Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι βρήκαν τα απομεινάρια του πλοίου στον βυθό της θάλασσας στη βόρεια ακτή της Αϊτής, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές θαλάσσιες αρχαιολογικές ανακαλύψεις.
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent -που επικαλείται δηλώσεις του υπεύθυνου της έρευνας για το «Σάντα Μαρία»- όλα τα γεωγραφικά και αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται πράγματι για το πλοίο του Χριστόφορου Κολόμβου.
Αναφορές για το ναυάγιο γίνονται και στο προσωπικό ημερολόγιο του Κολόμβου, ενώ το σημείο στο οποίο οι ερευνητές βρήκαν το ναυάγιο ταιριάζει απόλυτα με τις ιστορικές γνώσεις που υπάρχουν, την υποθαλάσσια τοπογραφία και τις πληροφορίες που μέχρι σήμερα υπήρχαν για το «Σάντα Μαρία».
Χρησιμοποιώντας θαλάσσια μαγνητόμετρα, βυθόμετρα αλλά και με τη βοήθεια δυτών, η ομάδα του αρχαιολόγων ερευνά εδώ και πολλά χρόνια την ευρύτερη περιοχή αλλά μόλις πρόσφατα κατάφερε να επικεντρωθεί στο σημείο όπου βρέθηκε το πλοίο.
Τώρα σκοπός τους είναι να ανασύρουν το ναυάγιο το οποίο ελπίζουν ότι θα καταλήξει σε μουσείο της Αϊτής.
Το «Σάντα Μαρία» κατασκευάστηκε το δεύτερο μισό του 15ου αιώνα, στην Χώρα των Βάσκων στη βόρεια Ισπανία.
Το 1492, ο Κολόμβος πήρε το πλοίο και απέπλευσε από την ισπανική ατλαντική ακτή και μέσω των Καναρίων Νήσων, σε αναζήτηση μιας νέας διαδρομής προς την Ασία.
Έπειτα από 37 ημέρες ο Κολόμβος έφτασε στις Μπαχάμες αλλά δέκα εβδομάδες μετά το πλοίο έπεσε πάνω σε έναν ύφαλο και βυθίστηκε.
Ο Κολόμβος και το πλήρωμά του εγκατέλειψαν το «Σάντα Μαρία». Στη συνέχεια και σε ένα νησί στις Μπαχάμες άρχισε να κατασκευάζει το πρώτο του «φρούριο» και λίγο καιρό αργότερα αποφάσισε να αφήσει πολλούς από τους άντρες του πίσω και να επιστρέψει στην Ισπανία με τα άλλα δύο πλοία που είχε, το «Νίνια», το «Πίντα», για να ανακοινώσει όλα όσα είχε ανακαλύψει στη διαδρομή αυτή, η οποία πίστευε ότι τον είχε οδηγήσει στην Ινδία.
Σε εκείνο το μεγάλο ταξίδι ο Κολόμβος ανακάλυψε τις Μπαχάμες, την Κούβα, την Αϊτή, αλλά και τις ανατολικές ακτές της Κεντρικής Αμερικής.