Κυτταρίτιδα: Ο αιώνιος και μισητός εχθρός μιας γυναίκας. Μπορούμε να την καταπολεμήσουμε; Είναι θέμα διατροφής ή και θέμα άσκησης; Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη απαντά σε όλα αυτά τα ερωτήματα, δίνοντας και κάποιους χρήσιμους τρόπους για να μειώσουμε αισθητά την κυτταρίτιδα και να βγούμε με αυτοπεποίθηση στην παραλία!
ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ
Η ειδικός εξηγεί: "Η κυτταρίτιδα είναι αποτέλεσμα της διαταραχής του λιπώδους ιστού και οφείλεται στη μειωμένη κυκλοφορία του αίματος και στη διόγκωση των λιποκυψελών λόγω κατακράτησης υγρών και τοξινών. Η εμφάνισή της οφείλεται όχι μόνο σε ορμονικές διαταραχές αλλά και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, με βασικό εκπρόσωπο τις άσχημες διατροφικές συνήθειες όπως είναι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λίπος, ζάχαρη και αλάτι καθώς επίσης και η μειωμένη πρόσληψη νερού."
TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ
Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η κυτταρίτιδα είναι η συσσώρευση λιποκυττάρων τα οποία έχουν χάσει ένα σημαντικό ποσοστό του νερού τους, η διατροφική της αντιμετώπιση έγκειται στην αποφυγή των τροφών εκείνων που προάγουν την αποθήκευση λίπους και της κατακράτησης νερού. Δεν έχεις λοιπόν παρά να ακολουθήσεις όλα τα παρακάτω:
1. Μείωσε το αλάτι στη μαγειρική σου! Απόφυγε τρόφιμα πλούσια σε αλάτι όπως κονσέρβες, παστά, πατατάκια, έτοιμα φαγητά τύπου fast-food μιας και το αλάτι φέρνει κατακράτηση υγρών.
2. Περιόρισε το αλκοόλ! Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών εντείνει τη λιπογένεση (δημιουργία λίπους στο σώμα). Κάνε την καρδιά σου πέτρα και αντί για 3 βότκες, περιορίσου σε 1 ποτήρι μπίρα ή κρασί.
3. Μην καταναλώνεις πολύ τροφές πλούσιες σε κορεσμένο λίπος, όπως είναι το κόκκινο κρέας, τα γλυκά, τα τηγανιτά, η μαγιονέζα, η κρέμα γάλακτος, τα αλλαντικά, τα ζωικά βούτυρα, τα αυγά, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά και τα τυροκομικά προϊόντα. Αντίθετα προτίμησε τρόφιμα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ιχθυέλαια).
4. Απόφυγε τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη (καραμέλες, πάστες, γλυκά, κρουασάν). Εκτός από περιττές θερμίδες προσθέτουν και αυτή την αντιαισθητική κυτταρίτιδα σε σημεία μάλιστα που δεν θέλει καμία γυναίκα να έχει. Μπουτάκια, γλουτούς, ακόμα και στα χέρια!
5. Αύξησε την κατανάλωση νερού (2-3 λίτρα) καθώς και την κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε νερό όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Δεν γίνεται κατακράτηση υγρών άρα ούτε και απορρόφηση λίπους στο σώμα. Τα φρούτα και τα λαχανικά επίσης πέρα από θρεπτικά και υγιεινά, έχουν και ελάχιστες θερμίδες.
6. Κατανάλωσε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικές ουσίες που εμποδίζουν την εμφάνιση κυτταρίτιδας όπως: EPA (εικοσοπεντανοϊκό οξύ), DHA (δοσοεξανοϊκό οξύ), GLA (γ-λινολενικό οξύ), βιταμίνη Ε, φυλλικό Οξύ, βιταμίνη Β6, φλαβονοειδή.
Μερικές τροφές που περιέχουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι: σολομός, ξηροί καρποί, σπόροι, ελαιόλαδο, θαλασσινά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πράσινο τσάι, κακάο, δημητριακά ολικής αλέσεως, ημίπαχα γαλακτοκομικά.
7. Μείωσε την πρόσληψη απλών σακχάρων (υδατανθράκων). Η ζάχαρη είναι μια μορφή απλού υδατάνθρακα που βρίσκεται παντού και έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Δεν είναι μόνο τα γλυκά και όσες τροφές είναι φανερό ότι περιέχουν πολλά ζάχαρα λόγω γεύσης (μπισκότα, καραμέλες, πάστες, μέλι, μαρμελάδες). Δυστυχώς τα σάκχαρα βρίσκονται κρυμμένα σε πολλές τροφές: ψωμί, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, σάλτσες, κρασιά, γιαούρτια, ακόμα και σε τροφές που θεωρητικά δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά έχουν φρουκτόζη που και αυτή διασπάται σε γλυκόζη. Η ζάχαρη που παίρνουμε από τις τροφές ελευθερώνεται στο αίμα με τη μορφή της γλυκόζης. Επομένως η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης έχει ως συνέπεια τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ο οργανισμός για τις διάφορες δραστηριότητές του απαιτεί κάποια ποσότητα από αυτήν. Όταν λοιπόν η φυσική μας δραστηριότητα και γενικά οι ενεργειακές μας ανάγκες καλύπτουν την προσλαμβανόμενη γλυκόζη, τότε καταναλώνεται όλη η υπάρχουσα γλυκόζη. Όταν όμως τα επίπεδα γλυκόζης είναι πολύ υψηλότερα από τις ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια, τότε έχουμε ποσότητα ανεκμετάλλευτης γλυκόζης (ενέργειας) που αποθηκεύεται. Η αποθήκευση γίνεται στο συκώτι και στους μύες αρχικά και μετά μετατρέπεται σε λίπος στο λιπώδη και υποδόριο ιστό. Συγκεκριμένα η γλυκόζη ενώνεται με τα ελεύθερα λιπαρά οξέα δημιουργώντας τα τριγλυκερίδια, που αποτελούν αποθέματα ενέργειας από τον οργανισμό με τη μορφή λίπους και έτσι έχουμε διόγκωση των λιπωδών κυττάρων και εμφάνιση της μορφής φλούδας πορτοκαλιού.
8. Απόλαυσε άφθονα φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό. Οι φυτικές ίνες αφενός μεν λόγω της ικανότητά τους να δεσμεύουν τα χολικά άλατα (υπεύθυνα για την απορρόφηση λίπους), αφετέρου δε λόγω του ότι διασχίζουν αναλλοίωτες τον γαστρεντερικό σωλήνα, οδηγούν στην αποβολή ενός μέρους του λίπους που παίρνουμε από τις τροφές με άμεσο αποτέλεσμα να αποθηκεύεται λιγότερο λίπος πάνω στο σώμα μας. Επιπλέον, η πλούσια περιεκτικότητα των φρούτων και των λαχανικών σε νερό αναπληρώνουν τα υγρά του οργανισμού και κατ’ επέκταση και των λιποκυττάρων και έτσι τελικά βελτιώνουν την όψη φλούδας πορτοκαλιού της επιδερμίδας.
9. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, παίζουν επίσης εξαιρετικό διασπαστικό ρόλο στην κυτταρίτιδα. Τονώνουν τα επίπεδα του κολλαγόνου στην επιδερμίδα, το οποίο προωθεί την ελαστικότητα της και διατηρεί στην σφριγηλότητά της.
Τροφές με βιταμίνη C: εσπεριδοειδή, φραγκοστάφυλα, πράσινες πιπεριές, λαχανάκια Βρυξελλών, μάνγκο, κουνουπίδι και λάχανο.
10. Γυμνάσου! Η σωματική άσκηση βοηθάει σίγουρα στην πρόληψη και στην καταπολέμηση του προβλήματος της κυτταρίτιδας μιας και βελτιώνει τη λεμφική και φλεβική παροχέτευσης των ιστών. Επίσης συμβάλλει στην καύση και την απομάκρυνση του τοπικού λίπους όπως και στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους.
Περισσότερα θέματα για τη διατροφή εδώ.
ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ
Η ειδικός εξηγεί: "Η κυτταρίτιδα είναι αποτέλεσμα της διαταραχής του λιπώδους ιστού και οφείλεται στη μειωμένη κυκλοφορία του αίματος και στη διόγκωση των λιποκυψελών λόγω κατακράτησης υγρών και τοξινών. Η εμφάνισή της οφείλεται όχι μόνο σε ορμονικές διαταραχές αλλά και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, με βασικό εκπρόσωπο τις άσχημες διατροφικές συνήθειες όπως είναι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λίπος, ζάχαρη και αλάτι καθώς επίσης και η μειωμένη πρόσληψη νερού."
TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ
Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η κυτταρίτιδα είναι η συσσώρευση λιποκυττάρων τα οποία έχουν χάσει ένα σημαντικό ποσοστό του νερού τους, η διατροφική της αντιμετώπιση έγκειται στην αποφυγή των τροφών εκείνων που προάγουν την αποθήκευση λίπους και της κατακράτησης νερού. Δεν έχεις λοιπόν παρά να ακολουθήσεις όλα τα παρακάτω:
1. Μείωσε το αλάτι στη μαγειρική σου! Απόφυγε τρόφιμα πλούσια σε αλάτι όπως κονσέρβες, παστά, πατατάκια, έτοιμα φαγητά τύπου fast-food μιας και το αλάτι φέρνει κατακράτηση υγρών.
2. Περιόρισε το αλκοόλ! Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών εντείνει τη λιπογένεση (δημιουργία λίπους στο σώμα). Κάνε την καρδιά σου πέτρα και αντί για 3 βότκες, περιορίσου σε 1 ποτήρι μπίρα ή κρασί.
3. Μην καταναλώνεις πολύ τροφές πλούσιες σε κορεσμένο λίπος, όπως είναι το κόκκινο κρέας, τα γλυκά, τα τηγανιτά, η μαγιονέζα, η κρέμα γάλακτος, τα αλλαντικά, τα ζωικά βούτυρα, τα αυγά, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά και τα τυροκομικά προϊόντα. Αντίθετα προτίμησε τρόφιμα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ιχθυέλαια).
4. Απόφυγε τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη (καραμέλες, πάστες, γλυκά, κρουασάν). Εκτός από περιττές θερμίδες προσθέτουν και αυτή την αντιαισθητική κυτταρίτιδα σε σημεία μάλιστα που δεν θέλει καμία γυναίκα να έχει. Μπουτάκια, γλουτούς, ακόμα και στα χέρια!
5. Αύξησε την κατανάλωση νερού (2-3 λίτρα) καθώς και την κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε νερό όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Δεν γίνεται κατακράτηση υγρών άρα ούτε και απορρόφηση λίπους στο σώμα. Τα φρούτα και τα λαχανικά επίσης πέρα από θρεπτικά και υγιεινά, έχουν και ελάχιστες θερμίδες.
6. Κατανάλωσε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικές ουσίες που εμποδίζουν την εμφάνιση κυτταρίτιδας όπως: EPA (εικοσοπεντανοϊκό οξύ), DHA (δοσοεξανοϊκό οξύ), GLA (γ-λινολενικό οξύ), βιταμίνη Ε, φυλλικό Οξύ, βιταμίνη Β6, φλαβονοειδή.
Μερικές τροφές που περιέχουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι: σολομός, ξηροί καρποί, σπόροι, ελαιόλαδο, θαλασσινά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πράσινο τσάι, κακάο, δημητριακά ολικής αλέσεως, ημίπαχα γαλακτοκομικά.
7. Μείωσε την πρόσληψη απλών σακχάρων (υδατανθράκων). Η ζάχαρη είναι μια μορφή απλού υδατάνθρακα που βρίσκεται παντού και έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Δεν είναι μόνο τα γλυκά και όσες τροφές είναι φανερό ότι περιέχουν πολλά ζάχαρα λόγω γεύσης (μπισκότα, καραμέλες, πάστες, μέλι, μαρμελάδες). Δυστυχώς τα σάκχαρα βρίσκονται κρυμμένα σε πολλές τροφές: ψωμί, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, σάλτσες, κρασιά, γιαούρτια, ακόμα και σε τροφές που θεωρητικά δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά έχουν φρουκτόζη που και αυτή διασπάται σε γλυκόζη. Η ζάχαρη που παίρνουμε από τις τροφές ελευθερώνεται στο αίμα με τη μορφή της γλυκόζης. Επομένως η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης έχει ως συνέπεια τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ο οργανισμός για τις διάφορες δραστηριότητές του απαιτεί κάποια ποσότητα από αυτήν. Όταν λοιπόν η φυσική μας δραστηριότητα και γενικά οι ενεργειακές μας ανάγκες καλύπτουν την προσλαμβανόμενη γλυκόζη, τότε καταναλώνεται όλη η υπάρχουσα γλυκόζη. Όταν όμως τα επίπεδα γλυκόζης είναι πολύ υψηλότερα από τις ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια, τότε έχουμε ποσότητα ανεκμετάλλευτης γλυκόζης (ενέργειας) που αποθηκεύεται. Η αποθήκευση γίνεται στο συκώτι και στους μύες αρχικά και μετά μετατρέπεται σε λίπος στο λιπώδη και υποδόριο ιστό. Συγκεκριμένα η γλυκόζη ενώνεται με τα ελεύθερα λιπαρά οξέα δημιουργώντας τα τριγλυκερίδια, που αποτελούν αποθέματα ενέργειας από τον οργανισμό με τη μορφή λίπους και έτσι έχουμε διόγκωση των λιπωδών κυττάρων και εμφάνιση της μορφής φλούδας πορτοκαλιού.
8. Απόλαυσε άφθονα φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό. Οι φυτικές ίνες αφενός μεν λόγω της ικανότητά τους να δεσμεύουν τα χολικά άλατα (υπεύθυνα για την απορρόφηση λίπους), αφετέρου δε λόγω του ότι διασχίζουν αναλλοίωτες τον γαστρεντερικό σωλήνα, οδηγούν στην αποβολή ενός μέρους του λίπους που παίρνουμε από τις τροφές με άμεσο αποτέλεσμα να αποθηκεύεται λιγότερο λίπος πάνω στο σώμα μας. Επιπλέον, η πλούσια περιεκτικότητα των φρούτων και των λαχανικών σε νερό αναπληρώνουν τα υγρά του οργανισμού και κατ’ επέκταση και των λιποκυττάρων και έτσι τελικά βελτιώνουν την όψη φλούδας πορτοκαλιού της επιδερμίδας.
9. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, παίζουν επίσης εξαιρετικό διασπαστικό ρόλο στην κυτταρίτιδα. Τονώνουν τα επίπεδα του κολλαγόνου στην επιδερμίδα, το οποίο προωθεί την ελαστικότητα της και διατηρεί στην σφριγηλότητά της.
Τροφές με βιταμίνη C: εσπεριδοειδή, φραγκοστάφυλα, πράσινες πιπεριές, λαχανάκια Βρυξελλών, μάνγκο, κουνουπίδι και λάχανο.
10. Γυμνάσου! Η σωματική άσκηση βοηθάει σίγουρα στην πρόληψη και στην καταπολέμηση του προβλήματος της κυτταρίτιδας μιας και βελτιώνει τη λεμφική και φλεβική παροχέτευσης των ιστών. Επίσης συμβάλλει στην καύση και την απομάκρυνση του τοπικού λίπους όπως και στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους.
Περισσότερα θέματα για τη διατροφή εδώ.