Ο Στίβεν Χόκινγκ, [Stephen William Hawking], Βρετανός θεωρητικός φυσικός, φυσικομαθηματικός και κοσμολόγος, που έγινε διάσημος από τη θεωρία και τις έρευνές του για τις μαύρες τρύπες του διαστήματος, γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1942 στην Οξφόρδη. Ο Χόκινγκ έπασχε από τη νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση), κατάσταση που έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των ετών. Ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου παράλυτος και επικοινωνεί μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας. Ήταν παντρεμένος και διαζευγμένος δύο φορές, σε πρώτο γάμο με την γλωσσολόγο Τζέιν, την οποία γνώρισε φοιτήτρια στο Κέμπριτζ και μαζί απέκτησαν τρία παιδιά τον Ρόμπερτ, τη Λούσι και τον Τιμ, και το 2011 έγινε παππούς. Το 1995 παντρεύτηκε τη νοσοκόμα και νοσηλεύτριά του Ιλέιν Μέισον, με την οποία χώρισαν το 2006.
Βιογραφία
Ο πατέρας του ήταν βιολόγος και εργαζόταν ως ιατρικός ερευνητής. Ως μαθητής ήταν μέτριος και αρνήθηκε την προτροπή της οικογένειάς του να γίνει γιατρός και σπούδασε από το 1959 με υποτροφία στον τομέα των φυσικών επιστημών στην Οξφόρδη και το 1962 συνέχισε τις σπουδές του στον τομέα της κοσμολογίας και της γενικής σχετικότητας στο Κέμπριτζ. Το 1963, έπεσε από τις σκάλες στη σχολή και υποβλήθηκε σε μια σειρά από εξετάσεις στις οποίες διαπιστώθηκε ότι πάσχει από ασθένεια του νευρομυϊκού συστήματος, μια σπάνια ασθένεια των νευρώνων γνωστή ως σύνδρομο «Λου Γκέρινγκ», και οι γιατροί του ανακοίνωσαν ότι του απέμεναν 2 ακόμη χρόνια ζωής. Έκτοτε είναι καθηλωμένος σε ειδικό αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ η νόσος του στερεί τη δυνατότητα να ομιλεί και να κινείται καθώς σταδιακά παραλύουν όλα τα σημεία του σώματος του, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει στο ελάχιστο τη λειτουργία του μυαλού του.
Παρά τις αντίθετες συμβουλές των γιατρών, συνέχισε τις σπουδές του και το 1966 υπέβαλε τη διδακτορική του διατριβή και εντάχθηκε στο ερευνητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου στου Κέμπριτζ. Το 1985 ασθένησε από βαριάς μορφής πνευμονία και οι γιατροί θεώρησαν μη αναστρέψιμη την κατάσταση της υγείας του, ενώ συμβούλεψαν παράλληλα τη σύζυγό του να τον αφήσει να πεθάνει σε ησυχία. Μεταφέρθηκε και νοσηλεύθηκε σε κλινική του Κέμπριτζ, όπου υποβλήθηκε σε τραχειοτομή, η οποία του έσωσε τη ζωή, όμως έχασε πλήρως τη φωνή του. Έκτοτε η αναπηρική καρέκλα που κατασκεύασε ένας επιστήμονας του Κέμπριτζ και με την οποία μετακινείται, του παρέχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί μια ηλεκτρονική συσκευή που συνθέτει τη φωνή του από τις δονήσεις της τραχείας. Του δίνει τη δυνατότητα να γράφει σε κομπιούτερ με μικρές κινήσεις του σώματός του όσα θέλει να πει και ένα φωνητικό συνθεσάιζερ μεταμορφώνει τα γραπτά σε φωνή. Μπορεί και επικοινωνεί μέσω ενός υπολογιστή ο οποίος λειτουργεί με την κίνηση του από το μυ στο δεξί του μάγουλο ακριβώς κάτω από το μάτι, που είναι το μοναδικό σημείου στο σώμα του που δεν έχει προσβληθεί από τη νόσο.
Στους 14ους Παραολυμπιακούς αγώνες του 2012 στο Λονδίνο, υποδέχθηκε αθλητές και θεατές που συμμετείχαν στην τελετή ενάρξεως στο στάδιο του Στράτφορντ λέγοντας τους, «...κοιτάξτε τα αστέρια κι όχι τα πόδια σας. Προσπαθήστε να κατανοήσετε ότι βλέπετε και αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που κάνει το Σύμπαν να υπάρχει, γίνετε περίεργοι...», ενώ ήταν ο αφηγητής της κεντρικής ιστορίας της τελετής ενάρξεως, η οποία είχε πηγή εμπνεύσεως την «Καταιγίδα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
Ακαδημαϊκή Καριέρα
Τη δεκαετία του 1960, σε συνεργασία με τον επίσης φυσικό φίλο του Ρότζερ Πένροουζ, μλέτησε και επινόησε νέες μαθηματικές μεθόδους για τη γενική θεωρία της σχετικότητος, ενώ το 1970 ξεκίνησε την ερευνά του για τις μαύρες τρύπες του Διαστήματος και διατύπωσε την άποψη ότι μπορεί να εκπέμπουν ραδιενέργεια. Οι θεωρίες του ενισχύθηκαν σημαντικά από τις ανακαλύψεις του δορυφόρου COBE. Το 1979 κατέλαβε και δίδαξε για περισσότερα από τριάντα χρόνια στη Λουκασιανή Έδρα Μαθηματικών στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής ενώ ήταν διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ. Εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν επικίνδυνοι εξωγήινοι, ότι είναι ανάγκη να εγκαταλείψουμε τη Γη καθώς και ότι το σύμπαν δεν το δημιούργησε ο Θεός.
Διακρίσεις
Του απονεμήθηκε ο τίτλος του «Συνοδού επί τιμής», είναι μέλος της Βασιλικής Εταιρίας του Λονδίνου και της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α. και επίτιμο μέλος του «Conville and Cauius College».
Συγγραφικό έργο
Έχει γράψει το βιβλίο «Το Χρονικό του Χρόνου», που πούλησε πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα. Σ' αυτό ανέτρεψε τα δεδομένα για τις συμπαντικές αρχές και πρόβαλλε απόψεις που ανάγκασαν το κοινό και τους επιστήμονες να προσεγγίσουν τον κόσμο τον κόσμο από διαφορετικό οπτικό πρίσμα.
Θάνατος
Ο Στίβεν Χόκινγκ έφυγε από τη ζωή στις 14 Μαρτίου 2018 μετά από πολύχρονη μάχη με τη νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση).
Περισσότερες βιογραφίες σπουδαίων προσωπικοτήτων εδώ.