Ο δρόμος προς τη μόρφωση ξέρουμε όλοι πως δεν είναι στρωμένος με ρόδα. Θέλει κόπο, χρόνο, διάβασμα, αφοσίωση και πειθαρχία.
Για κάποια παιδιά όμως ο ίδιος ο δρόμος προς τη μόρφωση, με την κυριολεκτική έννοια, η διαδρομή δηλαδή, ο πηγαιμός για το σχολείο, ακόμα και τώρα εν έτη 2014 είναι μια καθημερινή περιπέτεια, μια εξοντωτική εμπειρία κούρασης και μόχθου, αδιανόητη ίσως για τα παιδιά και τους γονείς των πολιτισμένων κοινωνιών.
Ορισμένα παιδιά στον κόσμο ξυπνούν χαράματα και με τα πιο πρωτόγονα μέσα και μέσα από τις πιο δύσβατες διαδρομές (γκρεμούς, κρεμαστές ετοιμόρροπες γέφυρες, ξύλινες μισοσαπισμένες ανεμόσκαλες) καταφέρνουν τελικά μετά από ώρες να φτάσουν στην τάξη τους και να καθίσουν στο θρανίο τους, ήδη εξουθενωμένα και αποκαμωμένα την ώρα που απαιτείται να είναι συγκεντρωμένα στο μάθημα και στον δάσκαλό τους. Και όλο αυτό χωρίς να ξεχνάμε πως με το τέλος της σχολικής ημέρας, θα υπομείνουν το ίδιο μαρτύριο για να γυρίσουν στα σπίτια τους.
Σύμφωνα με την Unesco οι συνθήκες αυτές είναι ένας από τους λόγους που αρκετά παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο λέγοντας «αντίο» στη μόρφωση.
Γκουλού, Κίνα.
Σε ένα άλλο χωριό της Κίνας στο Zhang Jiawan, τα παιδιά για να φτάσουν στο σχολείο τους θα πρέπει να σκαρφαλώσουν και να ανεβοκατεβαίνουν από ξύλινες ανεμόσκαλες.
Η σπασμένη και χιονισμένη γέφυρα είναι ο μόνος δρόμος για το σχολείο στην πόλη Dujiangyan της επαρχίας Sichuan της Κίνας.
Αυτό δεν είναι διαδρομή για το σχολείο, είναι σκηνή από τα γυρίσματα της ταινίας «Επικίνδυνες αποστολές 4» αφού τα παιδιά είναι αναγκασμένα να διασχίσουν ένα γκρεμό ύψους 457 μέτρων στο Pili της Κίνας.
Όχι δεν είναι εναερίτες της ΔΕΗ. Είναι παιδιά που στην κυριολεξία κρέμονται από καλώδια σε ύψος 800 μέτρων από τον ποταμό Ρίο Νέγκρο στην Κολομβία
Θα μπορούσαμε να το δούμε από την θετική πλευρά (αν υπάρχει)… μαθητές πηγαίνουν στο σχολείο τους κάνοντας βαρκάδα σε ειδυλλιακό τοπίο στο Riau της Ινδονησίας.
Οι ρίζες των δέντρων αποτελούν το μοναδικό μονοπάτι σ’ αυτή την φτωχή περιοχή της Ινδίας.
Αυτό το τρίκυκλο δεν είναι τίποτα άλλο από το σχολικό στην Beldanga της Ινδίας
Σε περιοχή της Ινδίας παιδιά του δημοτικού προσπαθούν να φτάσουν στο σχολείο τους περνώντας από τα χιονισμένα Ιμαλάια
Κι όμως, πίσω από τα στοιβαγμένα πιτσιρίκια κρύβεται ένα άλογο – σχολικό, Δελχί της Ινδίας.
Προνομιούχο (σε σχέση με τα παιδιά των υπόλοιπων φωτογραφιών) το κοριτσάκι της φωτογραφίας αφού το μόνο που έχει να κάνει είναι απλά να ανέβει σε ένα ταύρο για να πάει στο σχολείο της σε περιοχή του Μιανμάρ
Περισσότερα θέματα για σχολεία εδώ.