Επιστήμονες πιστεύουν, ότι έλυσαν το μυστήριο της… ζέβρας, του πώς δηλαδή το ζώο αυτό απέκτησε τις ασπρόμαυρες ρίγες του. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, το χαρακτηριστικό ασπρόμαυρο μοτίβο διατηρεί τα ζώα δροσερά κάτω από τον καυτό αφρικανικό ήλιο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διαφορά με την οποία απορροφάται και εκπέμπεται η θερμότητα από τα σκούρα και λευκά τμήματα, δημιουργεί μια αίσθηση δροσιάς στο ζώο, κάτι σαν… φυσικό air-condition! Τη θεωρία αυτή ανέπτυξαν Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι συνέκριναν τις λωρίδες που έχουν οι ζέβρες σε 16 διαφορετικές τοποθεσίες και τις συνθήκες διαβίωσής τους εκεί, συμπεριλαμβανομένων των καιρικών συνθηκών, της βλάστησης και της παρουσίας λιονταριών και μυγών που δαγκώνουν.
Η ανάλυση αποκάλυψε μια καθαρή σύνδεση ανάμεσα στη θερμοκρασία και το μοτίβο της γούνας των ζώων, με τις ζέβρες που ζούσαν στις πιο θερμές περιοχές να έχουν τα πιο… ριγέ σώματα. Επιπλέον, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Open Science, οι ζέβρες που ζούσαν σε περιοχές με τροπικό κλίμα είχαν ακόμη τις πιο σκούρες λωρίδες και, κατά συνέπεια, τις καλύτερες συνθήκες «κλιματισμού», αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline. Παλαιότερα είχε υποστηριχθεί, ότι οι λωρίδες εξυπηρετούσαν μια πολύ συγκεκριμένη λειτουργία, που δεν ήταν άλλη από τη δημιουργία μιας οπτικής ψευδαίσθησης η οποία ζαλίζει τα πεινασμένα λιοντάρια.
Ωστόσο, η ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ισχυρίζεται πως αν ίσχυε αυτό, τότε θα έπρεπε να έχουν βρει περισσότερα λιοντάρια στις περιοχές που οι ζέβρες διαπιστώθηκε ότι είχαν τις λιγότερες ρίγες. Επιπλέον, παρατήρησαν ότι τα λιοντάρια ήταν πολύ καλά στο να πιάνουν ζέβρες, επομένως αν οι λωρίδες λειτουργούσαν ως αμυντικός μηχανισμός, μάλλον δεν ήταν και τόσο αποτελεσματικές.
Περισσότερα γιατί εδώ.