Πώς να αντιμετωπίσετε ένα πεισματάρικο παιδί

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης ενός πεισματάρικου παιδιού είναι να του δείξουμε ότι η συμπεριφορά του δεν έχει τα αποτελέσματα που θα περίμενε. Η καλύτερη αντίδραση από τους γονείς είναι να παραμείνουν ψύχραιμοι και σταθεροί απέναντι στο παιδί που πεισμώνει και να ενθαρρύνουν με τον τρόπο τους τη θετική συμπεριφορά.

Διαβάστε παρακάτω ορισμένους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αντιμετωπίσετε ένα πεισματάρικο παιδί και να περιορίσετε την αρνητική συμπεριφορά του:

Ακούστε το παιδί σας
Η επικοινωνία με το παιδί σας θα πρέπει να είναι αμφίδρομη. Αν θέλετε να σας ακούσουν θα πρέπει να τα ακούτε και εσείς. Ειδικά τα πεισματάρικα παιδιά που επιμένουν πολύ στη γνώμη τους. Την επόμενη φορά που το παιδί σας θα επιμένει να κάνει ή να μην κάνει κάτι πλησιάστε το με ηρεμία και συζητήστε μαζί του τους λόγους που το οδηγούν σε αυτή τη συμπεριφορά.
Μην το πιέζετε
Όταν πιέζετε το παιδί να κάνει κάτι παρά τη θέλησή του το μόνο που θα πάρετε είναι η αντίδρασή του. Αν για παράδειγμα το παιδί σας επιμένει να δει τηλεόραση ενώ είναι ώρα για ύπνο αντί να του φωνάζετε καθίστε για λίγο δίπλα του και συζητήστε για το πρόγραμμα που βλέπει. Τα παιδιά αντιδρούν πιο θετικά όταν τους δείχνουμε το ενδιαφέρον μας.
Δώστε του επιλογές
Στα πεισματάρικα παιδιά δεν αρέσει να τους λένε τι να κάνουν. Αντί λοιπόν να τα διατάζετε δώστε τους επιλογές. Μείνετε σταθεροί σε αυτό που τους λέτε με ήρεμο τρόπο και επαναλάβετέ το όσες φορές και αν χρειαστεί.
Μείνετε ήρεμοι
Οι φωνές για να αντιμετωπίσετε ένα πεισματάρικο παιδί θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλετε. Το πιθανότερο είναι φωνάζοντάς του να ξεκινήσετε μια λεκτική διαμάχη μεταξύ σας που δεν θα οδηγήσει πουθενά. Μιλήστε του σαν να μιλάτε σε ενήλικα και εξηγήστε του γιατί περιμένετε από εκείνο μια συγκεκριμένη πράξη ή συμπεριφορά.
Σεβασμός, συνεργασία, διαπραγμάτευση
Αν θέλετε τα παιδιά σας να σέβονται τις αποφάσεις σας θα πρέπει να σέβεστε και τις δικές τους επιθυμίες και να χτίσετε μια σχέση εκτίμησης και εμπιστοσύνης μεταξύ σας. Τα επίμονα παιδιά με ευστροφία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο πώς τα αντιμετωπίζετε. Επομένως, προσέξτε τον τόνο, τη γλώσσα του σώματος και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείτε. Η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζετε ένα επίμονο παιδί μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εκείνο αντιδρά. Αντί να λογομαχείτε μαζί του για την ώρα του ύπνου διαπραγματευτείτε την και συμφωνείστε σε μια ώρα που είναι κατάλληλη και για τους δύο σας.
Ενθαρρύνεται τη θετική συμπεριφορά
Η πιο συνηθισμένη απάντηση που μπορεί να λαμβάνετε από ένα πεισματάρικο παιδιί είναι το «Όχι!» Παίξτε λοιπόν μαζί του το παιχνίδι του «Ναι». Κάντε του ερωτήσεις στις οποίες θα μπορεί να απαντήσει μόνο με ένα «Ναι» ή ένα «Όχι» και επιλέξτε τις έξυπνα: Σου αρέσει το παγωτό; Θες να παίξεις με το αγαπημένο σου παιχνίδι; Θες να πάμε μια βόλτα στο αγαπημένο σου πάρκο αύριο; Το πιθανότερο είναι ότι σε όλες θα απαντήσει «Ναι» και αυτό είναι κάτι που θα το κάνει να νιώσει πως το ακούτε και λαμβάνετε υπόψη σας τη γνώμη και τα θέλω του.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)