ΤΑΣΕΙΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΥΛΙΚΟ

ΒΙΝΤΕΟ

31/3/15

Πέντε τρόποι να βοηθήσετε τα παιδιά με ΔΕΠΥ στα Μαθηματικά

disarithmisia_diataraxi_mathimatikwn_ikanotitwnΤα μαθηματικά είναι από τα μαθήματα που δυσκολεύουν τα παιδιά με ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα). Εξαιτίας της παρορμητικότητας και της δυσκολίας τους στη συγκέντρωση, τους είναι δύσκολο να θυμούνται τις οδηγίες και τους κανόνες στα μαθηματικά και να λύνουν σύνθετα προβλήματα, αναφέρει ο Φώτης Παπαναστασίου, Ειδικός Παιδαγωγός, MSc Σχολική Ψυχολογία.
Οι εκπαιδευτικοί παιδιών με ΔΕΠΥ θα πρέπει να χρησιμοποιούν συγκεκριμένες στρατηγικές και σαφείς οδηγίες κατά τη διδασκαλία των μαθηματικών. Στη συνέχεια παρουσιάζονται 5 στρατηγικές μάθησης που θα βοηθήσουν τα παιδιά με ΔΕΠΥ να συμμετέχουν ενεργά στο μάθημα των μαθηματικών και να τα κατανοήσουν:

1. Ανάλυση μαθηματικών προβλημάτων
Τα παιδιά με ΔΕΠΥ συνήθως δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στην ανάγνωση ενός προβλήματος και να αντιληφθούν ποιες πράξεις πρέπει να επιλέξουν για την επίλυσή του. Τους είναι δύσκολο να επικεντρωθούν και να εντοπίσουν τις σημαντικές πληροφορίες του προβλήματος. Διαβάστε δυνατά το πρόβλημα στα παιδιά. Σε περίπτωση που το πρόβλημα είναι γραμμένο στον πίνακα, δώστε ένα αντίγραφο στο παιδί ώστε να το έχει μπροστά του. Βρείτε και υπογραμμίστε μαζί με το παιδί τα αριθμητικά στοιχεία του προβλήματος και τις λέξεις που υποδεικνύουν τη λύση του. Αν κάποια λέξη είναι δυσνόητη για το παιδί, προσπαθήστε να την αντικαταστήσετε με κάποια πιο οικεία για εκείνο. Καλό θα είναι να υπάρχει στο θρανίο του παιδιού μια καρτέλα με τις λέξεις-κλειδιά και τις αντίστοιχες αριθμητικές πράξεις, π.χ. η λέξη «μοιράζω» σημαίνει διαίρεση.

2. Οπτικοποίηση του προβλήματος
Ενθαρρύνετε το παιδί με ΔΕΠΥ να χρησιμοποιεί τα μέρη του σώματος ή τα δάχτυλά του για την επίλυση προβλημάτων. Χρησιμοποιήστε σχήματα, χρωματιστούς άβακες, εικονικά χρήματα ή άλλα αντικείμενα για την κατανόηση των προβλημάτων. Με τον τρόπο αυτό το παιδί οργανώνει οπτικά τις πληροφορίες και του είναι πιο εύκολο να λύσει ένα πρόβλημα.

3. Παιχνίδι ρόλων
Τα παιδιά με ΔΕΠΥ είναι δύσκολο να παραμείνουν για ώρα στη θέση τους ώστε να μπορέσουν να λύσουν κάποιο πρόβλημα. Ένα παιχνίδι ρόλων θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν το πρόβλημα και να εκτονώσουν την υπερκινητικότητά τους. Δραματοποιήστε λοιπόν το πρόβλημα και δώστε στο παιδί την ευκαιρία να βιώσει το πρόβλημα και να οδηγηθεί πιο εύκολα στη λύση του.

4. Διάφορα περιβάλλοντα εργασίας
Δώστε στο παιδί με ΔΕΠΥ την ευκαιρία να σηκωθεί από το θρανίο του και να εργαστεί σε έναν άλλο χώρο, όπως είναι ένα τραπέζι στην άκρη της τάξης όπου μπορεί να δουλέψει ομαδικά με άλλα παιδιά. Μπορείτε επίσης να του επιτρέπετε αντί για καρέκλα να χρησιμοποιεί μια φουσκωτή μπάλα γυμναστικής. Η αλλαγή του εργασιακού περιβάλλοντος μπορεί να κρατήσει τους μαθητές με ΔΕΠΥ συγκεντρωμένους, να τους εκτονώσει και να τους κάνει να μη βαρεθούν.

5. Δομή
Η δομή είναι απαραίτητη κατά τη διδασκαλία των μαθηματικών σε μαθητές με ΔΕΠΥ. Θα πρέπει να εξηγείτε από την αρχή του μαθήματος τη διαδικασία της διδασκαλίας, τους στόχους και τι περιμένετε από το παιδί. Καλό θα είναι αυτά να παρουσιάζονται και γραπτώς, ώστε το παιδί να μπορεί να ανατρέχει και να τα βρίσκει καθ όλη τη διάρκεια του μαθήματος. Τέλος, μπορείτε να έχετε εκτυπώσει και να έχετε δώσει στο παιδί τις προηγούμενες γνώσεις και πληροφορίες που θα του χρειαστούν για την κατανόηση του νέου μαθήματος.


Δημοσίευση σχολίου

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

TRANSLATE THIS SITE

 
Copyright © 2022 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Powered byBlogger