Πώς να μάθετε στο παιδί σας οργάνωση και τάξη

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Μετακινήστε οτιδήποτε δεν χρειάζεται μέσα στο δωμάτιο

Στην αρχή πάρτε τα άπλυτα και οτιδήποτε βρώμικο υπάρχει. Αφήστε το παιδί να διαλέξει σε τι θέλει να σας βοηθήσει, π.χ. με το συμμάζεμα των άπλυτων ρούχων ή με τα πεταμένα αντικείμενα. Πράγματα που δεν ανήκουν στο χώρο, όπως οικογενειακά dvd, εργαλεία του μπαμπά ή καλλυντικά σας που έχουν εξαφανιστεί εδώ και μέρες, μπορεί ξαφνικά να βρεθούν μπροστά σας (ξέρουμε καλά ότι τα παιδιά δεν επιστρέφουν κάτι εύκολα στη θέση που πρέπει). Προχωρήστε μαζί με το παιδί στην επιλογή αντικειμένων που δεν ανήκουν στο χώρο.

Προετοιμάστε την τακτοποίηση του δωματίου

Τώρα που ξεκαθαρίσατε το χώρο, το επόμενο βήμα για να μάθετε στο παιδί σας τι θα πει οργάνωση, είναι να έχετε έτοιμα τα καθαριστικά σας και την ηλεκτρική ή απλή σκούπα, καθώς θα έχετε και κάποια κουτιά αποθήκευσης έτοιμα. Βάλτε ετικέτες πάνω στα κουτιά, ανάλογα με τον προορισμό ή τη χρήση του περιεχομένου, ώστε όλα να γίνουν αμέσως μετά πιο εύκολα: π.χ. αποθήκη, σκουπίδια, για πώληση, για δωρεά.

Αρχίστε το ξεκαθάρισμα

Ξεκινήστε πρώτα με μια μικρή γωνιά του δωματίου και σχολιάστε κάθε αντικείμενο. Το χρειάζεται πραγματικά αυτό; Οτιδήποτε δεν ανήκει στο υπνοδωμάτιο, συγκεντρώστε τα στο ίδιο σημείο (π.χ. πάνω στο κρεβάτι), ώστε να σκεφτείτε με την ησυχία σας στο τέλος που θα καταλήξει. Αυτό θα σας βοηθήσει να σκεφτείτε και τι χώρο θα χρειαστείτε ώστε να αποθηκεύσετε ό,τι αφαιρέσετε από το δωμάτιο. Σπασμένα αντικείμενα ή ελλιπή, πετάξτε τα στο κουτί για τα σκουπίδια. Εάν υπάρχουν πράγματα που το παιδί σας δεν χρησιμοποιεί πια, αλλά είναι σε καλή κατάσταση ακόμα και λειτουργούν, τοποθετήστε τα στο κουτί για δωρεές – ή μπορείτε ακόμα και να τα πουλήσετε. Σιγουρευτείτε όμως ότι δώσατε την ευκαιρία στο παιδί σας να σκεφτεί τί θα κρατήσει και τί θα πετάξει ή θα χαρίσει. Εάν θέλετε να μάθετε πώς θα αφυπνίσετε στο παιδί το θέμα της οργάνωσης, πρέπει να κάνετε αυτή την εμπειρία όσο λιγότερο επίπονη γίνεται γι'αυτό.

Προχωρήστε στο καθάρισμα

Εφόσον πραγματικά έχετε πλέον τακτοποιήσει το χώρο, μπορείτε να αρχίσετε να καθαρίζετε. Μια καλή ιδέα είναι να αφήσετε και σ' αυτή τη δουλειά το παιδί σας να διαλέξει, εάν για παράδειγμα προτιμά να σκουπίσει το πάτωμα ή να ξεσκονίσει τα έπιπλα. Είναι πολύ πιο εύκολο να το βάλετε αμέσως στο "παιχνίδι", εάν αισθάνεται ότι έχει τον έλεγχο.

Βοηθήστε το να οργανωθεί

Τώρα, που το δωμάτιο αστράφτει και είναι πλήρως τακτοποιημένο, ήρθε η ώρα για ένα επίσης σημαντικό βήμα για την οργάνωση του χώρου του παιδιού σας. Ρίξτε μια ματιά τριγύρω και δείτε τι αντικείμενα αποθήκευσης μπορεί να του χρειάζονται, έτσι ώστε να μπορεί εύκολα στο μέλλον διατηρήσει μόνο του αυτήν τη σειρά και τάξη. Έχει π.χ. καλάθι απορριμμάτων; Μήπως χρειάζεται ένα μεγάλο κουτί για τα video games και τα dvd του; Έχει αρκετά ράφια και ντουλάπια για τα βιβλία και τα παιχνίδια του; Εάν όχι, πηγαίνετε μαζί σε κάποιο κατάστημα και βοηθήστε το να διαλέξει ποιές αποθηκευτικές λύσεις του ταιριάζουν, ανάλογα με τα πράγματά του. Με αυτόν τον τρόπο, είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσει αυτές τις αποθηκευτικές λύσεις πραγματικά και να παραμείνει μελλοντικά οργανωμένο.

Η δύναμη της συνήθειας

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι παλιές συνήθειες που έχουμε αποκτήσει από μικροί αποβάλλονται δύσκολα, έτσι λοιπόν θα ήταν μια καλή ιδέα να τσεκάρετε το δωμάτιο του παιδιού σας κάθε τόσο για λίγο καιρό. Εάν δείτε ότι παρά τα όσα προηγήθηκαν, ξαναρχίζει να είναι ανοργάνωτο και ακατάστατο, κάνετε ήπιες υπενθυμίσεις σχετικά, όπως π.χ. το να βάζει πίσω τα πράγματα στις θέσεις που ανήκουν και όπως του έχετε δείξει. Και μη ξεχνάτε, ότι εάν τελικά καταφέρει να παραμείνει οργανωμένο, είναι πολύ σημαντικό να του το λέτε από καιρού εις καιρόν, επιβραβεύοντάς το για μια τόσο σημαντική δουλειά!
Ανάμεσα σ'εμάς τους ενήλικες υπάρχουν πολλοί που ζουν συνεχώς ακατάστατα και ανοργάνωτα. Εάν εκπαιδεύσετε από νωρίς ένα παιδί στην οργάνωση και την καθαριότητα, θα αισθάνεται πολύ άνετα όταν κάποτε φύγει για το πανεπιστήμιο, στην καριέρα του, όταν μείνει σε δικό του σπίτι για πρώτη φορά, όταν αποκτήσει δικά του παιδιά. Κοιτάξτε λίγο τα παιδιά σας. Μήπως τα πάντα περνούν από εσάς; Μήπως απλά τα υπηρετείτε; Αν ναι, σκεφτείτε το ξανά και ξεκινήστε την προσπάθεια για την αυτονομία τους. Θα τους αρέσει και θα εκπλαγείτε με τις δυνατότητες τους.
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)