5 τροφές που βλάπτουν σοβαρά την καρδιά σας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




Γνωρίζατε ότι υπάρχουν τροφές που βλάπτουν την καρδιά σας;
Η υγεία της καρδιάς είναι θεμελιώδης για μια υγιεινή ζωή. Όλοι γνωρίζουμε ότι η καρδιά είναι η μηχανή του σώματος, όμως τη φροντίζουμε όπως πρέπει; Η αλήθεια είναι ότι συχνά δεν το κάνουμε.
Χωρίς αμφιβολία υπάρχει ένας στενός δεσμός ανάμεσα στην ευτυχία και την υγεία, όμως το ξεχνάμε. Υπάρχουν φορές που κάνουμε λάθη στη ρουτίνα άσκησης ή στη διατροφή μας.
Για αυτόν τον λόγο θέλουμε να σας παρουσιάσουμε μερικές τροφές που βλάπτουν την καρδιά σας. Αφού διαβάσετε αυτό το άρθρο, θα ξέρετε πότε τρώτε σωστά και πότε όχι.

Οι τροφές που βλάπτουν την καρδιά σας

1. Αμερικανικό τυρί

Το αμερικανικό τυρί είναι μία από τις τροφές που βλάπτουν την καρδιά
Το τυρί είναι από μόνο του μια πολύπλοκη τροφή, ειδικά αν είναι αγελαδινό και μεγάλης ωρίμανσης. Ο λόγος είναι η υπερβολική του περιεκτικότητα σε λίπος.
Ωστόσο το κίτρινο τυρί, ή το αμερικανικό τυρί, αποτελεί μια ακόμα πιο επικίνδυνη επιλογή, επειδή είναι πολύ επεξεργασμένο. Προστίθεται ακόμα και μια χρωστική φυτικής προέλευσης για να του δοθεί αυτό το χρώμα.
  • Καταρχάς το λίπος κάνει το αίμα πιο παχύρρευστο, έτσι η καρδιά δουλεύει περισσότερο και με μεγαλύτερη πίεση.
  • Επιπλέον το νάτριο αυξάνει την καρδιακό ρυθμό, όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα.
Όπως ισχύει για κάθε μυ, αυτό με τον καιρό οδηγεί σε φθορά. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να διατηρούμε την ισορροπία του καρδιακού μυός.

2. Ροφήματα διαίτης

Τα ροφήματα διαίτης αποτελούν ένα ξεκάθαρο παράδειγμα αυτού που αναφέραμε στην αρχή του άρθρου. Τα πίνουμε επειδή ξέρουμε ότι δεν μας παχαίνουν. Όμως, μας βλάπτουν με άλλους τρόπους που είναι εξίσου επικίνδυνοι.
Πέρα από το νάτριο, οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που περιέχουν δεν είναι τόσο υγιεινές όσο νομίζουμε.
Είναι εύκολο να αποκτήσουμε εθισμό με αυτά τα ροφήματα λόγω της γλυκιάς γεύσης τους. Όταν διαφημίζονται, αυτό που πουλάει είναι ότι εξακολουθούν να έχουν τη γεύση που λαχταράμε ενώ ταυτόχρονα μας βοηθούν να διατηρήσουμε τη σιλουέτα μας.
Ωστόσο μια μελέτη έδειξε ότι συχνά οδηγούν σε καρδιαγγειακά προβλήματα μακροπρόθεσμα.

3. Μπάρες ενέργειας

Οι μπάρες ενέργειας ανήκουν στις τροφές που βλάπτουν την καρδιά
Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί οι μπάρες ενέργειας είναι τόσο χρήσιμες: είναι εξαιρετικές για την εξασφάλιση μιας επιπλέον δόσης ενέργειας. Όμως, για να το πετύχουν αυτό, συχνά περιέχουν υδρογονωμένα λιπαρά, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης.
  • Η κακή χοληστερίνη (LDL) κάνει το αίμα παχύρρευστο, έτσι δεν κυκλοφορεί ελεύθερα. Η καρδιά βλάπτεται επειδή πρέπει να δουλεύει περισσότερο για να εκτελέσει τη λειτουργία της.
  • Επίσης οι αρτηρίες βλάπτονται από τη μεγάλη πυκνότητα του αίματος επειδή δεν είναι προετοιμασμένες για κάτι τέτοιο.
  • Όλα τα παραπάνω μπορούν να οδηγήσουν σε αρτηριοσκλήρωση.
Ωστόσο, αν ασκείστε ή αν έχετε δραστήριο τρόπο ζωής, μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε τις δικές σας μπάρες ενέργειας. Φτιάχνοντας σπιτικές μπάρες ενέργειας, αποφεύγετε τα υδρογονωμένα λιπαρά και τα συντηρητικά.

4. Μαργαρίνη

Πέρα από το γεγονός ότι η μαργαρίνη προέρχεται από πλήρες γάλα, το οποίο ήδη περιέχει ανθυγιεινά λιπαρά, μπορεί να περιέχει και υποκατάστατα γάλακτος.
Τα υποκατάστατα γάλακτος περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά που τα κάνουν πραγματικές ωρολογιακές βόμβες.
Έχετε υπόψη σας ότι οι ελαφριές μαργαρίνες δεν αποτελούν εξαίρεση. Αν και περιέχουν πιο λίγα λιπαρά, τα τεχνητά συστατικά εξακολουθούν να είναι παρόντα. Έτσι, όλα τα είδη μαργαρίνης είναι τροφές που βλάπτουν την υγεία σας.

5. Κονσερβαρισμένες τροφές

Οι κονσερβαρισμένες τροφές ανήκουν στις τροφές που βλάπτουν την καρδιά
Να είστε δύσπιστοι με τις κονσέρβες, ειδικά εκείνες που περιέχουν βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη (ΒΗΑ) και βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (ΒΗΤ).
Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για υγιεινή τροφή: εφόσον χρησιμοποιούνται τα παραπάνω συντηρητικά, η τροφή δεν είναι πλέον υγιεινή. Για να πάρετε μια ιδέα, σκεφτείτε το δηλητηριασμένο μήλο της Χιονάτης.
Οι ουσίες αυτές μπορούν να μετατρέψουν την πιο υγιεινή τροφή σε δηλητήριο.
Για αυτόν τον λόγο, είναι κρίσιμο να καταναλώνετε όσο το δυνατόν πιο λίγες κονσερβαρισμένες τροφές. Ξέρουμε ότι, λόγω χρονικών και οικονομικών περιορισμών, μερικές φορές είναι δύσκολο να καταναλώνουμε φρέσκα τρόφιμα.
Σε κάθε περίπτωση, συνιστούμε να ακολουθείτε πάντα τη συμβουλή μας αναφορικά με τις κονσέρβες. Να θυμάστε ότι μπορείτε πάντα να επιλέγετε πιο φυσικές και πιο σπιτικές τροφές όταν έχετε ελεύθερο χρόνο ή την οικονομική δυνατότητα.
Όπως μόλις διαβάσατε, ακόμα και τα προϊόντα διαίτης μπορούν να είναι βλαβερά για την υγεία της καρδιάς. Οι θερμίδες δεν είναι ο μόνος επικίνδυνος παράγοντας. Υπάρχουν πολλές άλλες πτυχές που πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη.
Ακριβώς για αυτό οι ειδικοί συνιστούν να διαβάζουμε πάντα τις ετικέτες των προϊόντων.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)