4 εύκολοι τρόποι για να μάθει το παιδί την προπαίδεια

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Από τα μέσα της Β’ Δημοτικού, οι μικροί μαθητές αρχίζουν σιγά-σιγά να έρχονται σε επαφή με την έννοια του πολλαπλασιασμού και της προπαίδειας. Και παρόλο που αν πάρουν τον χρόνο τους, τα περισσότερα παιδιά θα καταφέρουν να υπολογίσουν πόσο μας κάνει π.χ. 6 x 7, η δασκάλα συνήθως απαιτεί η προπαιδεία να μαθαίνεται από τα παιδιά «απ΄έξω και ανακατωτά», προκειμένου να μπορούν να κάνουν τις πράξεις με το μυαλό τους, πολύ γρήγορα. Μέχρι το τέλος της Γ’ Δημοτικού, το παιδί θα πρέπει πλέον να ξέρει καλά την προπαίδεια από το 1 έως το 10 –κάτι που για πολλούς μικρούς μαθητές (και για ουκ ολίγους ενήλικες) φαντάζει βουνό!
Αν και το δικό σας παιδί βρίσκεται τώρα σε αυτή τη διαδικασία, είναι βέβαιο ότι τα παρακάτω «κόλπα» θα κάνουν την επανάληψη της προπαίδειας και την απομνημόνευση αυτής… παιχνίδι!

Τραγούδια για την προπαίδεια!

Τα τραγουδάκια είναι συνήθως το πρώτο «κόλπο» απομνημόνευσης της προπαίδειας που προτείνουν οι νεώτεροι εκπαιδευτικοί. Τα καλά νέα ακούνε στο cd «Λάχανα και Χάχανα – Η προπαίδεια σε τραγούδια», του Τάσου Ιωαννίδη, στο οποίο μάλιστα συμμετέχουν και αρκετοί διάσημοι ερμηνευτές. Θα βρείτε όλα τα τραγουδάκια του cd στο YouTube.
Ακούστε εδώ την προπαίδεια του 2:

Και εδώ την προπαίδεια του 9:

Η προπαίδεια σε βιβλιαράκι τσέπης

Σε λωρίδες από χαρτί, διπλώστε τη μια άκρη και γράψτε τα νούμερα που θέλετε να πολλαπλασιάσετε. Στη συνέχεια δίπλα φτιάξτε κουκκίδες και από πάνω προσθέστε τα νούμερα, όπως στην εικόνα π.χ 5 * 6 ...φτιάχνω κουκκίδες των 6 και ανεβαίνω 12..18..24..30. Δείτε τι ακριβώς πρέπει να κάνετε στην παρακάτω εικόνα:

Φτιάξτε μια... κρυπτο-προπαίδεια

Όπως στο κρυπτόλεξο, έτσι και σε αυτό το παιχνίδι, το παιδί θα χρειαστεί να ανακαλύψει τις σωστές πράξεις πολλαπλασιασμού! Τι θα κάνετε; Άσκηση: Φτιάξτε έναν πίνακα και γράψτε αριθμούς στα κουτάκια, ώστε οι συνδυασμοί κάποιων από αυτούς να δίνουν τα γινόμενα της προπαίδειας. Ζητήστε έπειτα από το παιδί να διατρέξει προσεκτικά οριζόντια και κάθετα και -όπως φαίνεται και στην εικόνα- με ένα μαρκαδόρο να κυκλώσει αυτές τις σχέσεις, όπου τις εντοπίζει.
*Ευχαριστούμε για την παραπάνω άσκηση την Ειδική Παιδαγωγός – Κοινωνική Ανθρωπολόγος κ. Άσπα Μητρακάκη - http://dyslexiaathome.blogspot.gr/

Online εφαρμογές και παιχνίδια που βοηθούν το παιδί να μάθει την προπαίδεια

«Η αγαπημένη σου ομάδα χρειάζεται τη βοήθειά σου για να κερδίσει το κύπελλο και το τελικό σκορ θα κριθεί στα πέναλτι…» Ποιο παιδί δεν θέλει να απαντήσει σωστά στις ερωτήσεις της προπαίδειας για να βοηθήσει την ομάδα του να κερδίσει, βάζοντας τα ΣΩΣΤΑ γκολ; Με αυτή την εφαρμογή θα «κολλήσουν» και οι μπαμπάδες…
Ένα εύκολο ασκησιολόγιο που θα βοηθήσει το παιδί να μάθει την προπαίδεια… παίζοντας!
Αυτός που θα απαντήσει πιο γρήγορα στις πράξεις του πολλαπλασιασμού θα βγει πρώτος στους αγώνες Grand Prix!


Καλέστε το παιδί να δοκιμάσει αυτή την εφαρμογή για να ανακαλύψει πόσο γρήγορα μπορεί να βρει τις σωστές πράξεις!

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)