Μάθετε τα παιδιά να σας ακούνε χωρίς να χάνετε τη φωνή σας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




Ελεύθερη μετάφραση από το KidsGo
Από Amber & Andy Ankowski
Το να κάνετε έναν ενήλικα να σας ακούσει είναι σχετικά εύκολο — όταν δύο ενήλικες έχουν ένα θέμα, συνήθως μπορούν να καθίσουν, να συζητήσουν για τα συναισθήματά τους και να τα επιλύσουν. Αλλά το να κάνετε τα παιδιά σας να δώσουν προσοχή σε σας, μπορεί να είναι κάτι πολύ πιο περίπλοκο. Και αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, δεδομένου ότι χρειάζεστε τα παιδιά σας να σας ακούνε όλη την ώρα, για όλα τα είδη των θεμάτων. Το αποτέλεσμα; Εμείς οι γονείς βλέπουμε τον εαυτό μας να λέει τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά και ξανά στα παιδιά μας. Και τότε διαπιστώνουμε ότι απλώς βάζουμε φωνές.
Ιδού λοιπόν πέντε συμβουλές για να κάνετε τα παιδιά σας να ακούνε τι έχετε να τους πείτε — προτού προλάβετε να πάθετε λαρυγγίτιδα!

1) Περιγράψτε τη συμπεριφορά που θέλετε να δείτε

Μπορείτε πραγματικά να αρχίσετε να στέλνετε μηνύματα προς τα παιδιά σας, πριν ακόμη ανοίξετε το στόμα σας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι γονείς αποτελούν ισχυρά στοιχεία στη ζωή των παιδιών τους. Έτσι απλώς και μόνο αν σας δουν να κάνετε κάτι, είναι πολύ πιθανό να θελήσουν να σας αντιγράψουν.

Αυτό είναι σπουδαία είδηση! Εάν θέλετε το παιδί σας να έχει το δωμάτιό του καθαρό, βεβαιωθείτε ότι το κρεβάτι σας θα είναι στρωμένο και ότι τα βρώμικα εσώρουχα σας θα είναι στο καλάθι με τα άπλυτα σε τακτική βάση. Με αυτό τον τρόπο, η συμπεριφορά που θέλετε να δείτε στο παιδί σας θα μοιάζει δεδομένη και αυτονόητη (πέραν του γεγονότος ότι δεν θα φαίνεστε υποκριτής σε αυτά που λέτε).
Τα κακά νέα; Η αντιγραφή της δικής σας συμπεριφοράς ισχύει και για την αρνητική συμπεριφορά, όπως οι βρισιές. Έτσι, όταν ακούτε το μικρό σας να φωνάζει από το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου «Φύγε από το δρόμο μου, ….. !», αυτό σχεδόν σίγουρα είναι κάτι για το οποίο εσείς ευθύνεστε.

2) Κερδίστε την προσοχή τους!!!

Μερικές φορές το πιο δύσκολο μέρος της προσπάθειας για να κάνουμε τα παιδιά να μας ακούσουν, είναι να κερδίσουμε την προσοχή τους. Ίσως να έχουν ξεσπάσει σε κάτι, ή να βρίσκονται στη δίνη μιας μάχης με τον αδελφό τους, ή απλά πολύ απασχολημένοι κάνοντας κάτι δικό τους, και να μην θέλουν να αλλάξουν ρότα και να ακούσουν τι είναι αυτό που θέλουμε να κάνουν.
Εκπλήξτε τα λοιπόν κάνοντας κάτι εντελώς απροσδόκητο ώστε να σας ακούσουν.
Δοκιμάστε τα γαργαλητά, τα χάδια στην πλάτη, ή ένα μασάζ, για να αποσπάσετε την προσοχή τους από το ξέσπασμα. Ελάτε κοντά τους και ψιθυρίστε τους ένα αστείο για να ξεχάσουν την μάχη με τον αδελφό. Τραγουδήστε ένα τραγούδι για να βοηθήσετε τα παιδιά να μεταβούν από το ένα πράγμα στο άλλο. Ή ρίξτε μια τρελή χορευτική φιγούρα, που δεν ξανακάνατε από τότε που φύγατε από το κολέγιο, για να τους κάνετε επιτέλους να σας δώσουν προσοχή.
Ό, τι χρειαστεί. Κάντε ότι χρειαστεί.

3) Φροντίστε να είστε σύντομος

Όσο εσείς βαριέστε να δίνετε διαλέξεις στα παιδιά σας, άλλο τόσο και αυτά βαριούνται να σας ακούνε. Έτσι, αντί να κάνετε τα παιδιά σας να βαριούνται με την ίδια μακρά εξήγηση, που ούτως ή άλλως δεν θα ακούσουν, δοκιμάστε να είστε όσο πιο σύντομος γίνεται. Για παράδειγμα:
  • Πείτε το σε μία μόνο πρόταση. Αντί να επαναλάβετε στα παιδιά το πλήρες σκεπτικό σας γιατί θα πρέπει να βάζουν τα πιάτα τους στο νεροχύτη μετά από κάθε γεύμα, απλά πείτε τους: «Θυμήσου να σηκώσεις το πιάτο σου!»
  • Δοκιμάστε μια γρήγορη ερώτηση. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να είστε ακόμα πιο σύντομος, ενώ αναγκάζει επίσης τα παιδιά να αναλύσουν τη συμπεριφορά τους:
    «Τι ξεχάσαμε;»
  • Χρησιμοποιήστε μία μόνο λέξη. Αν είναι ένα συχνό πρόβλημα, τα παιδιά σας, πιθανώς να χρειάζονται κάτι πολύ σύντομο για να πάρουν το μήνυμα. Έτσι, η λέξη «Πιάτο!» θα μπορούσε να πετύχει ακριβώς αυτό που θέλετε.

4) Γράψτε μια σημείωση

Κάντε οικονομία στη φωνή, και γράψτε εναλλακτικά ένα σημείωμα. Τα παιδιά μπορεί να έχουν ακούσει το μήνυμά σας χίλιες φορές, αλλά βλέποντας το μήνυμα με αυτό το νέο τρόπο μπορεί να βοηθηθούν επιτέλους να το λάβουν!
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη του γραπτού λόγου για να βοηθήσετε:
  • Προώθηση συμπεριφοράς – ένα σημείωμα στο μπάνιο που λέει «θυμήσου να πλύνεις τα χέρια».
  • Πρόληψη συμπεριφοράς – ένα σημάδι στο χώρο παιχνιδιού που λέει «Μην ανεβείς αυτό το φράχτη».
  • Σχολιασμός συμπεριφοράς – ένα μήνυμα στο τραπέζι που θα λέει «Ο κ Πιάτο ζει στο ντουλάπι, τώρα νοσταλγεί την πατρίδα του γιατί χθες ξέχασες να το βάλεις στον νεροχύτη!»
Πιστεύετε ότι αυτό δεν θα δουλέψει επειδή το παιδί σας δεν μπορεί ακόμη να διαβάσει; Ξανασκεφτείτε το! Το κείμενο μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών, ιδιαίτερα στην προσχολική ηλικία όταν αρχίζουν να μαθαίνουν για τα γράμματα, έτσι θα θέλουν να ξέρουν τι έχετε γράψει. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας κείμενα με νέους και απροσδόκητους τρόπους, μπορείτε να βοηθήσετε την ανάπτυξη των δεξιοτήτων ανάγνωσης που τώρα άρχισαν να εκκολάπτονται!

5) Παραμείνετε θετικός

Βαρεθήκατε να ακούτε τον εαυτό σας να γκρινιάζει; Αν ναι, σταματήστε να εστιάζετε τόσο πολύ στην κακή συμπεριφορά και αρχίστε, αντ’ αυτού να ανταμείβεται την καλή συμπεριφορά. Λέγοντας στα παιδιά σας ότι παρατηρήσατε πως έκαναν κάτι καλό ή ανταμείβοντας τα με μερικά έξτρα φιλιά και αγκαλιές, μπορεί να τα βοηθήσει πραγματικά να θέλουν να είναι καλά παιδιά.
Άλλωστε δεν είναι αυτό που πραγματικά θέλετε;
Σχετικά Amber & Andy Ankowski
Η Amber Ankowski, PhD, είναι καθηγήτρια ψυχολογίας και ειδικός στην ανάπτυξη του παιδιού.
Μετάφραση: http://parentsgo.kidsgo.com.cy

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)