Μια χρονιά Πανελλαδικών Εξετάσεων χωρίς εντυπωσιακές εκπλήξεις είναι η φετινή, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία με τις επιδόσεις των υποψηφίων. Με δεδομένο, όμως, ότι οι εξετάσεις ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί και η βαθμολόγηση των γραπτών δεν έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό, δεν μπορούν να εξαχθούν σοβαρά συμπεράσματα, τουλάχιστον όσον αφορά την πορεία που θα έχουν φέτος οι βάσεις για την εισαγωγή στα ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.
Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις καθηγητών και έμπειρων βαθμολογητών, σε αρκετά μαθήματα οι επιδόσεις των μαθητών είναι χειρότερες σε σχέση με πέρυσι και κυρίως όσον αφορά τις άριστες βαθμολογίες (18-20) αλλά και τη μεσαία κλίμακα, πράγμα που σημαίνει ότι θα επηρεαστούν και τα μόρια εισαγωγής στις υψηλόβαθμες σχολές σχεδόν όλων των επιστημονικών πεδίων.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι υποψήφιοι που έχουν ν ακόμα μπροστά τους μαθήματά στα οποία θα εξεταστούν δεν θα πρέπει να ακούνε εκτιμήσεις για τις βάσεις μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις, ούτε και να απογοητεύονται.
Άλλωστε είναι γνωστό ότι η πορεία των βάσεων κάθε χρονιά έχει άμεση σχέση και με άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα τις επιλογές που θα γίνουν στα μηχανογραφικά δελτία και όχι αποκλειστικά με τις καλές ή κακές επιδόσεις.
Μέχρι στιγμής πάντως οι υποψήφιοι φαίνεται ότι δεν τα κατάφεραν καλά στα εξής μαθήματα:
- Νεοελληνική Λογοτεχνία. Οι φιλόλογοι προβλέπουν χαμηλότερες από πέρυσι βαθμολογίες.
- Μαθηματικά Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης. Ιδιαίτερα στα Μαθηματικά της Κατεύθυνσης οι εκτιμήσεις μιλούν για πανωλεθρία, καθώς τα θέματα ήταν εξαιρετικά δύσκολα. Και στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας οι προβλέψεις λένε ότι οι υποψήφιοι έγραψαν χειρότερα από πέρυσι και οι καθηγητές περιμένουν αύξηση στα ποσοστά των γραπτών, που θα βαθμολογηθούν με βαθμούς κάτω της βάσης.
- Βιολογία. Και στις δύο περιπτώσεις (Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης) οι επιδόσεις αναμένονται χειρότερες από πέρυσι σε όλες τις βαθμολογικές κλίμακες, και κυρίως από 18 έως 20.
Στα υπόλοιπα μαθήματα, όπως η Νεοελληνική Γλώσσα, η φυσική, η ιστορίας και τα Αρχαία, οι επιδόσεις φαίνεται ότι θα κινηθούν στα ίδια με πέρυσι επίπεδα.
Η εικόνα των βαθμολογικών επιδόσεων στα έξι μαθήματα κατεύθυνσης είναι η εξής:
Νεοελληνική Λογοτεχνία Θεωρητικής
Οι φιλόλογοι από την πρώτη στιγμή μίλησαν για δύσκολα θέματα και προϊδέασαν για χαμηλότερές βαθμολογίες σε σχέση με πέρυσι. Αξίζει, πάντως, να επισημανθεί πως εάν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, τότε τα ποσοστά των αριστούχων θα πέσουν κάτω από 3%, ποσοστό που θα είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 6 ετών.
Βάσει των ίδιων εκτιμήσεων, σχεδόν 1 στους 3 υποψηφίους θα βρεθεί κάτω από τη βάση, ενώ 1 στους 5 υπολογίζεται πως θα κινηθεί μεταξύ 15 έως 17,9, βαθμολογία αρκετά καλή για τα δεδομένα του μαθήματος.
Βιολογία Θετικής
Οι επιδόσεις των υποψηφίων στο συγκεκριμένο μάθημα καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό εάν θα καταφέρουν να εισαχθούν στις σχολές υψηλής ζήτησης, όπως οι Ιατρικές, Φαρμακευτικές για τα πανεπιστήμια και στις Φυσικοθεραπείας, Λογοθεραπείας κ.α. για τα τεχνολογικά ιδρύματα, καθώς η Βιολογία είναι το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας με συντελεστή 1,3.
Οι βαθμολογικές επιδόσεις στις φετινές Πανελλαδικές αναμένεται να κινηθούν κοντά στα περσινά επίπεδα και πιθανότατα λίγο χαμηλότερα, καθώς ακόμη δεν υπάρχει σαφέστατη εικόνα από τα εξεταστικά κέντρα. Από τις πληροφορίες που δίνουν, όμως, ορισμένοι βαθμολογητές, φαίνεται πως οι αριστούχοι θα παρουσιάσουν μικρή κάμψη σε σχέση με πέρυσι, καθώς αναμένεται να πέσουν κοντά στο 30% από 33,38% το 2014. Στην επόμενη βαθμολογική κλίμακα (15 – 17,9) αναμένεται να συγκεντρωθεί 1 στους 3 υποψηφίους, ενώ για ακόμη μία φορά τα ποσοστά για όσους δεν θα καταφέρουν να πιάσουν τα βαθμολογική βάση θα είναι χαμηλά μεταξύ 10-15%.
Χημεία – Βιοχημεία Τεχνολογικής 1
Τα μαθήματα της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 1 επιλέγονται κάθε χρόνο από ελάχιστους υποψηφίους, ωστόσο ένα υψηλό ποσοστό από αυτούς καταφέρνει να βρεθεί στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα ειδικά στο συγκεκριμένο μάθημα. Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία 5ετία, με εξαίρεση την περσινή χρονιά, οι αριστούχοι στη Χημεία – Βιοχημεία κυμάνθηκαν μεταξύ 30 έως 47%. Το 2014 οι υποψήφιοι… ζορίστηκαν περισσότερο, καθώς οι αριστούχοι δεν ξεπέρασαν το 17,38% ποσοστό κοντά στο οποίο αναμένεται να κινηθούν και οι φετινοί μαθητές που επέλεξαν την Τεχνολογική Κατεύθυνση 1.
Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τεχνολογικής 2
Το «Αριστα», εδώ φαίνεται ότι θα κυμανθεί κοντά περσινά υψηλά επίπεδα ή και λίγο παραπάνω, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για 1 στους 3 μαθητές. Χαμηλότερα από πέρυσι αναμένονται τα ποσοστά των υποψηφίων στο.. υπόγειο της βαθμολογικής κλίμακας, αφού – σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- θα αφορά περίπου το 20% από 26,50% πέρυσι.
Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης
Με δεδομένο ότι τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης είναι το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας για τα τμήματα που εντάσσονται στο 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, είναι βέβαιο ότι η εικόνα των επιδόσεων θα επηρεάσει σημαντικά και την πορεία των βάσεων σε πολλές ομάδες σχολών, όπως τις περιζήτητες και υψηλόβαθμες Πολυτεχνικές αλλά και τις Φυσικομαθηματικές. Πάντως, εάν οι προβλέψεις της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας επιβεβαιωθούν – καθώς ακόμη δεν υπάρχει εικόνα από τα εξεταστικά κέντρα-, τότε το ποσοστό των αριστούχων είναι πολύ πιθανό να πέσει κάτω από το 10% για τους υποψηφίους της Θετικής Κατεύθυνσης (πέρυσι 15,12%), ενώ για τους υποψηφίους της Τεχνολογικής 2 ίσως να υποχωρήσει ακόμη και κάτω του 3% (πέρυσι 4,68%).
Μπορεί στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα να λιγοστεύουν οι υποψήφιοι, ωστόσο τα γραπτά που δεν θα ξεπεράσουν τη βάση φαίνεται πως θα τραβήξουν τη βάση φαίνεται πως θα τραβήξουν την…ανιούσα. Για την Τεχνολογική 2 θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι πάνω από 6 στους 10 δεν θα καταφέρουν να πιάσουν τη βάση. Στη Θετική Κατεύθυνση, ωστόσο, το αντίστοιχο ποσοστό αναμένεται να κυμανθεί κοντά στο 30%.
Αρχαία Ελληνικά Θεωρητικής Κατεύθυνσης
Τα Αρχαία Ελληνικά είναι το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας για τα τμήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου και οι επιδόσεις καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις βάσεις εισαγωγής σε τμήματα Νομικής, Φιλολογικά, Παιδαγωγικά, Κοινωνιολογίας, Ψυχολογίας κ.α.
Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους καθηγητές δείχνουν ότι οι επιδόσεις δεν θα διαφοροποιηθούν σημαντικά σε σχέση με πέρυσι, οπότε και το 5% υποψηφίων έχει καταφέρει να αριστεύσει. Σχεδόν 4 στους 10 εκτιμάται πως θα βρεθούν μεταξύ 12 – 17.9 ενώ σχεδόν 1 στους 3 δεν θα πιάσει τη βαθμολογική βάση.
Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.