Αρκετοί γονείς αντιμετωπίζουν ως ταμπού το να διαχειρίζονται χρήματα τα παιδιά. Ωστόσο τα οικονομικά δίνουν την ευκαιρία στους ανθρώπους –μικρούς και μεγάλους- να είναι πιο υπεύθυνοι. Το να μάθεις στα παιδιά να αποταμιεύουν θα τα βοηθήσει να μάθουν να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους πιο σωστά εφ' όρου ζωής. Δείτε 15 απλούς τρόπους για να μάθετε στα παιδιά να διαχειρίζονται τα χρήματά τους και να αποταμιεύουν.
Περισσότερες συμβουλές εδώ.
Μόλις τα παιδιά μάθουν να μετράνε, γνωρίστε τους την έννοια των χρημάτων. Αναλάβετε ενεργό ρόλο στο να τους παράσχετε πληροφορίες, αφήστε να παρατηρούν και να σας αντιγράφουν.
Καθώς μεγαλώνουν, επικοινωνήστε μαζί τους και εξηγήστε τους την αξία των χρημάτων καθώς και πώς να αποταμιεύουν, με ποιους τρόπους μπορούν να τα αυξήσουν και κυρίως πώς να τα διαχειρίζονται με σύνεση.
Βοηθήστε τα παιδιά να αντιληφθούν τις διαφορές μεταξύ αναγκών και επιθυμιών. Αυτό θα τα βοηθήσει να μάθουν πώς να τα ξοδεύουν στο μέλλον.
Ο καθορισμός στόχων είναι θεμελιώδους σημασίας για την εκμάθηση της αξίας του χρήματος και της αποταμίευσης. Νέοι ή ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι σπάνια επιτυγχάνουν στόχους που δεν έχουν θέσει. Σχεδόν κάθε παιχνίδι, το οποίο ζητούν τα παιδιά από τους γονείς τους μπορεί να αποτελέσει αφορμή για τέτοιου είδους συζήτηση. Το να θέσουν στόχους θα τα βοηθήσει επίσης να γίνουν πιο υπεύθυνα.
Γνωστοποιήστε στα παιδιά την αξία της αποταμίευσης έναντι της δαπάνης. Εξηγήστε τους με έμπρακτο τρόπο ότι θα έχουν κέρδος από την αποταμίευσης. Μπορείτε για παράδειγμα να καταβάλετε έναν συμβολικό τόκο για τα χρήματα που αποταμιεύουν τα παιδιά στο σπίτι. Τα παιδιά, θα υπολογίσουν το κέρδος τους και στη συνέχεια θα συνειδητοποιήσουν την αξία των τακτικών, επιτυχημένων αποταμιεύσεων.
Όταν δίνετε στα παιδιά χαρτζιλίκι, δώστε έτσι ώστε να ενθαρρύνετε την αποταμίευση. Για παράδειγμα δώστε του ένα 5ευρω και ένα κέρμα του ευρώ, έτσι ώστε να το φυλάξει.
Πάρτε τα παιδιά μαζί και πηγαίνετε σε μια τράπεζα ώστε να ανοίξετε έναν λογαριασμό αποταμίευσης. Προσοχή: Μην τα αποτρέψετε από το να «σηκώσουν» κάποιο ποσό για μια προσωπική αγορά, καθώς αυτό ενδεχομένως θα τα αποθαρρύνει.
Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να κρατούν αρχείο. Βοηθήστε τα, δίνοντάς τους 12 φακέλους, έναν για κάθε μήνα και ζητήστε τους να τους χρησιμοποιήσουν, βάζοντας αποδείξεις από τις αγορές τους και κρατώντας σημειώσεις από τα έξοδα και τα έσοδά τους.
Δείτε τα ψώνια ως ευκαιρίες για να εξηγήσετε στα παιδιά σας την αξία του χρήματος. Το σουπερμάρκετ και το μανάβικο είναι μια καλή περίπτωση, καθώς εκεί δαπανάται περίπου το 1/3 του οικογενειακού κουμπαρά. Στα ψώνια σας, κάντε έξυπνες αγορές, χρησιμοποιήστε κουπόνια και επιλέξτε εκπτωτικά προϊόντα. Στο τέλος, εξηγήστε τους πόσα χρήματα γλιτώσατε επιλέγοντας σωστά. Όταν πηγαίνετε σε άλλα καταστήματα, δώστε τους να καταλάβουν γιατί θα πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς και πώς να ελέγχουν τη σχέση ποιότητας τιμής. Τέλος, καλό θα είναι να επισημάνετε ότι τα απρογραμμάτιστα ψώνια καταλήγουν στο 20%-30%των περιπτώσεων σε κακές αγορές.
Αφήστε τα να πάρουν αποφάσεις. Είτε είναι σωστές, είτε λάθος, αφήστε τα παιδιά να πάρουν μαθήματα από τις επιλογές τους. Σε κάθε περίπτωση ενθαρρύνετέ τα να σκέφτονται λογικά πριν κάποια αγορά.
Μάθετε στα παιδιά να χρησιμοποιούν την κριτική τους ικανότητα όσον αφορά στις διαφημίσεις. Ρωτήστε τα αν πιστεύουν ότι πράγματι το τάδε προϊόν θα ήταν τόσο χρήσιμο όσο παρουσιάζεται στη διαφήμιση, αν η τιμή του ανταποκρίνεται στην αξία του και αν υπάρχουν άλλα προϊόντα πιο φθηνά που εξυπηρετούν τις ανάγκες τους.
Προειδοποιήστε τα για τους κινδύνους που ενέχει ο δανεισμός και η καταβολή τόκων. Δείξτε πόσα περισσότερα θα πρέπει να πληρώσουν αν λάβουν ένα δάνειο και εξηγήστε τους την ευθύνη του να δανείζονται χρήματα – κυρίως όταν δεν είναι ανάγκη.
Διδάξτε στα παιδιά την έννοια των πιστωτικών καρτών, τους κινδύνους που ενέχουν, πώς να προστατεύονται από απάτες.
Μάθετε στα παιδιά να είναι επιφυλακτικά όταν τα προσεγγίζουν, ζητώντας τους να βγάλουν μια πιστωτική κάρτα, ακόμα και όταν είναι φοιτητές.
Καθιερώστε τακτικά τις συζητήσεις για τα οικονομικά. Μάθετε, έτσι, στα παιδιά να σας συμβουλεύονται για τα οικονομικά τους ακόμα κι όταν θα έχουν μεγαλώσει. Ακόμα κι αν δεν είστε οι καλύτεροι στα οικονομικά, μια δεύτερη γνώμη μπορεί να «σώσει» το παιδί σας από το να λάβει μια λάθος απόφαση.