Εκατοντάδες είναι τα παιχνίδια που η Επιτροπή Ασφαλείας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ, αποσύρει κατά καιρούς, καθώς διαπιστώνει ότι αποτελούν παγίδες για τα ίδια τα παιδιά. Δείτε τα 10 κατά κοινή ομολογία πιο επικίνδυνα –μερικές φορές στα όρια του εξωφρενικού- παιχνίδια.
CSI
Βασισμένο στη δημοφιλέστατη σειρά CSI, το συγκεκριμένο παιχνίδι έγινε ανάρπαστο. Επέτρεπε στα παιδιά, να ψάξουν για αποτυπώματα με ειδική σκόνη και βούρτσες. Η σκόνη όμως βρέθηκε να περιέχει κατά 5% αμίαντο! Παρά τις καταγγελίες το 2007, η εταιρεία παραγωγής του παιχνιδιού, αποφάσισε να αφήσει το προϊόν της στα ράφια των καταστημάτων, καθώς έρχονταν Χριστούγεννα. Τελικά χρειάστηκε η παρέμβαση ενός οργανισμού κατά της χρήσης αμίαντου, που κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να σταματήσει να πωλείται το εν λόγω παιχνίδι.
Cabbage Patch Kids
Η συγκεκριμένη κούκλα, προσομοιώνει ένα μωρό σε πραγματικές διαστάσεις. Μπορεί να μοιάζει ακίνδυνη, όμως μόνο τέτοια δεν είναι. Συγκεκριμένα, μια εκδοσή της, η Patch Snacktime, κυκλοφόρησε στο εμπόριο με έναν μηχανισμό που επέτρεπε στο παιδί που την είχε στην κατοχή του, να την… ταΐζει. Η κούκλα όμως δεν μπορούσε να αναγνωρίσει τι είναι φαγητό και τι όχι και έτσι συνεχίζει να τραβάει ότι φτάνει κοντά στο στόμα της, χωρίς μάλιστα να υπάρχει διακόπτης που να την απενεργοποιεί. Μεταξύ πολλών άλλων παιδιών, ένα κοριτσάκι έχασε σχεδόν όλα τα μαλλιά του πίσω μέρους του κεφαλιού της, από την «πεινασμένη» κούκλα.
Πιστόλι Austin
Κυκλοφόρησε στα τέλη του 1940. Το –μόνο κατ’ όνομα παιδικό- πιστόλι, το οποίο προοριζόταν για παιδιά, περιλάμβανε καρβίδιο του ασβεστίου, το οποίο προκαλούσε έκρηξη, όταν αναμιγνυόταν με νερό! Δεν χρειάζεται προφανώς να αναφέρουμε τα αποτελέσματα της χρήσης του…
Magnetix
Σίγουρα πιο αθώα από το πιστόλι Austin για παράδειγμα, αλλά με τα σοβαρά τους προβλήματα και αυτά. Η συγκεκριμένη σειρά παιχνιδιών, περιελάμβανε κτίρια που κατεδαφίζονταν με μαγνήτες. Οι μαγνήτες όμως ήταν πολύ μικροί σε μέγεθος και με την τάση των περισσότερων παιδιών, να βάζουν ο,τιδήποτε στο στόμα τους, μόνο ακίνδυνα δεν μπορείς να τα χαρακτηρίσεις. Δεκάδες παιδάκια, βρέθηκαν στο νοσοκομείο γιατί τα κατάπιαν, ενώ ένα έχασε τη ζωή του.
Aqua Dots
Τα περισσότερα παιχνίδια υπόκεινται σειρά εργαστηριακών ελέγχων, για τα υλικά που χρησιμοποιούν ώστε να διαπιστωθεί αν κάποιο από αυτά είναι επιβλαβές για την υγεία του παιδιού. Φαίνεται ότι η εταιρεία που έβγαζε το Aqua Dots, παρέλειψε αυτό το κομμάτι και κυκλοφόρησε στην αγορά, το συγκεκριμένο παιχνίδι, του οποίου ο μηχανισμός περιείχε τοξική χημική ουσία που χρησιμοποιείται ως ναρκωτικό βιασμών!
Easy-Bake
Οι μικρογραφίες κουζινικών, αποτελούν αγαπημένο παιχνίδι των μικρότερων παιδιών και δεν ήταν έκπληξη ότι ο φούρνος Easy-Bake έγινε ανάρπαστος. Το συγκεκριμένο παιχνίδι, ήταν τόσο δημοφιλές που έκανε συνεχής επανεκδόσεις, όμως σε εκείνη του 2006, κάτι πήγε στραβά. Ο φούρνος έπιανε θερμοκρασίες ιδιαίτερα υψηλές, που έθεταν σε άμεσο κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών. Μονάχα τα καταγεγραμμένα περιστατικά τραυματισμών και εγκαυμάτων, έφτασαν τα 77.
Colossal Water Balls
Πόσο εντυπωσιακή μπορεί να είναι για ένα παιδί, μια μπάλα που μόλις έρχεται σε επαφή με το νερό, πολλαπλασιάζει το μέγεθός της. Πολύ. Ανακλήθηκαν όμως το 2013, γιατί σε περίπτωση κατάποσης, δεν εμφανίζονταν στις ακτινογραφίες και για την αφαίρεσή τους, χρειαζόταν χειρουργική επέμβαση.
Jarts
Πρόκειται για ένα παιχνίδι που σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία, αλλά και για ένα από τα πιο επικίνδυνα όλων των εποχών. Τα μεγάλα αυτά βέλη που καρφώνονταν στο γκαζόν, αποδείχθηκαν ιδιαίτερα επικίνδυνα, μετά από 6.700 (!!!) τραυματισμούς αλλά και 4 θανάτους. Η κυκλοφορία τους απαγορεύτηκε το 1988.
Sky Dancers
Κούκλες. Χωρίς στόμα που καταβροχθίζει ότι βρει. Χωρίς επικίνδυνες ουσίες. Τι μπορεί να πηγαίνει στραβά με αυτές; Εκσφενδονίζονται και στροβιλίζονται στον αέρα! Αναφέρθηκαν περίπου 150 τραυματισμοί μέχρι να ανακληθεί το συγκεκριμένο παιχνίδι.
Gilbert U-238 Atomic Energy Lab
Και φτάνουμε, στον βασιλιά των επικίνδυνων παιχνιδιών. Το συγκεκριμένο παιχνίδι, φτάνει για να καταλάβει κανείς τη διαφορά στη νοοτροπία των γονιών, του 1950 με το 2014. Πλέον οι γονείς μπορεί να ακούγονται ως και υστερικοί, όταν σκέφτονται για τους κινδύνους του ενός ή του άλλου παιχνιδιού, όμως το 1950 αγόραζαν στα παιδιά τους, το εργαστήρι Ατομικής Ενέργειας, ώστε εκείνα να έρθουν επιτέλους σε επαφή με το… ουράνιο! Το Εργαστήριο Ατομικής Ενέργειας Gilbert U-238 περιλάμβανε τέσσερα διαφορετικά δείγματα μεταλλεύματος. Προφανώς ο έλεγχος των υλικών, ανακαλύφθηκε αργότερα.