Η πρώτη σέντρα έγινε, όπως και το πρώτο, ανεπιτυχές ματς της εθνικής μας. Η ζωή και η μπάλα συνεχίζεται, βρισκόμαστε άλλωστε στην αρχή.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε όμως για τη φετινή διοργάνωση που έχει τραβήξει πάνω της το ενδιαφέρον όλου του πλανήτη και διεξάγεται στη Μέκκα του ποδοσφαίρου;
Ποιο είναι το κόστος της διοργάνωσης για τους Βραζιλιάνους αλλά και για τον μέσο τουρίστα που βρίσκεται στη χώρα αυτή τη στιγμή;
Το dailyinfographic μάζεψε τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία και τα παρουσιάζει παρακάτω.
Σύμφωνα με τις επίσημες αρχές της Βραζιλίας, το τουρνουά του 2014 έχει συνολικό προϋπολογισμό 11 δισ. δολάρια (περίπου 8 δισ. ευρώ), ωστόσο ανεξάρτητες εκτιμήσεις εκτινάσσουν τη δαπάνη για το Μουντιάλ της Βραζιλίας στα 14 δισ. δολάρια (10,5 δισ. ευρώ).
Το κόστος της φετινής διοργάνωσης είναι τριπλάσιο σε σχέση με την προηγούμενη μιας και το Μουντιάλ λαμβάνει χώρα σε 12 πόλεις που βρίσκονται σε τεράστιες αποστάσεις μεταξύ τους και σε περιοχές με έλλειψη υποδομών.
Ο επίσημος απολογισμός για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής ανήλθε στα 4 δισ. δολάρια (2,9 δισ. ευρώ).
Ο λογαριασμός για το Μουντιάλ της Γερμανίας από την άλλη, έφτασε τότε στα 1,6 δισ. δολάρια (1,2 δισ. ευρώ), καθώς οι Γερμανοί διέθεταν ήδη τις απαραίτητες υποδομές.
Οι διοργανωτές δαπάνησαν περί τα 2,6 δισ. ευρώ για την ανέγερση έξι νέων γηπέδων και την ανακαίνιση έξι παλαιότερων, μεταξύ των οποίων και το θρυλικό Μαρακανά όπου θα λάβει χώρα ο μεγάλος τελικός. Τα 2/3 των χρημάτων, δηλαδή περί τα 5,5 δισ. ευρώ, δαπανήθηκαν 'άλλωστε σε υποδομές.
Δείτε το γράφημα:
Μόλις 600.000 οι τουρίστες
Μόλις ένας στους πέντε θεατές στα γήπεδα της Βραζιλίας κατά το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο δεν θα είναι Βραζιλιάνος, κάτι που αναμένεται να περιορίσει αρκετά τον πολύχρωμο καμβά μιας διοργάνωσης, όπως την έχουμε συνηθίσει από τα προηγούμενα χρόνια.
Σύμφωνα με την "Καθημερινή", στους χώρους των αγώνων αναμένονται 3,7 εκατομμύρια επισκέπτες. Έχουν εκδοθεί κάτι παραπάνω από τρία εκατομμύρια εισιτήρια για τους 64 αγώνες, και μαζί με τις προσκλήσεις, τους χορηγούς κ.τ.λ. ο αριθμός των θεατών συνολικά αναμένεται να κυμανθεί περί τα 3,3 εκατομμύρια. Από αυτούς όμως μόνο οι 600.000 αναμένεται να είναι επισκέπτες από το εξωτερικό, αριθμός μάλλον απογοητευτικός για τη διοργάνωση.
Οι υπολογισμοί των Βραζιλιάνων κάνουν λόγο για εκτιμώμενη κατά κεφαλήν δαπάνη των αλλοδαπών επισκεπτών στα 1.850 ευρώ, κάτι που φέρνει το σύνολο των εσόδων από τους ξένους κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ λίγο πάνω από το 1,1 δισ. ευρώ.
Και μπορεί για τους Βραζιλιάνους η ομοσπονδία να φρόντισε να εξασφαλίσει γενναία έκπτωση στα εισιτήρια των αγώνων, όμως για τους υπόλοιπους οι τιμές είναι αρκετά "αλμυρές": Οι επίσημες τιμές των εισιτηρίων, όπως παρατίθενται από την ίδια τη FIFA, αρχίζουν από 15 δολάρια για τους Βραζιλιάνους αλλά από 90 δολάρια για τους ξένους!
Τα εισιτήρια για τον εναρκτήριο αγώνα της Πέμπτης μεταξύ Βραζιλίας και Κροατίας κόστιζαν 275 δολάρια, ενώ στο Ίντερνετ έφτασαν τα 3.000 δολάρια! Για τον τελικό της 13ης Ιουλίου το φθηνότερο εισιτήριο κοστίζει επισήμως 440 δολάρια, όμως στο Ίντερνετ φθάνει σε αστρονομικό ποσό.
Υπάρχουν βεβαίως και τα λιγότερο δημοφιλή παιχνίδια, που έχουν ελάχιστη ζήτηση και ακόμη και αυτοί που έχουν ήδη πάρει εισιτήρια για αυτά... προσπαθούν να τα ξεφορτωθούν. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το παιχνίδι με τα φθηνότερα εισιτήρια με βάση τη ζήτηση στο Διαδίκτυο (όχι το επίσημο κόστος που αναγράφεται) σε αυτά είναι το τελευταίο παιχνίδι της εθνικής μας ομάδας στον όμιλο απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού, το οποίο μπορεί να "δει κανείς" έναντι μόνο 10 δολαρίων (7,40 ευρώ).