Φτιάξτε μόνοι σας έπιπλα από ξύλινα κιβώτια και καφάσια

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



Αν τα πλαστικά κιβώτια δεν είχαν αντικαταστήσει συντριπτικά τα αντίστοιχα ξύλινα με τα οποία παλιότερα διακινούνταν-μεταφέρονταν ποτά, κρασιά κλπ. θα ήταν ευκολότερο να βρείτε σε κάβες και καταστήματα μεταχειρισμένα τέτοια καφάσια και κουτιά μεγάλου μεγέθους.

Αλλά και με τα πιο στενά και μικρότερου ύψους απλά καφάσια μαναβικής που μπορείτε να προμηθευτείτε τόσο από καταστήματα όσο και από λαϊκές αγορές και κυρίως με τα κιβώτια που μόνοι σας θα φτιάξετε από απλές σανίδες ή ξύλα από παλέτες ελαφρού τύπου ή κόντρα πλακέ, μπορείτε να κατασκευάσετε πραγματικά ...κομψοτεχνήματα.
Ενώνοντας μεταξύ τους σε όποιον σχηματισμό θέλετε τέτοια ξύλινα κιβώτια, θα φτιάξετε από 
βοηθητικά τραπεζάκια, σκαμπό, κομοδίνα ή κουτιά αποθήκευσης έως πολύ ιδιαίτερα και πρωτότυπα ράφιαβιβλιοθήκες κλπ. 

Για να φτιάξετε μόνοι σας τέτοια ξύλινα"κουτιά", απλώς ...διαλύστε ένα καφάσι για να δείτε πως ακριβώς είναι συναρμολογημένο.
Αφού βγάλετε όλα τα καρφιά, θα βρεθείτε μπροστά σε ...μερικές σανίδες. Για να το ξαναφτιάξετε δεν έχετε παρά να καρφώσετε ξανά με ξυλόπροκες ένα ένα τα κομμάτια μεταξύ τους στην σωστή θέση.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και χρησιμοποιώντας τις σανίδες αυτές σαν "πατρόν" μπορείτε να κόψετε μικρότερα ή μεγαλύτερα κομμάτια από παλέτες ή άλλο παρόμοιο ξύλο και να συναρμολογήσετε κιβώτια σε όποιες διαστάσεις εσείς θέλετε, αλλά διαφοροποιώντας και την μορφή τους σε κάποια σημεία π.χ μπορείτε να φτιάξετε κιβώτια με κενά ανάμεσα στα ξύλα τους όπως ακριβώς ένα κλασσικό καφάσι ή να καρφώσετε κολλητά τις σανίδες μεταξύ τους ή να χρησιμοποιήσετε ένα ή και περισσότερα ενιαία κομμάτια κόντρα πλακέ αντί για σανίδες για τον πάτο του κιβωτίου ή για τα πλαϊνά μέρη του κλπ. 


Είτε χρησιμοποιήσετε έτοιμα κιβώτια είτε τα κατασκευάσετε, το ξύλο τους μπορεί να βαφτεί - επεξεργαστεί όπως κάθε άλλη ξύλινη επιφάνεια. Με βερνίκιχρώμα, τεχνικές παλαίωσης, ανάλογα με τον τύπο της κατασκευής που θέλετε να φτιάξετε μπορείτε να επενδύσετε το εσωτερικό ή εξωτερικό μέρος των κιβωτίων με αυτοκόλλητη ταπετσαρία, διακοσμητικό χαρτί, να χρησιμοποιήσετε τεχνική ντεκουπάζ κλπ. 




Σε κάθε μορφής κατασκευή τα κιβώτια μεταξύ τους θα τα ενώσετε με ξυλόπροκες ενώ στον τοίχο θα τα στερεώσετε χρησιμοποιώντας ούπα και ένα τρυπάνι και σε τόσα σημεία ώστε ανάλογα με το μέγεθος της σύνθεσης να είναι τέλεια στερεωμένα και ...ακούνητα


Η τελική μορφή που μπορούν να πάρουν τόσο τα μεμονωμένα τέτοιου τύπου έπιπλα (τραπεζάκια, κομοδίνα κλπ) όσο και οι μικρές, μεγαλύτερες, χαμηλές ή ψηλότερες συνθέσεις που θα χρησιμοποιήσετε σαν ράφια ή ανοιχτά ντουλάπια, είναι πραγματικά εντυπωσιακή και ανάλογα με τον τρόπο που θα βάψετε - επεξεργαστείτε το ξύλο, θα γίνουν κατάλληλα για κάθε χώρο - σημείο του σπιτιού, όποιο κι αν είναι το ύφος των υπόλοιπων επίπλων. 















































































Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)