Η ιστορία της Heineken ξεκινάει στις 16 Δεκεμβρίου 1863.Εκείνη την ημέρα ο Gerard Adriaan Heineken, σε ηλικία 22 ετών, αγόρασε το De Hooiberg, τη ζυθοποιία των θημωνιών στο Άμστερνταμ.
Χτισμένη το 1952,ήταν τότε η μεγαλύτερη ζυθοποιία στην περιοχή του Άμστερνταμ.Έτσι γεννήθηκε η εταιρία Heineken and Co.Ο Andriaan ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη ψάχνοντας τις καλύτερες πρώτες ύλες.Η Heineken έκανε πρωτοποριακή δουλεία στον τομέα της δημιουργίας της αγνής μάγιας. Το 1886 ο Δρ. Elion, μαθητής του Louis Pasteur,δημιούργησε τη μαγιά Heineken A-για το Gerard Adriaan.Η μαγιά αυτή είναι ακόμα βάση για την ξεχωριστή γεύση της μπύρας Heineken,είτε ζυμώνεται στην Ολλανδία,είτε στις 20 άλλες χώρες που παράγεται.Στο τέλος του 19ου αιώνα υπήρξε αυξημένος ανταγωνισμός από άλλες ζυθοποιίες.Για να ανταγωνιστεί με άλλες επιχειρήσεις η Heineken αποφάσισε να μειώσει ελαφρά την τιμή πώλησης και να επενδύσει στον τομέα της επί τόπου κατανάλωσης.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα,οι πωλήσεις της Heineken να συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι να ξεσπάσει ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος.
Η Heineken έψαξε εκτός εθνικών συνόρων για επέκταση την περίοδο του Μεσοπολέμου.Το 1931 η Heineken χτίζεται σε ξένη χώρα,στην Ινδονησία,και συνεχίστηκε και σε υπόλοιπες χώρες. Η εντυπωσιακή αύξηση των πωλήσεων της Heineken στην Αμερικανική αγορά σταμάτησε στη δεκαετία του 1980.Οι αυξημένες τιμές και ο έντονος ανταγωνισμός από τον τομέα των εισαγωγών συντέλεσαν στην ύφεση.Όταν η Heineken εισήγαγε τη μπύρα στην Αμερικανική αγορά, δεν υπήρχαν περισσότερες από 30 εισαγόμενες μάρκες.Όμως στη δεκαετία του 1980,ξεπέρασε τις 300.Χάρη στη διεθνοποίηση και σε έξυπνες αντιδράσεις στις μεταβαλλόμενες αγορές,η Heineken έχει μεγαλώσει τόσο ώστε να γίνει η δεύτερη ζυθοποιία στον κόσμο.Το 2000,98 εκατομμύρια εκατόλιτρα μπύρας ζυμώθηκαν υπό την επιτήρηση της Heineken.Με όγκο,περισσότερο από 19 εκατομμύρια εκατόλιτρα,η Heineken είναι η πιο διεθνοποιημένη μάρκα μπύρας.