Ελέγξτε το επίπεδο δυσκολίας
Συχνά τα παιδιά δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε αυτό που κάνουν, είτε επειδή τους φαίνεται πολύ εύκολο είτε πολύ δύσκολο. Προσέξτε, λοιπόν, τι είναι αυτό με το οποίο καταπιάνεται το παιδί σας και παρατηρήστε αν χρειάζεται βοήθεια (αν πρόκειται για κάποιο μάθημα, ίσως χρειάζεται ιδιαίτερα μαθήματα). Είναι γεγονός ότι όλοι χρειάζεται κάποιες φορές να κάνουμε πράγματα ιδιαίτερα βαρετά ή καθόλου ευχάριστα. Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει ότι αυτό συχνά είναι αναπόφευκτο, αλλά όσο πιο σύντομα ξεμπερδεύει, τόσο πιο πολύ χρόνο θα έχει για να κάνει όσα το ευχαριστούν.
Χωρίστε τα μεγάλα, δύσκολα project σε μικρότερα και ευκολότερα
Αν ο όγκος διαβάσματος είναι τόσο μεγάλος που το παιδί δεν ξέρει από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει, βοηθήστε το να χωρίσει όσα έχει να κάνει σε μικρότερα μέρη, π.χ. σε κεφάλαια ή σε ασκήσεις αυξανόμενης δυσκολίας. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα έχει την αίσθηση ότι ολοκληρώνει πιο εύκολα το κάθε «μέρος» της δουλειάς του.
Ελαχιστοποιήστε ό,τι το αποσπά
Το παιδί χρειάζεται ήσυχο περιβάλλον όταν πρέπει να συγκεντρωθεί και να διαβάσει. Άλλωστε, τα παιδιά αργούν να αναπτύξουν την ικανότητα της αυτοσυγκέντρωσης, στον βαθμό που το καταφέρνουν οι ενήλικες. Έτσι, ακόμα και μία τηλεόραση ανοιχτή σε άλλο δωμάτιο μπορεί να ενοχλεί το παιδί. Αν δεν μπορείτε να μειώσετε τους ήχους στο περιβάλλον του παιδιού, μπορείτε τουλάχιστον να τους «καλύψετε», βάζοντας απαλή μουσική.
Βάλτε χρονόμετρο!
Όταν μία εργασία, με την οποία καταπιάνεται το παιδί, απαιτεί ταχύτητα, βάλτε ένα χρονόμετρο για να το κρατήσετε σε εγρήγορση! Ορισμένες φορές, υπό την πίεση του χρόνου, μπορεί το παιδί να συγκεντρωθεί πιο εύκολα. Ένας γενικός κανόνας, πάντως, είναι ότι ένα παιδί μπορεί να συγκεντρώνεται σε μία μόνο δραστηριότητα, για περίπου ένα λεπτό ανά έτος του (δηλαδή 1 λεπτό για παιδιά 1 έτους, 2 λεπτά για παιδιά 2 ετών κ.ο.κ.) Φυσικά, πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις!
Μάθετε στο παιδί να βάζει στόχους
Οι στόχοι μπορεί να βοηθήσουν το παιδί να συγκεντρώνεται πιο εύκολα. Το καλύτερο, μάλιστα, είναι να βάζει τους δικούς του στόχους (με την καθοδήγηση και την επιβράβευσή σας) για να είναι μεγαλύτερο το κίνητρο!
Συγχαρείτε το!
Όταν βλέπετε ότι το παιδί καταβάλλει προσπάθεια για να συγκεντρωθεί στο διάβασμά του, αναγνωρίστε το και συγχαρείτε το! (Όχι, βέβαια, την στιγμή του διαβάσματος!)
Υγιής τρόπος ζωής
Η καλή διατροφή και ο επαρκής ύπνος είναι σπουδαίοι παράγοντες στην ικανότητα του παιδιού να συγκεντρώνεται. Μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες μπορεί να προκαλεί νύστα στο παιδί. Αντίθετα, μια διατροφή ισορροπημένη σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και φρέσκα φρούτα και λαχανικά όχι μόνο δίνει ενέργεια, αλλά βοηθά και το παιδί να συγκεντρώνεται καλύτερα.
Παιχνίδια μνήμης
Η ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης είναι σαν μυς. Όσο τον ασκείτε τόσο μεγαλύτερες περιόδους συγκέντρωσης θα έχετε. Οξύνετε τη μνήμη του παιδιού με παιχνίδια μνήμης, τα οποία θα το βοηθήσουν να πετύχει τον στόχο του με τον πιο ευχάριστο τρόπο.
Αποφύγετε το υπερφορτωμένο πρόγραμμα
Τα παιδιά που τρέχουν καθημερινά από τη μία δραστηριότητα στην άλλη μπορεί να εξαντληθούν και να χάσουν εντελώς την αυτοσυγκέντρωσή τους. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας έχουν αρκετό χρόνο για να ηρεμούν ύστερα από κάθε δραστηριότητα.
Δώστε έγκαιρες προειδοποιήσεις
Όταν θέλετε να μεταβεί το παιδί από μία δραστηριότητα σε μία άλλη, ακόμα κι αν αυτή είναι να φύγετε από την παιδική χαρά για να επιστρέψετε στο σπίτι, φροντίστε να προειδοποιείτε το παιδί εγκαίρως. Όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο πιο νωρίς πρέπει να το προειδοποιήσετε. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει το παιδί να συγκεντρωθεί στην επόμενη δραστηριότητα πιο εύκολα.