Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, οι άνθρωποι έχουν επωφεληθεί από τα ζώα και τα έχουν χρησιμοποιήσει ως βοηθούς σε μια ευρεία ποικιλία θέσεων εργασίας. Έχουν παίξει τεράστιο ρόλο στην ανάπτυξή μας ως είδος και μας επέτρεψαν να εκτελούμε εργασίες που δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε χωρίς τη βοήθειά τους. Ωστόσο, παρά τις γνωστές δουλειές στις οποίες συμμετέχουν, υπάρχουν μερικές απίθανες θέσεις εργασίας… ζώων που δεν είναι γνωστές. Ρίξτε μια ματιά στη λίστα που ακολουθεί:
10. Πυγολαμπίδες για φωτισμό
Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι στρατιώτες αντιμετώπισαν πρόβλημα σχετικά με το πώς θα διάβαζαν χάρτες και εντολές στο σκοτάδι. Το τεχνητό φως ήταν ακατάλληλο γιατί έτσι έδιναν στόχο στον εχθρό οπότε η λύση δόθηκε μέσω των πυγολαμπίδων.
9. Κουνάβια για τοποθέτηση καλωδίων
Η καλωδίωση είναι ένα απίστευτα δύσκολο έργο για τους ηλεκτρολόγους και τους εργάτες, κυρίως επειδή τα μέρη όπου πρέπει να περάσει το σύρμα μπορεί να είναι απίστευτα άβολα ή σχεδόν απρόσιτα για τον άνθρωπο. Η λύση βρέθηκε στα κουνάβια πάνω στα οποία τοποθετήθηκε το καλώδιο και στη συνέχεια τους έδειξαν το δρόμο που έπρεπε να καλωδιώσουν παρακινώντας τα με τρόφιμα.
8. Μέλισσες ως ανιχνευτές εκρηκτικών
Πέρα από τα σκυλιά που εκπαιδεύονται για να ανακαλύπτουν βόμβες, οι μέλισσες μπορούν να ανιχνεύουν διαφορετικού τύπου εκρηκτικά μετά από εκπαίδευση. Οι μέλισσες σιτίζονται με ένα διάλυμα ζάχαρης, το οποίο αναμιγνύεται με τη μυρωδιά των εκρηκτικών και έτσι όταν οι μέλισσες μυρίζουν τα ίδια συστατικά επεκτείνουν την προβοσκίδα τους, προειδοποιώντας τους χειριστές τους.
7. Κοράκια βρίσκουν ξηρά
Οι Βίκινγκς είχαν μια πολύ έξυπνη λύση στο να βρίσκουν γη με τα πλοία τους. Ως ναυτικός πολιτισμός, περνούσαν πολύ χρόνο στο νερό και φυσικά δεν μπορούσαν να δουν πολύ μακριά για να ανακαλύψουν στεριά. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν να μεταφέρουν μαζί τους ένα κοράκι και στη συνέχεια να το αφήνουν στη θάλασσα. Το πουλί πετούσε ψηλά στον αέρα και έβλεπε πολύ πιο μακριά από τους Βίκινγκς. Αν το κοράκι έβλεπε γη πήγαινε κατευθείαν προς αυτή την κατεύθυνση και το σκάφος ακολουθούσε. Αλλά αν δεν υπήρχε κοντά στεριά, τότε το πουλί θα επέστρεφε στο σκάφος για να αποφύγει το νερό
6. Δελφίνια στο Ναυτικό
Το ρινοδέλφινο χάρη στην υψηλή νοημοσύνη του, την άριστη όραση και την ικανότητα της ταχύτατης ανάδυσης είναι ιδανικό για να ανακαλύπτει υποβρύχιες βόμβες. Επίσης συχνά φυλάνε αγκυροβολημένα πλοία για την ανάκτηση του απολεσθέντος εξοπλισμού που έχει πέσει στη θάλασσα.
5. Πιθηκάκια… αγρότες
Η συλλογή των καρύδων είναι πολύ σκληρή δουλειά. Το μεγαλύτερο κομμάτι της εργασίας γίνεται με το χέρι, ενώ είναι και επικίνδυνη αφού οι καρύδες μπορεί να τραυματίσουν εργάτες στα δέντρα. Ωστόσο, οι αγρότες στην Ινδία και την Ταϊλάνδη εκπαίδευσαν τους πιθήκους να κάνουν τη δουλειά γι’ αυτούς. Τα ζώα ανεβαίνουν στα δέντρα και φέρνουν τις καρύδες στους ιδιοκτήτες τους που τους ελέγχουν χρησιμοποιώντας ένα μακρύ λουρί. Οι πίθηκοι όχι μόνο μειώνουν τον κίνδυνο των τραυματισμών αλλά είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί αφού μπορούν να ανεβοκατέβουν στα δέντρα πολλές φορές και να κάνουν την πενταπλάσια δουλειά ενός ανθρώπου σε μια μέρα.
4. Πρόβατα καθαρίζουν αμπέλια
Τα ζιζάνια καταστρέφουν τις καλλιέργειες, ενώ τα περιττά φύλλα προκαλούν ωίδιο. Το κλάδεμα είναι απαραίτητο για υγιείς καρπούς αλλά είναι σίγουρα μια επίπονη δουλειά για τον αγρότη, ενώ τα μηχανήματα μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες βλάβες στα φυτά. Στη Νapa Valley με τους αμπελώνες οι αγρότες βρήκαν τη λύση στο πρόσωπο των προβάτων! Οι οινοποιοί τοποθετούν στα ζώα ηλεκτρικά φορτισμένα καλώδια που τους προκαλούν ένα μικρό σοκ όταν πλησιάσουν την περιοχή όπου ο μεγαλώνει ο καρπός, που σημαίνει ότι τα πρόβατα γρήγορα μαθαίνουν να αποφεύγουν τις περιοχές αυτές. Στη συνέχεια μπορούν να κλαδέψουν μέχρι και 20 στρέμματα τη μέρα.
3. Κορμοράνοι… ψαράδες
Οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες ψαράδες χρησιμοποιούν τους κορμοράνους ως βοηθούς στο ψάρεμα από το 960 μ.Χ. Με τη σύνδεση ενός μικρού βρόγχου γύρω από το λαιμό του πουλιού, μπορούν να τους αποτρέψουν από το να καταπιούν τα ψάρια που πιάνου, επιστρέφοντάς τα πίσω στη βάρκα
2. Άλογα οδηγοί τυφλών
Οι τυφλοί σχεδόν πάντα χρησιμοποιούν σκύλους οδηγούς, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι κατάλληλα ζώα γι’ αυτούς. Μερικοί άνθρωποι είναι είτε αλλεργικοί ή έχουν φόβο προς τα σκυλιά και έτσι η λύση έρχεται από τα αλογάκια. Έχουν εξαιρετική όραση και εντοπίζουν τάχιστα τα κινούμενα αντικείμενα, κάτι που τα καθιστά ιδανικά για τη διέλευση πολυσύχναστων δρόμων. Τα άλογα έχουν επίσης πολύ μεγαλύτερη αντοχή από τα σκυλιά και μπορούν να περπατήσουν σε οποιοδήποτε έδαφος, ενώ ζουν 30 με 40 χρόνια.
1. Ποντίκια ανιχνευτές ασθενειών
Η φυματίωση είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στην Αφρική και είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας η έγκαιρη διάγνωση της λοίμωξης έτσι ώστε οι άνθρωποι να πάρουν τη θεραπεία και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της μετάδοσης. Έτσι χρησιμοποιείται μια νέα τεχνική με τα δείγματα αίματος που είναι προς έλεγχο για φυματίωση, τα οποία… ελέγχουν οι αρουραίοι! Τα τρωκτικά εκπαιδεύονται να μυρίζουν δείγματα για να διαπιστωθεί εάν περιέχουν ίχνη της νόσου με αντάλλαγμα λίγη τροφή, ενώ τα καταφέρνουν κατά 20% πιο καλά από τις παραδοσιακές μεθόδους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά είναι πολύ πιο αποτελεσματικά, αφού είναι σε θέση να ελέγξουν περισσότερα δείγματα σε μία ώρα από ό,τι ένας γιατρός σε μία ολόκληρη μέρα.
Περισσότερα περίεργα θέματα εδώ.
Περισσότερα θέματα με ζώα εδώ.