ΤΑΣΕΙΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΥΛΙΚΟ

ΒΙΝΤΕΟ

11/7/18

Αυτή η σειρά είναι η καλύτερη όλων των εποχών

Όποια λίστα και αν ψάξετε, θα την δείτε να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις. Σε πολλές από αυτές βρίσκεται στην πρώτη. Ο λόγος που πολλοί δεν την γνωρίζουν στην χώρα μας, είναι επειδή ήταν στον «αέρα» μια εποχή που δεν είχε ξεσπάσει ακόμα η φρενίτιδα με τις ξένες σειρές.
Μέσα σε πέντε σεζόν από το 2002 μέχρι το 2008, η αστυνομική σειρά «The Wire», δημιούργησε φανατικούς τηλεθεατές. Και ακόμα περισσότερους μετά από το τέλος της. Πολλοί διαφωνούν για τον τίτλο «καλύτερη σειρά όλων εποχών», αλλά της ανήκει χωρίς δεύτερη σκέψη.
Η σειρά του David Simon έφερε την ανατροπή σε κάθε πλοκή, σε κάθε δομή σειρών και αντιγράφηκε πολύ, χωρίς όμως κανείς να φτάσει την γοητεία του πρωτότυπου. Spoiler δεν θα σας πούμε. Μόνο ότι λαμβάνει χώρα στην Βαλτιμόρη, τη δεύτερη πιο επικίνδυνη πόλη των ΗΠΑ και πρώτη σε αριθμό ανθρωποκτονιών. Η σειρά επικεντρώνεται (ως αφορμή, περισσότερο) στην επιχείρηση μιας ομάδας ανεπιθύμητων αστυνομικών στο κυνήγι ενός τοπικού νονού της Βαλτιμόρης, ο οποίος εμπορεύεται ναρκωτικά χωρίς κανείς απολύτως να ασχολείται μαζί του. Στην πορεία της σειράς τα πρόσωπα συχνά θα αλλάξουν, αλλά οι καταστάσεις θα παραμείνουν ίδιες, και έννοιες όπως η δικαιοσύνη και η ηθική θα δοκιμαστούν πολύ προτού καταλήξουν, ενδεχομένως, εκτός θέματος. Το εξαιρετικό φορμά θέλει κάθε σεζόν να επικεντρώνεται σε μια διαφορετική δυσλειτουργική πτυχή του μικροκόσμου της Βαλτιμόρης (και κατ' επέκταση της δυτικής κοινωνίας), από τη διαφθορά στα σωματεία μέχρι τη ζοφερή εικόνα στα σχολεία της πόλης. Αυτό από μόνο του θα έκανε για αληθινά συναρπαστική τηλεόραση, αλλά λειτουργεί μόνο ως αφετηρία για το λεπτομερέστερο κι από ρεπορτάζ εφημερίδας Wire. 

https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2018/mar/06/the-wire-10-years-on-we-tore-the-cover-off-a-city-and-showed-the-american-dream-was-dead
@theguardian.com

Είναι μια διαφορετική απεικόνιση των αστυνομικών και των εγκληματιών, χωρίς ωραιοποίηση και χωρίς να πέφτει σε κλισε. Ασχολείται ευλαβικά και με τις δυο πλευρές, ενώ κάθε σεζόν μπορεί να θεωρηθεί και ως θεματική, αφού ασχολείται με διαφορετικά κεφάλαια του εγκλήματος, της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.
Είναι τόσο ρεαλιστική η απεικόνιση, που δεν θα σε αφήσει λεπτό να ανασάνεις. Αυτό οφείλεται κυρίως στο σενάριο του πρώην αστυνομικού ρεπόρτερ David Simon και τις ερμηνείας του cast, που ζουν κάθε στιγμή της ιστορίας. Το πιο δυνατό σημείο της σειράς είναι η η διφορούμενη ηθική κάθε χαρακτήρα, είτε από την πλευρά του νόμου είτε του εγκλήματος, και τα κίνητρά της, που πολλές φορές δεν είναι αυτά που νομίζουμε.
Αν δεν την έχετε δει, έχετε διαπράξει ένα μεγάλο σφάλμα...


Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

TRANSLATE THIS SITE

 
Copyright © 2019 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Powered byBlogger