ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΜΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣΗ Κλινική Διαιτολόγος διατροφολόγος ετοίμασε τη διατροφή της Μεγάλης Βδομάδας σύμφωνα με τους κανόνες ενός νηστίσιμου προγράμματος. Τι πρέπει όμως να προσέχεις σε περίοδο νηστεία για να μην έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα; Δες τους βασικούς κανόνες εδώ.
1. Εμπλούτισε τη διατροφή σου με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, (για π.χ μπρόκολο, σπανάκι, μαρούλι) και όσπρια (φακές, φασόλια μαυρομάτικα) που είναι πλούσιες φυτικές πηγές σιδήρου. Η πολυήμερη αποχή από το κρέας και τα πουλερικά πολύ πιθανόν να προκαλέσει ελάττωση των επιπέδων σιδήρου στο αίμα, και ιδιαίτερα σε άτομα ευαίσθητα όπως οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.
2. Χάρισε στον οργανισμό σου το ασβέστιο που χρειάζεται από φυτικές πηγές όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι, σουσάμι, ταχίνι, ξηροί καρποί και αμύγδαλα. Για να ενισχύσεις την απορρόφηση του ασβεστίου, και στην περίπτωση που η έκθεση του οργανισμού στον ήλιο δεν είναι επαρκής, φρόντισε να καταναλώνεις τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη D (για π.χ μανιτάρια, μαλακές φυτικές μαργαρίνες).
3. Τα Ω3 λιπαρά που έπαιρνες μέχρι σήμερα από τα ψάρια, μπορούν να αναπληρωθούν από προϊόντα όπως ο λιναρόσπορος, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα κάσιους, ορισμένα φυτικά έλαια, μαλακές φυτικές μαργαρίνες τροφές κι έτσι να μην ξεστρατήσεις από τη νηστεία.
4. Μέτρησε τα λιπαρά: Μπορεί η διατροφική αξία των ελαιολάδου, ελιών, ταχινιού, σπόρων, ξηρών καρπών και των παράγωγων αυτών να είναι υψηλή, η υπερβολική, όμως, κατανάλωσή τους επιβαρύνει τον οργανισμό με παραπανίσιες θερμίδες και προσθέτει ανεπιθύμητα κιλά. 1 κ.σ ελαιόλαδο αποδίδει περίπου 120 kcal, 1 κ.σ ταχίνι αποδίδει γύρω στις 100 kcal, ενώ μια χούφτα ξηρών καρπών αποδίδει κατά μέσο όρο πάνω από 150 kcal!
Περισσότερες δίαιτες εδώ.