Στις διακοπές διασκεδάστε τα παιδιά σας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και όσοι είναι γονείς σίγουρα θα έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να αφιερώσουν στα παιδιά τους, μολονότι κάποιοι ανάμεσά τους, ιδιαίτερα εξουθενωμένοι, το μόνο που θα ήθελαν είναι να κρυφτούν κάτω από το παπλωματάκι τους και να κοιμηθούν βαθιά για να ξεχάσουν τα προβλήματά τους.
Μια λύση απελπισίας που καλύτερα να ξεχάσουν, γιατί ο ύπνος μπορεί να θρέψει τα παιδιά, πλην όμως αποδεκατίζει τους ενήλικες, από την άποψη ότι την ώρα που κάποιοι κοιμούνται, οι άλλοι γράφουν ιστορία!

Χαρίστε του χρόνο αντί για χρήμα
Υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που μπορείτε να κάνετε μαζί με το παιδί σας κατά τη διάρκεια των διακοπών, όταν τα σχολεία θα είναι κλειστά και το γραφείο σας πιθανόν να υπολειτουργεί.
Το πρώτο που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι να βρείτε χρόνο για να χαλαρώσετε μαζί με το παιδί σας.
Να πείτε κάποιο αστείο, να δείτε μια ταινία, να παίξετε επιτραπέζια, να πάτε στον Εθνικό Κήπο, στο Ζάππειο ή στο Σύνταγμα.
Γενικά, να του δώσετε το μήνυμα πως περνάτε όμορφα μαζί του και απολαμβάνετε την παρέα του. 'Όσο για τα χρήματα που μπορεί να μην έχετε, θυμηθείτε πως η βόλτα στην παιδική χαρά είναι ανέξοδη, το ίδιο είναι το τζόκινγκ, το σχοινάκι και το διάβασμα παραμυθιών.
Το παιδί θέλει με λίγα λόγια το χρόνο σας, όχι το χρήμα σας.
Συμβουλές που φέρνουν αποτελέσματα
Οι περισσότεροι γονείς, όση πείρα ή γνώσεις και αν έχουν, πάντα χρειάζονται καθοδήγηση στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους.
Image and video hosting by TinyPic

Οι ψυχολόγοι λοιπόν συμβουλεύουν:

* Πρέπει οπωσδήποτε να κρατάμε το λόγο μας απέναντι στα παιδιά, γιατί έτσι ξέρουν πως μπορούν να βασίζονται σε εμάς.
* Δεν τους λέμε ποτέ πως δεν τα αγαπάμε γιατί δεν είναι καλοί μαθητές. Όλοι οι άνθρωποι αξίζουν, ανεξάρτητα από τις επιδόσεις τους.
* Δεν μιλάμε για τις επιδόσεις του παιδιού μας σε συγγενείς και φίλους όταν είναι μπροστά, ούτε για τις αγωνίες μας.
* Δεν συγκρίνουμε ποτέ τα παιδιά μεταξύ τους,στο στιλ: γιατί ο Θανασάκης και όχι εσύ (Ε, γιατίιιιι; γιατί αυτός, και όχι εσύ;).
*Δεν τα απορρίπτουμε ποτέ με εκφράσεις όπως: "είσαι άχρηστος, έσπασες τις μπάλες του χριστουγεννιάτικου δένδρου, είσαι τεμπέλης, δεν αξίζεις μία).
*Δεν του δημιουργούμε ενοχές (θα αρρωστήσει ο καημένος ο πατέρας σου, όταν δει τους βαθμούς σου).
* Δεν παρακαλάμε: Σε παρακαλώ, χρυσούλι μου, φάε το αυγουλάκι σου, κάντο για μένα. Κααααάντο για μένα, εγώ που σε λατρεύω!).
* Δώστε του απλόχερα την αγάπη σας. Κάντε αγκαλίτσες, μιλήστε του τρυφερά, παίξτε μαζί του. 'Αλλοι κάνουν πολύ περισσότερα για το σκύλο τους.
* Αποφύγετε πάση θυσία να καυγαδίζετε μπροστά στο παιδί σας, το κάνετε σίγουρα δυστυχισμένο, ενώ και εσείς, μετά από κάθε έκρηξη οργής, σίγουρα νιώθετε άδειοι και μίζεροι.
Σκάστε ένα χαμόγελο και θυμηθείτε : Ένα παιδί έχει ανάγκη να μετράει τ άστρα και όχι τις μούντζες σας στο γείτονα ! 
χαλαρά....

i-diadromi.gr

Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)