Ακόμα και αν δεν είστε από τα άτομα που ορκίζεστε στο όνομα της σοκολάτας γάλακτος ή της μαύρης σοκολάτας, το πιθανότερο και –κυριολεκτικά- αναπόφευκτο γεγονός είναι να γίνετε ένα τέτοιο, μετά από την επίσκεψή σας στα μέρη που ξέρουν από ποιοτική σοκολάτα. Ίσως να μην μπορούμε να διαλέξουμε την καλύτερη σοκολάτα από τις παρακάτω, αλλά σίγουρα όλες τους είναι εξαιρετικές: παρισινές, βελγικές, νοτιοαμερικανικές, ελβετικές ή βιολογικές.
10. Γκάνα
Η Γκάνα οφείλει στον Tetteh Quarshie, Γκανέζο αγρότη, την καλλιέργεια του πρώτου σπόρου κακάο στην περιοχή. Αυτή η πρώτη καλλιέργεια οδήγησε τη Γκάνα να γίνει η πρώτη παραγωγός χώρα σε κακάο για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα. Στην αφρικανική χώρα μπορείτε να επισκεφτείτε την φάρμα του ίδιου του Quarshie, όπου φύτρωσε το πρώτο κακαόδεντρο και να μάθετε για την παραγωγή της θρυλικής σοκολάτας στο Ερευνητικό Ινστιτούτο «Tafo Cocoa».
9. Φλάνδρα, Βέλγιο
Οι Βέλγοι αγαπούν τη σοκολάτα όσο αγαπούν και τη μπίρα, δηλαδή πολύ! Και έχουν κάθε δικαίωμα να περηφανεύονται για την ποιότητα της βελγικής σοκολάτας, αλλά και για την καινοτομία που παρουσιάζουν στον συγκεκριμένο τομέα. Στη Φλάνδρα θα βρείτε μερικές από τις πιο εξεζητημένες και ιδιαίτερες σοκολατερί του κόσμου. Επιπλέον, στη Μπριζ και στις Βρυξέλλες θα επισκεφθείτε μουσεία που παρουσιάζουν την ιστορία και την εξέλιξη στην παραγωγή της σοκολάτας.
8. Νότια Μπελίζ
Πολύ πριν ο Κολόμβος ανακαλύψει την Ινδία -που τελικά ήταν η Αμερική- οι Αζτέκοι και οι Μάγια της Κεντρικής Αμερικής, απολάμβαναν πικρά ποτά φτιαγμένα από κακάο και «αρχαίες» μπάρες σοκολάτας. Σήμερα οι καλλιεργητές της Μπελίζ έχουν πάρει και πάλι τα πάνω τους, εξαιτίας της βιολογικής βρετανικής μάρκας κακάο «Green & Black’s», της οποίας η σοκολάτα Maya Gold δημιουργείται με την αυθεντική συνταγή των αρχαίων αυτών προγόνων. Μπορείτε να επισκεφτείτε τις φάρμες, να γευθείτε οι ίδιοι το φρεσκοκομμένο κακάο και να ζήσετε και το φεστιβάλ του κακάο στη Μπελίζ, που λαμβάνει χώρα κάθε Μάιο.
7. Βενεζουέλα
Οι ακριβολόγοι της σοκολάτας ισχυρίζονται πως η πιο σπάνια και εκλεπτυσμένη ποικιλία κακάο είναι η κρεολή, η οποία, σύμφωνα με τις περιγραφές, αφήνει μια γεύση βανίλιας, καραμέλας και καρυδιών. Η Βενεζουέλα και πιο συγκεκριμένα η χερσόνησος Paria ή αλλιώς γνωστή και ως η «Ακτή της Σοκολάτας», είναι η πηγή των πιο διάσημων και ποιοτικών ποικιλιών κακάο. Το καλύτερο είναι ότι καλλιεργούνται σε μικρές οικογενειακές φάρμες, τις οποίες μπορείτε να επισκεφτείτε οι ίδιοι στο ταξίδι σας και να δοκιμάσετε δείγματα της φίνας σοκολάτας τους.
6. Bournville, Μπέρμιγχαμ, Αγγλία
Το πλησιέστερο στο εργοστάσιο σοκολάτας του Willie Wonka είναι ο «Κόσμος της Cadbury» στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας. Εκεί θα βρεθείτε στη χώρα των θαυμάτων με κέντρο τη σοκολάτα, θα μυρίσετε τους τεράστιους κάδους με την ρευστή σοκολάτα, θα παρακολουθήσετε μπρος στα μάτια σας τη διαδικασία τυλίγματος της κάθε μπάρας και θα καταλήξετε στο μεγαλύτερο μαγαζί με σοκολάτες Cadbury του κόσμου…
5. Τορίνο, Ιταλία
Από τη στιγμή που ο Δούκας Filiberto εισήγαγε στην πόλη του Τορίνο, το γλυκό ποτό από κακάο που είχε ανακαλύψει στα ταξίδια του στη χώρα των Αζτέκων στα τέλη του 16ου αιώνα, η πόλη ενθουσιάστηκε με το κακάο και τα παράγωγά του και το ίδιο ενθουσιασμένη παραμένει μέχρι και σήμερα. Πολυάριθμα μαγαζιά με σοκολάτες και σοκολατερί θα βρείτε σε κάθε γειτονιά της πόλης και φροντίστε να προγραμματίσετε το ταξίδι σας τον μήνα Μάρτιο, όταν λαμβάνει χώρα το ετήσιο φεστιβάλ σοκολάτας του Τορίνο, που διαρκεί τρείς εβδομάδες.
4. Hershey, Πενσυλβάνια, ΗΠΑ
Το αυτοαποκαλούμενο ως «το πιο γλυκό μέρος του κόσμου» βρίσκεται στην Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών και πρόκειται για την αυτοκρατορία της σοκολατοβιομηχανίας Hershey, η οποία εκτός από την παραγωγή της ομώνυμης σοκολάτας, αναφέρεται και σε ανάλογου ύφους διασκέδαση. Θα δοκιμάσετε σοκολατένια μαρτίνι στα αντίστοιχα εστιατόρια, θα τυπώσετε φωτογραφία σας σε μια μπάρα σοκολάτας και από την πολλή κούραση θα απολαύσετε μια θεραπευτική συνεδρία με κακάο στο επίσης σχετικό σοκολατο-spa της περιοχής.
3. Ελβετία
Οι Ελβετοί έχουν τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή κατανάλωση σοκολάτας και είναι γεγονός πως από την Ελβετία κατάγονται και οι μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής σοκολάτας, όπως είναι η Lindt, η Nestlé και η Toblerone. Έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε κομμάτι του εργοστασίου της Nestlé, κοντά στην Γκρυγιέρ, όπου θα δοκιμάσετε και δωρεάν δείγματα σοκολάτας ή αν θέλετε κάτι πιο ιδιαίτερο και χειροποίητο, επισκεφτείτε ένα από τα ιστορικά καταστήματα Sprüngli που διατηρούν την παράδοση στην σοκολατοποιία από το 1836.
2. Γρενάδα, Καραϊβική
Στο ερημητήριο του Αγίου Πατρικίου στα ορεινά δάση της Γρενάδας, παράγεται η καλύτερη -για κάποιους- σοκολάτα του κόσμου. Το μικροσκοπικό εργοστάσιο παρασκευάζει βραβευμένη σοκολάτα με τον πιο βιολογικό και ηθικό τρόπο: καλλιεργούνται οι σπόροι του κακάο, συλλέγονται, επεξεργάζονται και πακετάρονται στην οικογενειακή επιχείρηση. Χρησιμοποιείται ηλιακή ενέργεια και η επιχείρηση είναι τοπική, ωφελώντας πρώτα τους ντόπιους και σε δεύτερο επίπεδο, όσους έχουν την τύχη να γευθούν αυτή τη σπάνιας ποιότητας σοκολάτα.
1. Παρίσι, Γαλλία
Στη χώρα που ανήγαγε τη γαστρονομία σε τέχνη, δεν θα απουσίαζαν τα μέρη όπου μπορείτε να απολαύσετε σοκολάτα υψηλών προδιαγραφών. Φροντίστε να κάνετε μια στάση διαρκείας στα διάσημα καταστήματα «Maison du Chocolat» και αν θέλετε να πάρετε την «τέχνη» μαζί σας, φροντίστε να έχετε το χρόνο και το χρήμα να παρακολουθήσετε τα σχετικά ειδικευμένα μαθήματα μαγειρικής σε μια από τις πολλές σχολές γαστρονομίας της πόλης. Τέλος, υπάρχει και το ετήσιο «Σαλόνι Μόδας της Σοκολάτας», στο οποίο θα απολαύσετε επιδείξεις παρασκευής σοκολάτας, μέχρι και επιδείξεις μόδας με ρούχα φτιαγμένα από σοκολάτα και πολλά ακόμα σοκολατένια γλυπτά.
Περισσότερα θέματα με σοκολάτες εδώ.