Δες τι να κάνεις για να σε ξε-μάθει
Με το να χρησιμοποιείς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Google, από την αναζήτηση στο διαδίκτυο και το Google Maps, έως το δωρεάν browser Google Chrome αλλά και το λειτουργικό της Android, συμφωνείς να μοιράζεσαι μαζί της πολλά από τα ευαίσθητα προσωπικά σου δεδομένα (όλα αυτά βρίσκονται στους όρους χρήσης, όπου συνήθως πατάμε το “Συμφωνώ” χωρίς να τους έχουμε διαβάσει).
Για να βγάλει (πολλά, πάρα μα πάρα πολλά) λεφτά η Google και να χρηματοδοτήσει όλα τα παραπάνω προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και τα πιό φιλόδοξα, θαυμαστά της project, όπως την τράπεζα DNA και τους “έξυπνους” φακούς επαφής, έχει συνάψει συμφωνίες για να πουλάει τα προσωπικά σου δεδομένα, που συλλέγει όσο την χρησιμοποιείς, σε διαφημιστές.
Όσα περισσότερα πράγματα γνωρίζει για εσένα η εταιρεία, τόσο πιο ‘εύστοχες’ -δηλαδή πιο κοντά στις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντά σου- θα είναι οι διαφημίσεις που σου εμφανίζει π.χ στο YouTube, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να κάνεις κλικ στη διαφήμιση και να αγοράσεις τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προωθούνται μέσω αυτών.
Για να συλλέξει όλα αυτά τα στοιχεία σου η Google, χρησιμοποιεί μια ποικιλία από μεθόδους. Άλλοτε συμφωνείς εσύ ο ίδιος να της δώσεις κάποια στοιχεία, δημιουργώντας ένα λογαριασμό στο Gmail και άλλοτε κρύβει επιμελώς την έρευνά της για εσένα, από τις επισκέψεις σου στο Google Maps φερ’ ειπείν, απ’ όπου μαθαίνει και καταγράφει τις καθημερινές σου διαδρομές. (Διαβάστε ένα απλό οδηγό, πατώντας στο σύνδεσμο, για το πως θα την σταματήσετε).
Εάν θέλεις να μάθεις που κρύβει όλα αυτά τα στοιχεία που έχει συλλέξει για εσένα η Google, όσο καιρό τη χρησιμοποιείς – και με δεδομένο ότι δεν έχεις ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις ρυθμίσεις απορρήτου της, ξεκίνα με μια επίσκεψη στη σελίδα των ρυθμίσεων της Google, κάνοντας κλικ εδώ για να μεταφερθείς στα settings του λογαριασμού σου.
Μετά κάνε κλικ στο “Account History” (ή Ιστορικό Λογαριασμού)
Εδώ θα βρείς όλο το αρχείο με τα μέρη που έχεις επισκεφθεί, τις αναζητήσεις σου στο YouTube, καθώς και όλο το ιστορικό των βίντεο που έχεις παρακολουθήσει εκεί, και φυσικά όλες τις αναζητήσεις που έχεις κάνει με τη μηχανή αναζήτησης της Google. ΑΠό εδώ, μπορείς απλά να πατήσεις “PAUSE” ή “Παύση” καθώς και να διαχειριστείς τα data ή σταματήσεις την Google να καταφράγει παρεμφερή στοιχεία για εσένα.
Πατώντας “pause” ή “manage” αποκτάτε τον έλεγχο των στοιχείων που καταγράφει η Google για εσάς
Εάν θέλεις να πας λίγο πιο βαθιά για να ανακαλύψεις τι νόμιζει ότι γνωρίζει για εσένα η Google, κάνε κλίκ στο σύνδεσμο επεξεργασία (Edit Settings), δίπλα από τη λέξη ADS.
Μάθε όσα νομίζει ότι γνωρίζει για εσένα η Google, με ένα κλικ
Ιδού!
Voila!Εδώ βρίσκονται όλα τα στοιχεία
Σε αυτή τη σελίδα, μαθαίνεις… τα πάντα για εσένα από τη σκοπιά της Google, όπως φύλο, ηλικία, γλώσσες που μιλάς, ενδιαφέροντα(!), και μια πληθώρα άλλων στοιχείων, τα οποία μπορείς να επεξργαστείς και φυσικά να διαγράψεις, πατώντας “Επεξεργασία” (ή “Edit”).
Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι να έχετε κάνει log in στον ‘κεντρικό’ σας λογαριασμό της Google, που μπορεί να γίνει με ένα απλό log in στο Gmail.
Καλή επιτυχία!
[ Εάν γνωρίζετε κάποιο άλλο tip ή trick ή θέλετε να μοιραστείτε κάποια σχετική εμπειρία σας, τα σχόλια είναι στη διάθεσή σας! ]