Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογικών και εγκεφαλικών επιστημών Μάικλ Γιάσα του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης "Nature Neuroscience", σύμφωνα με το BBC και το "New Scientist" έκαναν ένα τυφλό πείραμα στα πλαίσια της έρευνας.
Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν έπιναν στο παρελθόν συχνά προϊόντα με καφεΐνη, κλήθηκαν να πάρουν είτε ένα εικονικό χάπι (placebo), είτε ένα χάπι καφεΐνης των 200 μιλιγκράμ, αφού προηγουμένως είχαν μελετήσει μια σειρά από εικόνες επί πέντε λεπτά. Την επόμενη ημέρα οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι είχαν καταναλώσει το χάπι καφεΐνης μπορούσαν να ανακαλέσουν καλύτερα τις εικόνες που παρατηρούσαν.
Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό και το ζήτημα της ποσότητας, αφού όταν το πείραμα επαναλήφθηκε με δόσεις των 100 ή των 300 μιλιγκράμ, δεν παρατηρήθηκε η ίδια βελτίωση της μνήμης στην πρώτη περίπτωση, ενώ στη 2η περίπτωση συνοδευόταν από ανεπιθύμητη υπερδιέγερση.
Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη διαπιστώνει μια τόσο μακρόχρονη επίπτωση στη μνήμη. Μέχρι σήμερα οι λίγες έρευνες που είχαν γίνει σε αυτό το πεδίο, είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η καφεΐνη έχει μικρή ή καθόλου επίπτωση στη μνήμη σε σχετικό βάθος χρόνου.