Εντυπωσιακά πάρκα και κήποι ανά τον κόσμο, αποτελούν τουριστικό θέλγητρο σπάνιας ομορφιάς και αισθητικής αξίας.
Από τους πασίγνωστους κήπους των Βερσαλλιών, μέχρι τον μινιμαλιστικό περίβολο ενός ιαπωνικού ναού και ένα πάρκο γλυπτών στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, πάρκα και κήποι ανά τον κόσμο, αποτελούν τουριστικό θέλγητρο σπάνιας ομορφιάς και αισθητικής αξίας…
Keukenhof Gardens – Ολλανδία
Πρόκειται για έναν αληθινά πρωτόγνωρο πλούτο και ποικιλία λουλουδιών, εναλλασσόμενα με πανέμορφα έργα τέχνης. Το Keukenhof είναι μοναδικό, παγκόσμια γνωστό και ένας από τους πλέον πολυσύχναστους προορισμούς στην Ολλανδία. Το πάρκο φιλοξενεί πάνω από 7 εκατομμύρια τουλίπες, ενώ περιλαμβάνει και ειδικά υβρίδια που έχουν αναπτυχθεί ή αναπτύσσονται αυτή την περίοδο. Στην πραγματικότητα, το καμάρι των κήπων του Keukenhof είναι η εκθαμβωτική ρωσική μαύρη τουλίπα Baba Yaga.
Garden of Cosmic Speculation – Σκωτία
Ανοιχτός στο κοινό μόλις 1 ημέρα το χρόνο, ο Κήπος της Κοσμικής Σκέψης έχει την επιστήμη και πιο ειδικά τα μαθηματικά σαν πηγή έμπνευσης. Με δυο λόγια, δεν υπάρχει άλλος κήπος σαν κι αυτόν στον κόσμο. Τον κήπο τον «έστησε» ο Charles Jencks, μαζί με τη γυναίκα του Maggie Keswick (που δε ζει πια) και βρίσκεται στο Portrack House κοντά στο Dumfries. Κοινώς, σε σκωτσέζικο έδαφος. Δημιουργήθηκε το 1989 χωρίς καμία από τις συμβατικές ιδέες που έχει ένας άνθρωπος όταν φτιάχνει ένα κήπο. Οι αμιγείς κηπευτικές εικόνες έχουν εντελώς δευτερεύουσα θέση σε αυτό τον κήπο. Αντίθετα, είναι σχεδιασμένος για να εξιτάρει τη σκέψη για τη βαθύτερη φύση των πραγμάτων…
Suan Nong Nooch – Ταϊλάνδη
Αυτό το πραγματικά απίστευτο πάρκο, βρίσκεται στην Pattaya της Ταϊλάνδης. Το αγαπούν ιδιαίτερα οι τουρίστες λόγω των ιδιαίτερα όμορφων τοπίων του. Είναι πραγματικά ένας παραμυθόκοσμος, γεμάτος με παραδοσιακού ταϊλανδέζικου στυλ κτήρια, χώρους εκδηλώσεων, εστιατόρια και πισίνες.
Η τεράστια περιοχή αγοράστηκε από τον κύριο Pisit και την κυρία Nongnooch το 1954 και αρχικά προοριζόταν για φυτεία φρούτων, ωστόσο η κυρία Nongnooch έκανε ένα ταξίδι στο εξωτερικό και κατέληξε στην απόφαση να δημιουργήσει ένα πάρκο διακοσμητικών φυτών και λουλουδιών. Το 1980, το πάρκο άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό με το όνομα «Suan Nong Nooch». Suan θα πει «κήπος» και όποιος το επισκεφθεί παίρνει ένα πολύ καλό δείγμα της ταϊλανδέζικης κουλτούρας. Η ημερήσια προσέλευση ξεπερνά τους 2.000 επισκέπτες. Από το 1980 μέχρι σήμερα η μορφή του πάρκου δεν έχει αλλάξει καθόλου. Πρόκειται επίσης και για χώρο διατήρησης διάφορων ειδών φυτών και φοινίκων.
Βερσαλλίες - Γαλλία
Πιθανότατα οι πιο ονομαστοί κήποι στον πλανήτη, δημιουργήθηκαν για τον Λουδοβίκο τον 14ου και σχεδιάστηκαν από τον Andre Le Notre. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο. Ατέλειωτες ποσότητες χώματος μετακινήθηκαν για να αποτελέσουν υπόστρωμα για τα λουλούδια, τα σιντριβάνια και το κανάλι, εκεί όπου πριν υπήρχαν μονάχα ξύλα, χορτάρι και έλη. Το χώμα μεταφέρθηκε με χειράμαξες, τα δέντρα μεταφέρθηκαν εκεί από όλες τις γαλλικές επαρχίες, ενώ ολόκληρα συντάγματα του γαλλικού στρατού συμμετείχαν στις εργασίες.
Στα σιντριβάνια και στα αγάλματα είναι αποτυπωμένη η ελληνική μυθολογία, όπως και στο εσωτερικό του ανακτόρου. Ο συνολικός κήπος των Βερσαλλιών απλώνεται σε τρία επίπεδα πίσω από το παλάτι, και είναι η συνέχιση της αρχιτεκτονικής του παλατιού. Όπως και το ανάκτορο, έτσι και οι κήποι έχουν ως σκοπό να τιμήσουν τον βασιλιά και την χώρα του.
Jardim Botânico de Curitiba – Βραζιλία
Γνωστός και ως «Jardim Botânico Fanchette Rischbieter», ο βοτανικός κήπος της Curitiba βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη, την πρωτεύουσα του ομόσπονδου κρατιδίου της Paraná και μεγαλύτερη πόλη της νότιας Βραζιλίας. Είναι η βασική τουριστική ατραξιόν της πόλης. Εγκαινιάστηκε επίσημα το 1991 και είχε σαν πρότυπό του τους αντίστοιχους γαλλικούς κήπους.
Από την είσοδο κιόλας, βλέπει κανείς μεγάλης έκτασης κήπους γαλλικού στυλ, καθώς και πηγές, καταρράκτες και λίμνες, ενώ πιο μέσα υπάρχει και ένα θερμοκήπιο των 458 τ.μ.., που φιλοξενεί χαρακτηριστικά φυτά από τροπικές περιοχές. Το πολύχρωμο «χαλί» των λουλουδιών του πάρκου, βρίσκεται στα δεξιά της εισόδου. Το πάρκο καταλαμβάνει 240.000 τετραγωνικά μέτρα. Το Βοτανικό Μουσείο, περιλαμβάνει μια συλλογή από άνθη της Βραζιλίας και αποτελεί θέλγητρο για ερευνητές απ’ όλο τον κόσμο.
Κήποι Butchart – Καναδάς
Οι κήποι Butchart δεν είναι απλώς από τους πλέον γνωστούς ανά τον κόσμο, αλά και ανάμεσα στους καλύτερους. Πρόκειται για έναν παράδεισο στη βρετανική Columbia. Τα πανέμορφα τοπία θα σας αφήσουν με το στόμα ανοικτό για αρκετή ώρα, όταν πρωτοεπισκεφτείτε το πάρκο. Βρίσκεται σε μία έκταση κοντά στη Victoria στο νησί Vancouver. Μπορεί κανείς να το επισκεφθεί όλο το χρόνο, από τα δροσερά καλοκαίρια μέχρι τους βαρείς χειμώνες.
Πάρκο του Yuyuan – Κίνα
Θεωρείται ότι αποτελεί δημιούργημα της δυναστείας των Ming πριν από περίπου 400 χρόνια. Είναι κλασσικού κινέζικου στυλ, με βραχώδεις και «πράσινες» εκτάσεις, λίμνες, τοίχους επενδυμένους με τοιχογραφίες δράκων και πολυάριθμες πύλες και γέφυρες που χωρίζουν τα διάφορα μέρη του. Τα τελευταία 400 χρόνια έχει ανακαινιστεί και φροντιστεί πολλές φορές. Πέρασε βέβαια και περιόδους εγκατάλειψης, ενώ στα μέσα του 19ου αιώνα έπεσε θύμα των εμφύλιων κινεζικών συρράξεων. Το 1956, οι αρχές στη Σαγκάη αποκατέστησαν το πάρκο και του έδωσαν την παλιότερή του αίγλη. Τελικά οι κήποι Yuyuan άνοιξαν ξανά για το κοινό το 1961.
Πάρκο Shalimar – Πακιστάν
Ο κήπος Shalimar είναι περσικού στυλ, χτισμένος από τον Σάχη Jahan στη Λαχόρη, στη σημερινό Πακιστάν. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1641 και ολοκληρώθηκε ένα χρόνο μετά. Όλη διαδικασία έγινε υπό την επίβλεψη του Khalilullah Khan, ενός ευγενούς από την αυλή του Σάχη, σε συνεργασία με τους Ali Mardan Khan και Mulla Alaul Maulk Tuni. Το πάρκο Shalimar έχει σχήμα επιμήκους παραλληλογράμμου και βρίσκεται μέσα σε ψηλό τουβλότοιχο, που είναι ιδιαίτερα γνωστός για το μαιανδρικό του σχέδιο. Οι κήποι έχουν έκταση 658 μέτρα από νότο προς Βορρά και 258 μέτρα από Ανατολή προς Δύση. Το 1981, οι κήποι Shalimar περιελήφθησαν στην προστατευόμενη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO μαζί με το φρούριο της Λαχόρης.
Πάρκο των γλυπτών της Μινεάπολης – ΗΠΑ
Το πάρκο των γλυπτών της Μινεάπολης, είναι ένα από τα «διαμάντια» της Μινεσότα ενώ στο κέντρο του, το γνωστό ως Spoonbridge and Cherry, αποτελεί πλέον σύμβολο για τη Μινεσότα. Ο Claes Oldenburg, ιδιαίτερα γνωστός για την απόδοση καθημερινών αντικειμένων σε υπερφυσικά μεγέθη καθώς και η γυναίκα και συνεργάτης του, Coosje van Bruggen, είχαν ήδη δημιουργήσει μια σειρά γλυπτών για δημόσιους χώρους, μεταξύ αυτών το Batcolumn στο Σικάγο, όταν τους ζητήθηκε να δημιουργήσουν ένα γλυπτό – σιντριβάνι για το σχεδιαζόμενο τότε πάρκο της Μινεάπολης. Το κουτάλι υπήρχε σα μοτίβο και σε άλλα σχέδια του καλλιτέχνη. Η γυναίκα του πρόσθεσε κυριολεκτικά το… κερασάκι στο γλυπτό του συζύγου της.
Κήπος Ryōan-ji – Ιαπωνία
Ο ναός Ryoan-ji Temple στο Κυότο, είναι διάσημος για τους κήπους Zen που φιλοξενεί. Κάποιοι λένε ότι οι κήποι Ryoan-ji Temple είναι η πεμπτουσία της τέχνης του Zen και ένα μοναδικό αριστούργημα της ιαπωνικής κουλτούρας. Ο ιαπωνικός ναός περιβάλλεται από χαμηλό τοίχο και μια λιτή διαρρύθμιση 15 βράχων βρίσκεται σε ένα υπόστρωμα από λευκό χαλίκι. Είναι άγνωστο το ποιος εμπνεύστηκε και πότε δημιουργήθηκε αυτός ο κήπος, ενώ πίσω από το ναό βρίσκεται ένας πέτρινος νιπτήρας που ονομάζεται Tsukubai, και λέγεται ότι αποτελεί έργο του Tokugawa Mitsukuni τον 17ο αιώνα. Πάνω του υπάρχει μία λιτή επιγραφή τεσσάρων ιαπωνικών γραμμάτων: «Μαθαίνω μονάχα να είμαι ικανοποιημένος».
Περισσότεροι κήποι εδώ.