Ριζικές αλλαγές στο Λύκειο: Τέλος ενδοσχολικών εξετάσεων στη Γ' Λυκείου, συνυπολογισμός των βαθμών και των τριών τάξεων για το απολυτήριο, εθνικό απολυτήριο με βάση το 10, νέα τράπεζα θεμάτων και καθορισμός του βαθμού εισαγωγής στα Πανεπιστήμια από τα ίδια τα ιδρύματα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




Τα τελευταία χρόνια η είσοδος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει εξελιχθεί με δύσκολη εξίσωση. Κάθε κυβέρνηση, ανά 2-3 χρόνια αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής. Είδαμε τα τελευταία χρόνια πανεπιστήμια με βαθμό εισαγωγής πάνω από 10, λίγο αργότερα με εισαγωγή κάτω από δέκα, με 6 εξεταζόμενα μαθήματα στις πανελλήνιες ενώ πλέον οι μαθητές εξετάζουνται σε 4. Η νέα κυβέρνηση ετοιμάζεται να εφαρμόσει νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ δίνοντας ελευθερίες στα πανεπιστήμια για τον καθορισμό του βαθμού εισαγωγής των φοιτητών.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να φέρει επανάσταση στα Λύκεια όλης της χώρα καταργώντας τις ενδοσχολικές εξετάσεις. Το υπουργείο Παιδείας προσεχώς αναμένεται να προχωρήσει, σύμφωνα με την Καθημερινή, σε διαρθρωτικές αλλαγές του υφιστάμενου πλαισίου και ειδικότερα αναμένεται να ανακοινώσει την κατάργηση των ενδοσχολικών εξετάσεων για την λήψη απολυτηρίων για τους μαθητές της Γ' Λυκείου. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείο Παιδείας, το νέο σύστημα θα είναι βασισμένο σε τρεις άξονες. Τράπεζα θεμάτων, συνυπολογισμός των βαθμών και των τριών τάξεων του Λυκείου και εθνικό απολυτήριο με βάση το 10 είναι οι τρεις πυλώνες που θα στηρίξουν το νέο σύστημα.

Τέλος, θα δίνεται η δυνατότητα στα ΑΕΙ να καθορίζουν την δική τους βάση εισαγωγής είτε ως Μ.Ο. βαθμολογίας είτε σε δύο κρίσιμα για τις σπουδές στο τμήμα τους μαθήματα.

https://www.dikaiologitika.gr

Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)