Με τη συμμετοχή τριάντα έξι χωρών με συνολικό αριθμό πάνω από εκατόν ογδόντα μαθητών, διοργανώνεται φέτος στον Βόλο, από 27 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου, η 7η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής.
Η τελετή έναρξης πραγματοποιείται το Σάββατο, ώρα 8.00 μ.μ. έμπροσθεν του κτηρίου Παπαστράτου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βόλου υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού-συνθέτη Βασίλη Τασούδη παρουσιάζει μουσική και τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών, με ερμηνεύτριες τις Τζένη Χατζηδήμου, Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού και Ιωάννα Λαζάρου. Μιλάμε με τη Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, μουσικό και δρα Αστροφυσικής.
- Ολυμπιάδα στον Βόλο;
«Βεβαίως. Υπάρχει μεγάλη ομάδα εθελοντών οι οποίοι εργάζονται με ενθουσιασμό για την επιτυχημένη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας στη χώρα μας, την οποία έχει θέσει υπό την αιγίδα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υποστηρίζεται από κρατικούς φορείς. Με ιδιαίτερη αφοσίωση εργάζονται οι: Λουκάς Ζαχείλας, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πρόεδρος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής, Μαρία Κονταξή από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Μαυρομμάτης, πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος στον Βόλο, Απόστολος Παντσάς, αντιδήμαρχος Βόλου, Χρήστος Ξενάκης μέλος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής και Γιάννης Σειραδάκης, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής».
- Τι περιλαμβάνει;
«Η φετινή Ολυμπιάδα Αστρονομίας ξεκινά με την παρουσίαση του ύμνου της Ολυμπιάδας σε σύνθεση του Βασίλη Τασούδη. Ακολουθούν αστροβραδιές από σημαντικούς ερασιτεχνικούς συλλόγους αστρονομίας της χώρας μας (Βόλου, Θεσσαλονίκης, Σπάρτης, Κέρκυρας, Κοζάνης). Τελετή λήξης και απονομή μεταλλίων θα γίνουν στις 5 Αυγούστου στη Λάρισα».
- Πότε ξεκίνησε ο θεσμός;
«Η 1η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής πραγματοποιήθηκε στο Τσιανγκ-Μάι της Ταϊλάνδης το 2007, ύστερα από πρωτοβουλία μιας μικρής ομάδας καθηγητών Αστρονομίας, στην οποία συμμετείχε ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Γιάννης Σειραδάκης. Ένα χρόνο νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, η παραπάνω ομάδα συνέλαβε την ιδέα και φρόντισε να δημιουργηθεί αυτός ο νέος διεθνής θεσμός».
- Ιδιαίτερα σημαντική…
«Στη διάρκεια της Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής μαθητές από όλο τον κόσμο, που αγαπούν και μελετούν την επιστήμη της Αστρονομίας, έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες. Η διαδικασία επιλογής, με διαγωνισμούς που διεξάγονται σε κάθε χώρα, αλλά και η εκπαίδευση των μαθητών που τελικά παίρνουν μέρος στην Ολυμπιάδα, συμβάλλουν στην προώθηση της Αστρονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, η συνεργασία μεταξύ κρατών οδηγεί σε μελλοντικές συνεργασίες σε επιστημονικό και ερευνητικό επίπεδο».
- Χωρίς τα παιδιά να διδάσκονται στο σχολείο Αστρονομία;
«Θεωρώ πολύ σημαντικό γεγονός τη συμμετοχή και τις διακρίσεις της χώρας μας στις Ολυμπιάδες Αστρονομίας, τη στιγμή που το αντίστοιχο μάθημα παρουσιάζεται υποτιμημένο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση».
- Ποιοι συμμετέχουν;
«Μαθητές Λυκείου ή μαθητές που μόλις τελείωσαν το Λύκειο και δεν υπερβαίνουν το 20ό έτος της ηλικίας τους. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι χώρες, αρκεί η συμμετοχή να γίνεται υπό την αιγίδα του αντίστοιχου υπουργείου Παιδείας. Από την Ελλάδα συμμετέχουν δύο ομάδες των πέντε μαθητών η καθεμιά».
- Πώς επιλέγονται;
«Μέσω του ετήσιου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας, που διοργανώνει η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, στον Βόλο. Από το σχολικό έτος 1995-96 ο διαγωνισμός διεξάγεται στα Λύκεια και από το 2009-10 στα Γυμνάσια της χώρας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας».
- Έχουμε διακρίσεις;
«Σε όλες τις προηγούμενες Ολυμπιάδες έχουν διακριθεί Έλληνες μαθητές, αποσπώντας συνολικά: 1 ασημένιο μετάλλιο, 5 χάλκινα και 10 επαίνους. Καλή τους επιτυχία και φέτος».
(πηγή: Ελευθεροτυπία)