- Nα τροφοδοτείτε τον εαυτό σας με θετικές και ενθαρρυντικές δηλώσεις. Να τις επαναλαμβάνετε συνέχεια και θα δείτε ότι το μυαλό σας θα αρχίσει να λειτουργεί ανάλογα. Πιεστείτε τον πρώτο καιρό. Όσο δύσκολο και κουτό αν σας φαίνεται. Μάθετε να κάνετε τον εαυτό σας να νοιώθει καλά με τον εαυτό σας. Αισθανθείτε ότι αξίζετε. Μην επιτρέψετε στον «ψιθυριστή» να σας κάνει την ζημιά.
- Δυναμώστε την αυτοπεποίθηση σας βλέποντας τον εαυτό σας να πετυχαίνει κάτι που πάντα θέλατε να πετύχετε. Κλείστε τα μάτια σας και «δείτε» με κάθε λεπτομέρεια, πώς θα συμπεριφερθείτε, τι θα αισθανθείτε μόλις το έχετε πετύχει και τις αντιδράσεις των άλλων ανθρώπων. Τώρα, πιάστε δουλειά στην πράξη και μόλις το πετύχετε θα νιώσετε τόσο δικαιωμένοι.
- Γράφετε σε ένα ξεχωριστό ημερολόγιο ή μπλοκ τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας και μετά αναλύετε πώς μπορείτε να τα βελτιώσετε ακόμα περισσότερο, ώστε να πετύχετε αυτό που ονειρεύεστε. Με τον τρόπο αυτό θα γνωριστείτε ακόμα καλύτερα με τον εαυτό σας και με το πώς εσείς αντιδράτε σε συγκεκριμένες καταστάσεις που ίσως σας εμποδίζουν να υλοποιήσετε το όνειρό σας.
- Να είστε αισιόδοξοι. Κάθε φορά που πιάνετε τον εαυτό σας «στα πράσα» να κάνει αρνητικές σκέψεις, σταματήστε τον! Αρχίστε να σκέφτεστε τα θετικά πράγματα που θα συμβούν μόλις πετύχετε αυτό που αγωνίζεστε. Πιστέψτε ότι κάθε σχεδόν κατάσταση είναι αναστρέψιμη αν το παλέψετε.
Άσκηση: Προσωπικά, έμαθα με το σκληρό τρόπο (γι’ αυτό και θέλω να σας τονίσω τη σπουδαιότητα να μαθαίνετε από τα λάθη των άλλων), την παρακάτω άσκηση. Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να τη χρησιμοποιείτε συνέχεια, κάθε φορά που συναντάτε δυσκολίες και προβλήματα στη ζωή σας.
Όταν είστε αντιμέτωποι με κάποιο πρόβλημα, μην κάνετε το λάθος να εστιάσετε την προσοχή σας στο πρόβλημα. Αυτό θα σας δημιουργήσει «κολλήματα» και θα σας σπρώξει στην αντίδραση. Αντίδραση σημαίνει απογοήτευση, θυμός, φόβος, μνησικακία, παραίτηση, απόσυρση, αγωνία.
Η σωστή κίνηση που μπορείτε να κάνετε είναι :
Α. Αποδεχτείτε το πρόβλημα και
Β. Αποφασίστε ότι πρέπει να κάνετε κάτι για να το λύσετε
Γ. Εστιάστε την προσοχή και την ενέργεια σας στην αναζήτηση λύσης
Κάθε φορά που εστιάζεστε στη λύση του προβλήματος σας, το μυαλό σας αρχίζει να λειτουργεί δημιουργικά. Μπαίνει σε διαδικασία δράσης, σε διαδικασία «μάχης». Δράση σε μια τέτοια περίπτωση σημαίνει δημιουργία, προσπάθεια, θετικότητα, δύναμη, λύση.
Προσπαθήστε να θυμάστε αυτή την πανέμορφη και θετική άσκηση κάθε φορά που σας «πνίγει» ένα πρόβλημα. Πάντα ψάχνετε τη λύση του. Μην σπαταλάτε ενέργεια, σκέψη και χρόνο στο ίδιο το πρόβλημα.
Ρωτήστε τον εαυτό σας:
- Τι πρόβλημα αντιμετωπίζω αυτή τη στιγμή στη ζωή μου;
- Τι θα πρέπει να κάνω για να βρω κάποια ή κάποιες πιθανές λύσεις;
- Ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές;
- Βάζετε στόχους βασισμένους σε αυτά που ρεαλιστικά μπορείτε να πετύχετε.
Κάθε φορά να βλέπετε το κάθε πρόβλημα σαν μια εμπειρία που θα σας δώσει γνώση και δύναμη. Τεμαχίστε το σε μικρά βήματα κι αρχίστε το «περπάτημα». Δεν χρειάζεται πάντα να είστε τελειομανής. Η τελειομανία για πολλούς ανθρώπους είναι κρυμμένος φόβος της επιτυχίας. Το ξέρατε; Η τελειομανία κουράζει, δημιουργεί στρες και νευρικότητα. Προσπαθήστε όπου μπορείτε, να την αποφεύγετε.
- Να έχετε εμπιστοσύνη στη δική σας άποψη (όχι εμμονή) και λιγότερο σε αυτά που νομίζουν οι άλλοι. Χτίστε τους στόχους σας γύρω από πράγματα που είναι σπουδαία για εσάς και όχι για κάποιους άλλους. Εσείς είστε το μόνο πρόσωπο που ξέρει ποιο είναι το καλύτερο για σας.
- Χαλαρώστε. Δεν χρειάζεται να τα παίρνετε όλα κατάκαρδα και προσωπικά! Δείτε και την αστεία πλευρά των πραγμάτων. Αν δεν μπορείτε να δείτε την αστεία πλευρά τους, τότε κάντε υπομονή. Αρχίστε να δουλεύετε με τους ρυθμούς της φύσης. Η φύση δουλεύει με υπομονή. Οι εποχές κάνουν τον κύκλο τους. Έτσι είναι η ζωή. That’s life!
- Eξοντώστε τον «ψιθυριστή». Είναι εκείνη η φωνούλα που παίζει κρυφτούλι μέσα στο κεφάλι σας. Η φωνούλα της άρνησης, της αμφιβολίας, του φόβου, της ανησυχίας. Είναι ο κλέφτης των ονείρων σας. Εξολοθρέψτε τον ψιθυριστή. Δεν είναι παρά άλλος ένας απρόσκλητος μουσαφίρης. Μην του ανοίγετε την πόρτα. Μην τον αφήσετε να μπει μέσα. Στο χέρι σας είναι. Προσπαθήστε το!
- Αφιερώνετε 30 λεπτά την ημέρα στον εαυτό σας. Διαβάστε κάτι, κάντε μια βόλτα, γυμναστείτε, προσευχηθείτε. Κάντε κάτι για σας. Κάθε μέρα.
- Χαλαρώστε και θυμηθείτε πράγματα που σας έχουν συμβεί και σας έχουν κάνει να νιώσετε καλά. Παλαιότερες νίκες σας. Καλές στιγμές επιτυχίας. Προσπαθήστε να νιώσετε τα ίδια συναισθήματα σκεπτόμενοι το τώρα.
Αν κάποιος από εσάς σκέφτεται «μα πού θα βρω το χρόνο, να τα κάνω όλα αυτά;» σας συμβουλεύω να γίνετε λίγο περισσότερο «εγωιστές» με το χρόνο σας. Για το δικό σας καλό. Αν δεν βρείτε το χρόνο να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας, πώς θα βρείτε το χρόνο να απολαύσετε όλα αυτά που ένας καλύτερος εαυτός σίγουρα έχει και μπορεί να σας προσφέρει;
Σας παρακαλώ, βρείτε το χρόνο τώρα!
Περισσότερα θέματα ψυχολογίας εδώ.