Πώς να σκέφτεται σαν αριστούχος

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




Το να πιστεύει το παιδί σας ότι μπορεί να βελτιώνεται συνέχεια, δεν είναι απλά μια άποψη. Είναι μια βασική νοοτροπία που κατευθύνει όλη του τη ζωή.
Όταν πιστεύει ότι δεν μπορεί να βελτιωθεί:
  1. Δεν βρίσκει λόγο να διαβάζει μαθήματα που “δεν του ταιριάζουν”.
  2. Νοιώθει ότι κάθε διαγώνισμα εξετάζει αν είναι “καλός”, αντί για πόσο καλά έχει δουλέψει.
  3. Οι αποτυχίες του το απογοητεύουν, αντί να το διδάσκουν.
Όταν όμως πιστεύει το ακριβώς αντίθετο:
  1. Κυνηγά επίτηδες τους δύσκολους στόχους ώστε να χτίζει νέες ικανότητες.
  2. Χρησιμοποιεί τα διαγωνίσματα για να να βρίσκει και να καλύπτει τα κενά του.
  3. Δυναμώνει μέσα από τις αποτυχίες του και δεν τα παρατά.
Έτσι ακριβώς σκέφτονται οι κορυφαίοι μαθητές. Αν θέλει το παιδί σας να τους μοιάσει, ας ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα.
 Υπάρχουν τρία απαραίτητα στάδια για αλλαγή νοοτροπίας.
Αφού διαβάσατε παρεά αυτό το άρθρο, έχετε ήδη ολοκληρώσει το πρώτο! Αναγνώρισατε μία νέα ιδέα και καταλάβατε την σημασία της. Το επόμενο βήμα είναι να την εφαρμόσει το παιδί σας σε δικές του εμπειρίες, όπως το διάβασμα, και να δει πώς μπορεί να του χρησιμεύσει. Τέλος, θα πρέπει να τη μοιραστεί με φίλους ή συγγενείς, για να την κατανοήσει καλύτερα.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

Σιγουρευτείτε ότι έχετε και εσείς το σωστό τρόπο σκέψης. Όταν ένας ενήλικας πιστεύει στην προσωπική βελτίωση και το δείχνει με τις πράξεις του, τα παιδιά κερδίζουν από το παράδειγμά του.

ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΑΘΗΤΗΣ

  1. Θυμήσου κάποιο κακό διαγώνισμα, προφορική εξέταση, ή βαθμό τετραμήνου, και προσπάθησε να το σκεφτείς διαφορετικά. Τι θα μπορούσες να μάθεις από αυτή την αποτυχία; Πώς θα μπορούσες να βελτιωθείς μέσα από αυτή;
  2. Κάθε φορά που ασχολείσαι με κάτι δύσκολο, να θυμίζεις στον εαυτό σου αυτά που έμαθες σήμερα. Μην σκέφτεσαι ότι δεν μπορείς να εξελιχθείς, είναι παγίδα!
  3. “Τι ευκαιρίες έχεις για να βελτιωθείς σήμερα;” Για μερικές ημέρες, γράφε σε ένα χαρτί ό,τι απαντήσεις μπορείς να σκεφτείς σε αυτή την ερώτηση. Μπορείς να το κάνεις το πρωί μόλις ξυπνήσεις ή το βράδυ πριν κοιμηθείς.
  4. Εξήγησε αυτά που έμαθες και στείλε το άρθρο σε φίλους και συγγενείς. Οι ιδέες θα δυναμώσουν στο μυαλό σου, ενώ θα βοηθήσεις πολλούς ακόμα να βελτιωθούν.


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)