5 φράσεις της Μοντεσσόρι για να νιώθουν τα παιδιά ότι είστε πάντα στο πλάι τους

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




Όλα τα παιδιά έχουν την ανάγκη να αισθάνονται ότι έχουν ασφαλή δεσμό με τους γονείς τους: να νιώθουν ότι τα αγαπούν και ότι είναι δίπλα τους σε κάθε τους βήμα. Δοκιμάστε αυτές τις φράσεις της Μαρίας Μοντεσσόρι και προσαρμόστε τις στο δικό σας στιλ, ώστε να εκφράσετε στα μικρά σας την αγάπη σας.

«Θα ήθελα να σε αγκαλιάσω πολύ αυτή τη στιγμή»

Η εγγύτητα μεταξύ παιδιού και γονέα είναι πολύ σημαντική. Μην περιμένετε το μικρό σας να πέσει στην αγκαλιά σας - δείξτε του ότι και εσείς η ίδια το έχετε ανάγκη!

«Ξέρεις τι αγαπώ πολύ σε σένα;»

Ειδικά αν έχετε δύο ή και παραπάνω παιδιά, αυτή η φράση μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τις μεταξύ σας σχέσεις. Με αυτόν τον τρόπο κάνετε το κάθε παιδί να νιώθει ξεχωριστό στα μάτια σας. Ένα και μοναδικό κομπλιμέντο για το καθένα όχι μόνο βοηθάει στην αυτοπεποίθηση του παιδιού, αλλά και στο να μη νιώθει παραμελημένο. Το «είσαι πολύ καλό παιδί» είναι πολύ γενικό…

«Πες μου κάτι για το οποίο θα ήθελες να μιλήσουμε»

Πριν βάλω τον μικρό μου γιο για ύπνο, πάντα τον ρωτούσα για ποιο πράγμα θα ήθελε να μιλήσουμε. Για αρκετό καιρό απλά ανασήκωνε τους ώμους του ή μου περιέγραφε ένα «κατόρθωμά» του στο σχολείο. Μεγαλώνοντας, όμως, άρχισε να μου μιλάει για οτιδήποτε τον προβληματίζει ή τον εντυπωσιάζει. Θεωρώ ότι με αυτή την φράση, δείχνουμε στα παιδιά μας ότι είμαστε εκεί για να ακούσουμε ότι έχουν να μας πουν, ακόμη και την πιο ανιαρή - για εμάς - σκέψη τους.

«Τι θα ήθελες να κάνουμε σήμερα;»

Αφήστε το παιδί να σας καθοδηγήσει, να επιλέξει το ίδιο για τον εαυτό του για το πως θα περάσετε μαζί τον χρόνο σας. Το να είστε πρόθυμοι να κάθετε αυτό που θέλουν έστω και για λίγο, δείχνει ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά για τα χόμπι και τα θέλω του.

«Σ' αγαπώ»

Είναι εύκολο να πείτε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε όταν είναι ήσυχο και αξιολάτρευτο, αλλά είναι λίγο πιο δύσκολο όταν έχει κάνει κάποια αταξία ή στριγγλίζει. Δείξτε τους ότι αγάπη σας είναι άνευ όρων ακόμα και στις πιο δύστροπες στιγμές του. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζει πως οτιδήποτε και αν συμβεί στο μέλλον θα είστε πάντα δίπλα του.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)