Τι θα χρειαστείτε
1 αρνί 6- 8 κιλών, τεμαχισμένο
5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κ.σ. ρίγανη
1 κ.σ. θυμάρι
1 κ.σ. δεντρολίβανο
2 κ..σ. μαϊντανό
Χυμός από 1 λεμόνι
Μισό φλ. κόκκινο κρασί, ξηρό
3 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι/Πιπέρι
Τι πρέπει να κάνετε
Βήμα 1ο
Για να σχηματίσει το κρέας σας προστατευτική, σκληρή κρούστα όταν ψηθεί -και να μοιάζει με σουβλιστό- πρέπει να προθερμάνετε καλά τον φούρνο σας, στους 180-200 βαθμούς Κελσίου.
Βήμα 2ο
Ανοίξτε με ένα μυτερό μαχαίρι τρύπες στα κομμάτια του αρνιού και βάλτε μέσα τις σκελίδες του σκόρδου.
Τα λευκά κρέατα -αντίθετα με τα κόκκινα- πρέπει να αλατίζονται πριν το ψήσιμο. Τρίψτε το αλάτι και το πιπέρι στο κρέας, αφού βάλετε μέσα του το σκόρδο, αλείψτε το με το λάδι (ούτως ώστε να ροδίσει και να διατηρήσει τους χυμούς του), περιχύστε το με το λεμόνι και πασπαλίστε το με τα μυρωδικά.
Αφήστε το έτσι, σκεπασμένο, για μία περίπου ώρα, για να «ποτίσει» από το αλάτι, το λεμόνι και τα μυρωδικά.
Βήμα 3ο
Μια καλή πρακτική για να φτιάξετε το τέλειο ψητό είναι να τοποθετήσετε το αρνί σε μια σχάρα, μέσα στο ταψί. Εναλλακτικά, μπορείτε να απλώστε χοντροκομμένες φέτες λαχανικών (ντομάτα, καρότο, κρεμμύδι κ.λ.π.) στον πάτο του σκεύους.
Ρίξτε το κρασί πάνω στο κρέας, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 140-150 βαθμούς και βάλτε το να ψηθεί.
Βήμα 4ο
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος (ανά 30-45 λεπτά), μπορείτε να βγάζετε το ψητό απ’ το φούρνο και να το αλείφετε με το ζωμό του ψησίματος ή με λίγο αρωματικό βούτυρο.
Βήμα 5ο
Μιάμιση έως δύο ώρες μετά -ανάλογα με το φούρνο σας- το αρνί θα είναι έτοιμο. Για ιδανικό αποτέλεσμα, πριν το σερβίρετε, καλό θα ήταν να το αφήσετε για τουλάχιστον μισή ώρα να «ξεκουραστεί».
Περισσότερα θέματα για το Πάσχα εδώ.