Η UNESCO είναι ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος έχει αναλάβει την αναγνώριση, την προστασία αλλά και τη διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς σε παγκόσμια κλίμακα.
Πως είναι δυνατόν ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός να λείπει από τους καταλόγους της UNESCO; Φυσικά και όχι.
Έτσι μία σειρά μνημεία έχουν συμπεριεληφθεί στον Κατάλογο της Παγκόσμιας κληρονομιάς ως τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυίας του ανθρώπου.
Η Ελλάδα έχει υπογράψει το 1981 τη Συνθήκη της UNESCO για την προστασία των μνημείων και των χώρων που συγκαταλέγονται στην παγκόσμια κληρονομιιάς.
Δείτε παρακάτω ποια μνημεία μας προστατεύονται από την UNESCO.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης
Εντάχθηκε το 1987
Ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, το Ερέχθειο και ο ναός της Αθηνάς Νίκης είναι σύμβολα παγκόσμιας κληρονομιάς
Ναός επικούρειου Απόλλωνος
Ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγαλείας είναι ένας από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους της αρχαιότητας. Το μνημείο αυτό με την πανανθρώπινη σημασία και συνάμα ένα από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότητας ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1986.
ΔΕΛΦΟΙ
Το Πανελλήνιο Ιερό των Δελφών, όπου δινόταν ο χρησμός του Απόλλωνα, εθεωρείτο ο «ομφαλός της γης». Οι Δελφοί ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Η πόλη αναφέρεται από τους ομηρικούς χρόνους με την ονομασία Πυθώ.
Το ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο
Η Επίδαυρος είναι ιστορική πόλη του νομού Αργολίδας στην ανατολική του πλευρά.. Η λατρεία του Ασκληπιού ξεκίνησε εκεί για πρώτη φορά τον 6ο π.Χ. αιώνα, αλλά τα κύρια μνημεία, ειδικότερα το Θέατρο το οποίο θεωρείται ως ένα από τα πιο αμιγή αριστουργήματα της Ελληνικής αρχιτεκτονικής χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα.
ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
Η Ολυμπία, ήταν πόλη της αρχαίας Ελλάδας στην Ηλεία, γνωστή ως ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στους κλασικούς χρόνους, συγκρίσιμη στη σημασία με τα Πύθια που διοργανώνονταν στους Δελφούς. Στην Ολυμπία βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, έργο του Φειδία, το οποίο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Η αφετηρία των Ολυμπιακών Αγώνων χρονολογείται στο 776 π.Χ. και τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια.
ΔΗΛΟΣ
Η Δήλος είναι νησί των Κυκλάδων, δυτικά της Μυκόνου. Η Δήλος ανακηρύχθηκε το 1990 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.
ΗΡΑΙΟ ΣΑΜΟΥ
Στο Ηραίο της Σάμου βρίσκονται και τα ερείπια του ομώνυμου ναού της αρχαιότητας, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στην Ήρα.
Χαρακτηριστική εικόνα από το Ηραίο είναι η μια μοναδική κολώνα που παραμένει όρθια. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι το Ηραίο της Σάμου ήταν ο μεγαλύτερος ναός στην Ελλάδα. Είναι δίπτερος ιωνικού ρυθμού, με 155 γιγάντιες κολώνες.
ΒΕΡΓΙΝΑ
Η πόλη Αιγαί, η πρώτη πρωτεύουσα του Βασιλείου της αρχαίας Μακεδονίας, ανακαλύφθηκε τον 19 αιώνα κοντά στην Βεργίνα στην Βόρεια Ελλάδα. Τα πιο σημαντικά μνημεία είναι το Παλάτι, διακοσμημένο με μωσαϊκά και τοιχογραφίες και ο χώρος ταφής, μερικά εκ των οποίων χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα π.Χ.
ΜΥΚΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΡΥΝΘΑ
Οι Μυκήνες (Μυκήναι, Μυκήνη) ήταν αρχαία πόλη της Αργολίδας κοντά στο βουνό Τρητός κι απέναντι απ' τον Αργολικό κόλπο. Πρώτος ο Όμηρος αναφέρει την πόλη περιγράφοντάς την με τα λόγια «ευρυάγυιαν, πολύχρυσον». Αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή της Τίρυνθας πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 1884-1885 από τον Ερρίκο Σλήμαν, που έφερε στο φως την αρχαία Τίρυνθα και τα ξακουστά «κυκλώπεια» τείχη της, τα οποία, σύμφωνα με το μύθο, έχτισαν οι ίδιοι οι Κύκλωπες. (Όμηρος, Β 559).
alfavita.gr
Περισσότερα μνημεία εδώ.