Γιατί δακρύζουμε όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια;
Όταν κόβουμε το κρεμμύδι, τα κύτταρα του λαχανικού απελευθερώνουν ένζυμα που παράγουν ένα αέριο (propanethial sulfoxide). Όταν το αέριο έρθει σε επαφή με τα μάτια, αντιδρά με τα δάκρυα ώστε να παραχθεί θειικό οξύ. Η αντίδραση αυτή προκαλεί ήπιο πόνο. Έτσι, ο εγκέφαλός μας αποστέλλει σήματα στους αδένες του ματιού για να παραχθούν περισσότερα δάκρυα που θα απομακρύνουν την ουσία. Η αντίδραση αυτή είναι ένας φυσικός μηχανισμός άμυνας για το σώμα μας. Μπορούμε να βάλουμε για λίγο το κρεμμύδι στο ψυγείο πριν το κόψουμε, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες επιβραδύνουν την απελευθέρωση του ενζύμου.
Βρείτε απαντήσεις σε περισσότερα "γιατί" εδώ.