Η Βεργίνα είναι μια κωμόπολη του νομού Ημαθίας, χτισμένη στη θέση των αρχαίων Αιγών, πρωτεύουσα του κράτους της αρχαίας Μακεδονίας. Στην τοποθεσία αυτή ο καθηγητής Μανόλης Ανδρόνικος ανακάλυψε το 1977 ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά ευρήματα της ιστορίας. Ένα συγκρότημα βασιλικών μακεδονικών τάφων μεταξύ των οποίων ο ασύλητος τάφος του βασιλιά Φιλίππου το Β, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στην ίδια συστάδα υπάρχουν δύο ακόμη τάφοι που πιστεύεται οτι ανήκουν στη σύζυγο του Φιλίππου, Μήδα και στο γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αλέξανδρο Δ’.
Όλα τα ευρήματα εκτίθενται στο Μουσείο των Αιγών και εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη τόσο από την πολυτέλεια και την τεχνική τους όσο και από την άριστη κατάσταση στην οποία διατηρούνται.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τα ευρήματα της βασιλικής ταφικής συστάδας του Φιλίππου Β΄:
Η χρυσή λάρνακα που περιείχε τα αποτεφρωμένα οστά του βασιλιά Φιλίππου Β΄ και το στεφάνι βελανιδιάς που φορούσε ο νεκρός. Η χρυσή λάρνακα ζύγιζε 11 κιλά και κοσμείται από μακεδονικό αστέρι. Το χρυσό στεφάνι βελανιδιάς είναι το πιο βαρύτιμο στεφάνι που σώθηκε από την ελληνική αρχαιότητα. Αποτελείται από 313 φύλλα και 68 βελανίδια, ενώ υγίζει 714 γραμμάρια.
Μερικοί αρχαιολόγοι αμφισβητούν ότι ο τάφος ανήκει στο βασιλιά Φίλιππο το Β’ ενώ κατ’ άλλους τα στοιχεία είναι συντριπιτικά. Όπως όμως ο ίδιος ο Μανόλης Ανδρόνικος δήλωνε αυτό μικρή σημασία έχει μπροστά στην αξία των αρχαιολογικών ευρημάτων.
Περισσότερα θέματα για την αρχαία Ελλάδα εδώ