Φτιάξε μόνος μία πρωτότυπη βιβλιοθήκη!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Ένα από τα πιο συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σχεδόν όλοι στο σπίτι μας ή στο γραφείο μας είναι το που θα τοποθετήσουμε όλα αυτά τα βιβλία και τα περιοδικά που έχουμε. Εάν δεν έχουμε χρήματα να διαθέσουμε για βιβλιοθήκη και ράφια ή ακόμη κι αν έχουμε ήδη βιβλιοθήκη και δεν μας αρέσει η ιδέα να προσθέσουμε και άλλες στον ίδιο χώρο, τότε η απάντηση είναι να  δημιουργήσουμε μόνοι μας πιο ... εναλλακτικές βιβλιοθήκες οι οποίες θα καλύψουν τόσο τις πρακτικές όσο και τις αισθητικές σας ανάγκες.

Αυτό που θα χρειαστείτε είναι όρεξη για δημιουργία, λίγο χρόνο (λιγότερο απ' όσο θα διαθέτατε για έρευνα στα μαγαζιά) και παλιά αντικείμενα που είστε έτοιμοι να πετάξετε.


1. «Αντίκα» βιβλιοθήκη από παλιά κιβώτια για μήλα.



Η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη είναι πολύ εύκολο να φτιαχτεί καρφώνοντας παλιά κιβώτια για μήλα και κεράσια το ένα δίπλα στο άλλο και πάνω από το άλλο. Μπορείτε να την φτιάξετε όσο ψηλή και πλατιά εσείς θέλετε -ανάλογα και με το χώρο σας βέβαια. Θα ταίριαζε πολύ σε ένα σπίτι με μοντέρνα διακόσμηση είτε σε κάποιο antique country διακοσμημένο.


2. Βιβλιοθήκη από 2 (ή και περισσότερα) τραπεζάκια



Αν έχετε στο σπίτι σας δύο ίδια τραπεζάκια σαλονιού τα οποία δεν τα χρειάζεστε μπορείτε εύκολα να τα κόψετε στη μέση και να καρφώσετε το ένα πάνω στο άλλο για να δημιουργήσετε ράφια για τα βιβλία σας όπως αυτά που φαίνονται στη φωτογραφία. Η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη θα ταίριαζε πολύ σε ένα χώρο με κλασική διακόσμηση. Τώρα, ανάλογα με το décor του δικού σας σπιτιού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντίστοιχα τραπεζάκια!


3. Έπιπλο-βιτρίνα για το «λογοτεχνικό θησαυρό» σας από παλιό παράθυρο.



Εάν αλλάζετε τα παλιά κουφώματα σπίτι σας, δεν υπάρχει λόγος να τα πετάξετε. Κρατήστε όσα θέλετε και απλά ανακυκλώστε τα. Δώστε τους μια νέα χρήση που θα καλύψει κάποια απο τις ανάγκες σας. Για να φτιάξετε τη συγκεκριμένη βιτρίνα θα χρειαστείτε 4 πόδια από τραπέζι (ή κάποιο κρεβάτι) πάνω στα οποία θα τοποθετήσετε μια βάση. Πάνω στη βάση θα έρθετε να φτιάξετε ένα σκελετό-κορνίζα πίσω από την οποία θα καρφώσετε μια πλάτη. Μετά θα έρθετε να βάλετε τα ράφια τα οποία θέλετε.




Τέλος με 2 μεντεσέδες βιδώνετε το παράθυρο και η βιτρίνα σας είναι έτοιμη.


4. H skateboard βιβλιοθήκη!



Αν είστε λάτρεις του skateboard, να μια έξυπνη και ξεχωριστή ιδέα ώστε να μην αποχωρίζεστε τη σανίδα σας ποτέ. Αυτή η σύνθεση μπορεί να γίνει με όσες σανίδες εσείς θέλετε και διαθέτετε ανάλογα με τις διαστάσεις που θέλετε να έχει η καινούρια σας βιβλιοθήκη. Είναι μια πολύ εύκολη κατασκευή, αλλά μπορεί να χρειαστεί να περάσετε από ένα ξυλουργείο ώστε να σας ανοίξει τα σημεία που θα περάσουν οι κάθετες και οριζόντιες σανίδες! Θα ήταν ιδανική για το υπνοδωμάτιο ενός έφηβου ή το σαλόνι όσων λατρεύουν το συγκεκριμένο σπορ.


5. Μια βιβλιοθήκη για τους λάτρεις της μουσικής.



Δημιουργείστε και εσείς μια ποιητική συμβολή στον τοίχο σας, με μια θήκη κιθάρας. Εάν και εσείς έχετε μια vintage θήκη κιθάρας μπορείτε πολύ εύκολα να τη μετατρέψετε σε μία μικρή βιβλιοθήκη χρησιμοποιώντας κάποιες εφημερίδες για να καλύψετε την πλάτη και κάποιες μεταλλικές βέργες για κάθετα χωρίσματα! Όταν είναι έτοιμη, αποφασίστε αν την προτιμάτε κρεμασμένη στον τοίχο σας ή απλά ακουμπήστε τη στο πάτωμα.


6. Ένα «piece of art» από τον υδραυλικό σας.



Ακόμη ένας ιδιαίτερος τρόπος για να φιλοξενήσει τα βιβλία σας είναι η συγκεκριμένη σύνθεση τοίχου που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα με τη χρήση υδραυλικών σωλήνων και γωνίες που τους συνδέουν! Αν πιάνουν λίγο τα χέρια σας δοκιμάστε το μόνοι, διαφορετικά ζητείστε τη βοήθεια του υδραυλικού σας! Νομίζω ότι θα ταίριαζε πολύ σε ένα loft το οποίο διαθέτει industrial design.


7. Κρεμάστε την παλιά ξύλινη σκάλα στον τοίχο σας.



Αν και εσείς έχετε ακόμη ξεχασμένη στην αποθήκη σας την παλιά ξύλινη σκάλα οικοδομής ήρθε η ώρα να την «εκμεταλλευτείτε». Κρεμάστε τη στον τοίχο σας και ήδη είναι έτοιμα τα ράφια που θα ακουμπήσετε τα βιβλία σας. Νομίζω ότι είναι μια πολύ έξυπνη ιδέα που όχι μόνο θα εξυπηρετήσει το σκοπό της αλλά θα αποτελέσει ένα  «έργο τέχνης» στον τοίχο σας.


8. Μετατρέψτε το καλάθι του super market σε θήκη για τα βιβλία σας.



Κάτι πολύ εύκολο αλλά και εύχρηστο που θα δώσει στυλ στο χώρο σας είναι τα συρμάτινα καλάθια του super market. Προσωπικά μου αρέσουν πάρα πολύ τα συγκεκριμένα καλάθια και τα χρησιμοποιώ και εγώ πολύ τόσο στο σπίτι μου όσο και στο γραφείο μου! Κρεμάστε τα στον τοίχο σας και γεμίστε τα με βιβλία και περιοδικά!


9. Το παλιό ξύλινο πατζούρι έγινε stand για περιοδικά.



Τελικά αποφασίσατε να αντικαταστήσετε και τα παλιά ξύλινα πατζούρια σας με νέα; Και είσαστε έτοιμοι να τα πετάξετε; Όχι... Είπαμε ότι τίποτα δεν πετάμε, απλά το ανακυκλώνουμε δινοντάς του μια «νέα ζωή»! Αυτό το stand είναι πολύ εύκολο να το φτιάξετε μόνοι σας αρκεί να ακολουθήσετε τα εξής απλά βήματα:
α. Αφαιρέστε κάθε δεύτερη λεπτή σανίδα,
β.Τρίψτε το με γυαλόχαρτο,
γ. Βάψτε το είτε με σπρέι ή με πινέλο και... έτοιμο!


10. Η βιβλιοθήκη «βαλίτσα»




Μία από τις αγαπημένες μου βιβλιοθήκες -και πολύ εύκολη για να φτιαχτεί- είναι αυτή από παλιές βαλίτσες . Μπορείτε είτε απλά να αναδιοργανώσετε την παλιά βαλίτσα πριν τη μετατρέψετε σε βιβλιοθήκη είτε να την αφήσετε όπως ακριβώς είναι για ένα πιο cool vintage look.








Νάνσυ Παπαζώη
Αρχιτέκτων μηχανικός-Interior designer
n.papazoi@lampiri.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)