Κάποιοι γονείς είναι απλώς τυχεροί, γιατί τα παιδιά τους από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού εξελίσσονται σε επιμελείς μαθητές. Σε κάποια σπίτια όμως, το κεφάλαιομελέτη μπορεί να φέρει σε καθημερινή βάση στιγμές έντασης.
Ελλειμματική προσοχή, υπερκινητικότητα, προβλήματα ακοής ή ομιλίας και μαθησιακές δυσκολίες, πολλές φορές πλήττουν τις επιδόσεις. Αν έχετε υποψίες ότι το παιδί πιθανόν αντιμετωπίζει κάποιο ειδικό πρόβλημα, ακόμα και ψυχολογικό, π.χ. αυξημένος στρες ή χαμηλή αυτοπεποίθηση, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, ο οποίος θα σας δώσει και την σωστή καθοδήγηση και οπωσδήποτε ενημερώστε και τον δάσκαλο, με τον οποίο θα πρέπει να υπάρχει και στενή συνεργασία.
Η αλήθεια είναι ότι σαν γονείς μπορείτε να ασκήσετε εξαιρετικά θετική επίδραση, αρκεί να ενθαρρύνετε με τον σωστό τρόπο το παιδί να διαβάσει. Το σημαντικό είναι να εκπαιδεύσετε το παιδί από νωρίς ώστε να μάθει να μελετά μόνο του. Η σωστή καθοδήγηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική, γιατί βοηθάει το παιδί να αισθανθεί πιο σίγουρο για τον εαυτό του, πράγματα που μπορεί να έχει μόνο θετικές συνέπειες τις επιδόσεις του. Να, πως μπορείτε να το βοηθήσετε:
Πότε μην απειλείτε το παιδί για να διαβάσει
Η στέρηση των προνομίων καλό είναι να αποφεύγεται. Αντίθετα, δοκιμάστε τον έπαινο και τις άμεσες επιβραβεύσεις κάθε φορά που το παιδί σας ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Δεν πρέπει να νιώθει ότι το εξαναγκάζετε να διαβάσει. Είναι σημαντικό να καταλάβει ότι η μελέτη αποτελεί μέρος του ημερήσιου προγράμματος.
Μείνετε πιστοί στο πρόγραμμα
Οι ώρες μελέτης δεν πρέπει να είναι τυχαίες. Ένα βασικό μυστικό για αποδοτική μελέτη είναι το παιδί να διαβάζει καθημερινά τις ίδιες ώρες για να υπάρχει πρόγραμμα και στο σπίτι. Καθορίστε λοιπόν συγκεκριμένο χρόνο αποφασίζοντας ποιες ώρες θα μελετά.
Οργανώστε το περιβάλλον μελέτης
Επιλέξτε ένα σταθερό μέρος για να διαβάζει, αποφεύγοντας να αλλάζετε κάθε φορά σημείο. Ένα γραφείο ή ένα τραπέζι σε ήσυχο δωμάτιο είναι το ιδανικό. Έχετε όλα τα απαραίτητα σε σημείο άμεσης πρόσβασης, έτσι ώστε να μην σηκώνεται συνέχεια από την θέση του.. Δώστε επίσης έμφαση στο φωτισμό. Το φως πρέπει να πέφτει από αριστερά για τα δεξιόχειρα παιδάκια και αντίστροφα για τα αριστερόχειρα.
Μην υπερβάλλετε στη διάρκεια της μελέτης
Συνήθως, δύο έως τέσσερις (για τις μεγαλύτερες τάξεις) ώρες την ημέρα αρκούν. Βεβαιωθείτε πριν ξεκινήσει η μελέτη ότι το παιδί δεν είναι κουρασμένο, πεινασμένο ή αναστατωμένο, πράγμα που θα δυσκολέψει την ικανότητα συγκέντρωσης. Δώστε του λίγο χρόνο να χαλαρώσει πριν ξεκινήσει το διάβασμα. Επίσης καλό είναι να αφήνετε την επανάληψη για αργά το βράδυ, που είστε όλοι κουρασμένοι και η απόδοση είναι μειωμένη. Η επανάληψη μπορεί να γίνει και μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα, αλλά όχι μετά το βραδινό φαγητό ή πριν το βραδινό ύπνο.
Περιορίστε οτιδήποτε μπορεί να αποσπά την προσοχή
Μην έχετε ποτέ ανοιχτή τηλεόραση ή ραδιόφωνο στο χώρο που διαβάζει το παιδί ή ακόμα και σε άλλο δωμάτιο, εφόσον ακούγεται. Καλό είναι επίσης να συνεννοηθείτε με τον σύντροφό σας ώστε να απασχολεί εκείνη την ώρα το μικρό αδελφάκι (εφόσον υπάρχει)
Οργανώστε τη μελέτη
Κάποιοι γενικοί κανόνες είναι να ξεκινάτε πρώτα από τα γραπτά ή από τα δύσκολα ή υψηλής προτεραιότητας μαθήματα και να συνεχίζετε με τα εύκολα. Ξεμπερδεύοντας με το βαρύ φορτίο, τα υπόλοιπα θα φαίνονται ακόμη πιο εύκολα.
Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες
Πολλά προβλήματα προέρχονται από το γεγονός ότι έχουμε υπερβολικές προσδοκίες από τα παιδιά μας. Δεχτείτε ότι το παιδί δεν μπορεί και δεν χρειάζεται να είναι σε όλα τέλειο.
Δείξτε του τον τρόπο
Δεν πρέπει απλά να βοηθάτε το παιδί στα μαθήματα αλλά να του διδάσκετε τεχνικές μελέτης έτσι ώστε σταδιακά η ενασχόληση σας με το διάβασμά του να μειωθεί και το παιδί να γίνει αυτόνομο σε αυτόν τον τομέα.
Αποφύγετε την υπερφόρτωση
Μην φορτώνετε ασφυκτικά το πρόγραμμα του παιδιού. Όσο πιο κουρασμένο νιώθει, τόσο μειώνονται οι επιδόσεις του. Φροντίστε πάντα να έχει αρκετό χρόνο για παιχνίδι ή για να ασχοληθεί με δραστηριότητες που το ευχαριστούν σε καθημερινή βάση, ώστε το παιδί να μπορέσει να ισορροπήσει
Ανοίξτε του νέους ορίζοντες
Πρέπει ο κόσμος του παιδιού να εμπλουτιστεί με εξωσχολικά βιβλία της αρέσκειας του για να μάθει τα ευεργετικά οφέλη της μάθησης και της εξερεύνησης των πνευματικών οριζόντων του πέρα από το περιβάλλον του σχολείου.
Μάθετέ το να έχει κριτική σκέψη
Πρέπει να ενθαρρύνετε το παιδί να εκφράζει τη γνώμη του, τα συναισθήματα του και να έχει κριτική σκέψη. Με αυτό τον τρόπο γίνεται πιο εύκολη η επεξεργασία πληροφοριών από το σχολικό περιβάλλον και η αφομοίωσή τους.
Κάντε την μικρή επιτυχία να μοιάζει με σπουδαία υπόθεση
Αν, για παράδειγμα, το παιδί τα πήγε πολύ καλά στο διαγώνισμα, γιορτάστε το με μία έξοδο στον παιδότοπο ή με το αγαπημένο του φαγητό.
Αποφύγετε να κάνετε αρνητικά σχόλια
Τονίστε την ανάγκη για επανάληψη ή εξάσκηση. Αν κάπου δεν τα πήγε καλά, εξετάστε μαζί τα λάθη αποφεύγοντας τα σχόλια, τις αρνητικές ταμπέλες ή την σύγκριση με το αδελφάκι ή με άλλους συμμαθητές.
Συνεργαστείτε με τον δάσκαλο
Πρέπει να δείξετε ενθουσιασμό για τη νέα γνώση και την διαδικασία της μάθησης καθώς και για το σχολείο - υποστηρίζετε λοιπόν τη δουλειά του εκπαιδευτικού και τονίζετε τα οφέλη του σχολείου αλλά και της μάθησης γενικότερα.
Περισσότερα θέματα για σχολεία εδώ.