Το ψηφιδωτό πεζοδρόμιο στην Τασμανία, η βραζιλιάνικη Κοιλάδα της Σελήνης, το Λιθόστρωτο μονοπάτι του Γίγαντα και τα εξής δέκα ασυνήθιστα τοπία αποδεικνύουν ότι η Μητέρα Φύση είναι κάθε άλλο παρά βαρετή. Ποιο είναι το πιο ασυνήθιστο τοπίο που έχετε δει ποτέ;
10. Chocolate Hills, Philippines
Περισσότεροι από 1.770 κωνικοί λόφοι βρίσκονται στην περιοχή Visayas των Φιλλιπίνων, πιο συγκεκριμένα στο Bohol. Δυστυχώς, αυτά τα καταπληκτικά βουνά δεν είναι πραγματικά φτιαγμένα από σοκολάτα, αλλά μοιάζουν πολύ. Οι λόφοι μοιάζουν σαν μια θάλασσα σοκολάτας κατά την διάρκεια της περιόδου ανομβρίας. Ο ασυνήθιστος γεωλογικός σχηματισμός έχει φέρει σε αμηχανία τους γεωλόγους για δεκαετίες. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για το πώς σχηματίστηκαν αυτοί οι κωνικοί λόφοι.
Με έκταση περίπου 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων, οι εκπληκτικοί αυτοί λόφοι είναι το 3ο Εθνικό Γεωλογικό Μνημείο στις Φιλλιπίνες μαζί με το Hundred Islands National Park και το Taal Volcano, το μικρότερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο.
9. Moeraki Boulders, New Zealand
Διάσπαρτα κατά μήκος της όμορφης παραλίας Koekohe στην Νέα Ζηλανδία, αυτές οι ασυνήθιστα μεγάλες πέτρες προσελκύουν τουρίστες από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την Εταιρεία Ιζηματογενούς Γεωλογίας, «οι ογκόλιθοι Moeraki δημιουργήθηκαν από την συγκέντρωση τεράστιων ποσοτήτων ασβεστίτη μαζί με χαλαζία και σιδηρούχο δολομίτη». Αυτό που τους κάνει τόσο ξεχωριστούς είναι ότι σχηματίστηκαν στον πυθμένα της θάλασσας πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, την περίοδο που εξαφανίστηκαν μαζικά αρκετά είδη, συμπεριλαμβανομένων και των δεινοσαύρων.
8. Gates to Hell, Turkmenistan
Εκτιμάται ότι το Τουρκμενιστάν κατέχει το 5ο μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου στον κόσμο. Τον Μάιο του 2011, αυτό το σημείο ανακαλύφθηκε στο Τουρκμενιστάν – το 2ο μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου, στην περιοχή South Yoloten. Οι «Πύλες της Κολάσεως», όπως ονομάστηκαν, καλύπτουν μια έκταση 1.500 τετραγωνικών χιλιόμετρων.
Ο κρατήρας αερίου Darvaza, γνωστός και ως «Πύλες της Κολάσεως», καίει ακατάπαυστα από το 1971. Εκείνη την χρονιά κάποιοι γεωλόγοι που έκαναν ανασκαφές στο Darvaza για αποθέματα φυσικού αερίου, ανακάλυψαν έναν κρατήρα γεμάτο με δηλητηριώδες αέριο και αποφάσισαν να του βάλουν φωτιά για να κάψουν το πλεόνασμα και να αποτρέψουν τις τοπικές δηλητηριάσεις. Δυστυχώς, το απόθεμα συνεχίζει να καίει μέχρι και σήμερα. Κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά πόσο αέριο έχει σπαταληθεί και για πόσο καιρό ακόμα θα συνεχίσει να καίει.
7. Pinnacles Desert, Australia
Η αινιγματική έρημος Pinnacles βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Nambung της Αυσταλίας. Χιλιάδες πυλώνες ασβεστόλιθου ξεπηδάνε από την άμμο της ερήμου. Οι περίεργοι σχηματισμοί από ασβεστόλιθο φτάνουν μέχρι και τα τέσσερα μέτρα ύψος.
Η Αυστραλία είναι γνωστή για τους ασυνήθιστους βραχώδη σχηματισμούς της. Το Kata Tjuta (the Olgas), το Ayers Rock – γνωστό και ως Uluru, ο μεγαλύτερος μονόλιθος στον κόσμο – το Devil’s Marbles, το Wilpena Pound στο Flinders Ranges, το Murphy’s Haystacks, το Twelve Apostles και το απίστευτο Wave Rock είναι μερικοί από τους πιο συναρπαστικούς βραχώδη σχηματισμούς.
6. Stone Forests, China
Η περιοχή Karst στην Βόρεια Κίνα εκτείνεται πάνω από 500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η θεαματική τοπογραφία περιλαμβάνει τρεις επαρχίες: Guangxi, Yunnan και Guizhou.
Το δάσος Naigu Stone και το χωριό Suogeyi προστατεύονται από την UNESCO από το 2007. Σύμφωνα με την σελίδα unesco.org, τα πέτρινα δάση Shilin, της επαρχίας Yunnan, «αντιπροσωπεύουν ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα τοπίων στον κόσμο . Τα πέτρινα δάση του Shilin θεωρούνται εξαιρετικά φυσικά φαινόμενα και παγκόσμιο σημείο αναφοράς».
5. Göreme National Park, Turkey
Το βασικό αξιοθέατο της Καππαδοκίας είναι το Εθνικό Πάρκο Göreme, στην κοιλάδα Göreme. Πλήρως σκαλισμένο από την διάβρωση, αυτό το εντυπωσιακό τοπίο κρύβει μια υπέροχη ιστορική κληρονομιά. Μέρος του εθνικού πάρκου περιλαμβάνει λαξευμένα ιερά στον βράχο που περιέχουν μοναδικά στοιχεία της βυζαντινής τέχνης από την εποχή μετά τις εικονομαχίες, αρχαίες υπόγειες σπηλιές και χωριά τρωγλοδυτών.
Σύμφωνα με τους γεωλόγους, η διάβρωση της τουρκικής κοιλάδας είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα «των επιπτώσεων της διάβρωσης των ιζημάτων της ηφαιστειακής τέφρας από τον άνεμο και το νερό».
4. Rio Tinto, Spain
Ο μήκους 58 μιλίων ισπανικός ποταμός πηγάζει από τα βουνά της Sierra Morena στον Κόλπο του Gadi, ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα της γης σε σιδηροπυρίτη. Το μάλλον απόκοσμο αυτό τοπίο είναι αποτέλεσμα τουλάχιστον 5000 χρόνων μεταλλευτικής δραστηριότητας. Με ένα χαμηλό pH και γεμάτο βαρέα μέταλλα, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι εκβολές του Rio Tinto είναι μια από τις πιο μολυσμένες περιοχές του πλανήτη.
Το Rio Tinto έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ιστορία. Είναι η γενέτειρα της Εποχής του Χαλκού.
3. Ethiopia’s Dallol Volcano
Το νούμερο πηγαίνει στην πιο θερμό κατοικημένο μέρος στον πλανήτη. Αν ο μέσος όρος θερμοκρασίας στην Αιθιοπία είναι 34ο C, η θερμοκρασία υπερβαίνει συχνά τους 46ο C στο Danakil Depression, όπου το ηφαίστειο Dallol βρίσκεται.
Στα 48 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, το Dallol είναι το χαμηλότερο ηφαίστειο στεριάς στον κόσμο.
Το παράξενο τοπίο με αποχρώσεις του κόκκινου, πράσινου και λευκού αποτελείται από λίμνες άλατος, ιαματικές πηγές και geysers. Τα διάφορα χρώματα προέρχονται από τα άλατα καλίου που χρωματίζονται από το θείο και διάφορα χλωρίδια και οξείδια.
2. Antelope Canyon, USA
Ζηλεύω όλους όσους είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν αυτή τη γωνιά του παραδείσου. Ευλογημένο με ασυνήθιστους αλλά υπέροχους βραχώδης σχηματισμούς βράχων. Η Αριζόνα φαίνεται να είναι το σπίτι των θαυμάτων της φύσης. Το Grand Canyon, το Petrified Forest, το Wave είναι μερικά από τα μέρη που έχουν επισκεφτεί και φωτογραφηθεί περισσότερο.
Το Φαράγγι της Αντιλόπης είναι χωρισμένο Άνω Φαράγγι της Αντιλόπης (Tse’ bighanilini) και στο Κάτω Φαράγγι της Αντιλόπης (Hasdestwazi). Η έννοια των λέξεων στην γλώσσα των Ναβάχο σημαίνει «το μέρος όπου το νερό τρέχει μέσα από τα βράχια» και «βραχώδη σπειρωειδής καμάρες» αντίστοιχα. Το κάτω τμήμα είναι βαθύτερο, μακρύτερο και πιο δύσκολο από το πάνω τμήμα.
1. Socotra Island, Yemen
Δεν έχετε μεταφερθεί σε άλλο πλανήτη. Είναι το νούμερο 1 της λίστας, το πιο ασυνήθιστο τοπίο που έχουμε δει ποτέ.
Υπάρχει ένα μικρό αρχιπέλαγος στον Ινδικό Ωκεανό που έχει χαρακτηριστεί ως το πιο εξωγήινο μέρος στον πλανήτη. Το αρχιπέλαγος Socotra αποτελείται από τέσσερα νησιά και δυο βραχονησίδες παγκόσμιας σημασίας. Η UNESCO ισχυρίζεται ότι «το 37% των 825 ειδών φυτών στο Socotra, το 90% των ειδών ερπετών και το 95% των ειδών σαλιγκαριών δεν συναντούνται πουθενά αλλού στον κόσμο. Σαν ένα από τα πιο πλούσια νησιά σε βιοποικιλότητα και τα πιο ξεχωριστά στον κόσμο, έχουν ονομαστεί «Γκαλαπάγκος του Ινδικού Ωκεανού».
Το νησί Yemeni είναι το σπίτι για μερικά συναρπαστικά είδη χλωρίδας, όπως το δέντρο Dragon’s Blood (Dracaena Cinnabari), το Desert Rose (Adenium Obesium), το Cucumber Tree (Dendrosicyos Socotranum), το Dorstenia Gigas και πολλά άλλα. Δεν είναι αυτά μερικά από τα πιο παράξενα φυτά που έχετε δει ποτέ;
Περισσότερα τοπία εδώ.