ΗΡΑΚΛΕΙΟ |
Σκοπός των Τμημάτων Φυσικής είναι να καταρτίσουν επιστήμονες που θα μελετήσουν και θα ερευνήσουν τα φυσικά φαινόμενα, θα κατανοήσουν τους νόμους που τα διέπουν, θα επεξεργαστούν και θα προτείνουν μοντέλα ερμηνείας τους, θα παράσχουν τα βασικά ερευνητικά δεδομένα για την ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών, θα αποκτήσουν τον αναγκαίο επιστημονικό εξοπλισμό για να εργαστούν στην εκπαίδευση, στην έρευνα και σε επιχειρήσεις.
ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ: 8 ΕΞΑΜΗΝΑ
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Παν/μιο Αθήνας
1. Βασική Φυσική Φυσική Συμπυκνωμένης Ύλης Πυρηνική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων Αστροφυσική, Αστρονομία και Μηχανική
2. Εφαρμοσμένη Φυσική Ηλεκτρονικός Αυτοματισμός Ηλεκτρονική & Ραδιοηλεκτρολογία Φυσική Περιβάλλοντος
3. Ηλεκρονική & Ραδιοηλεκτρολογία & Τηλεπικοινωνία
Παν/μιο Θεσ/νίκης
1. Φυσική του Περιβάλλοντος
2. Ηλεκτρονική Φυσική (Ραδιοηλεκτρολογία)
3. Φυσική των Υλικών
Παν/μιο Πάτρας
1. Ηλεκτρονική
2. Μαθηματική και Υπολογιστική Φυσική
3. Επιιστήμη και Τεχνολογία Υλικών
4. Επιστήμες Περιβάλλοντος, Γης και Διαστήματος
5. Επιστήμη και Τεχνολογία των Πολυμερών
Παν/μιο Ιωαννίνων
1. Φυσικής
2. Φωτονική
3. Επιστήμης Υλικών
4. Μετεωρολογία - Κλιματολογία
5. Σύγχρονες Ηλεκτρονικές Τεχνολογίες στη Φυσική
6. Σύγχρονες Ηλεκτρονικές Τεχνολογίες στη Χημεία
7. Σύγχρονες Ηλεκτρονικές Τεχνολογίες στην Ιατρική
Παν/μιο Κρήτης
1. Γενική Φυσική
2. Αστροφυσική & Διαστημική Φυσική
3. Πυρηνική Φυσική και Στιοχειωδών Σωματιδίων
4. Ατομική και Μοριακή Φυσική
5. Φυσική Συμπυκνωμένης ΄Υλης
6. Εφαρμοσμένη Φυσική
7. Μικροηλεκτρονική - Οπτικοηλεκτρονική
ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Τα Τμήματα Φυσικής χορηγούν αντίστοιχο δίπλωμα.
Οι απόφοιτοι μπορούν να εργασθούν:
ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ:
1. Στην εκπαίδευση ως καθηγητές Φυσικής και ως καθηγητές Πληροφορικής, μετά από μεταπτυχιακά.
2. Σε δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε.). Σε ερευνητικά ιδρύματα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Δημόκριτος κ.ά.). Στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ως Μετεωρολόγοι, αφού τελειώσουν το μεταπτυχιακό τμήμα Μετεωρολογίας.
ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ:
1. Σε βιομηχανίες και εμπορικές επιχειρήσεις
2. Σε ιδιωτικά σχολεία (Γυμνάσια, Λύκεια) και σε φροντιστήρια.
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η ανεύρεση σταθερής και σίγουρης εργασίας για τους Φυσικούς είναι αρκετά δύσκολη. Όλοι οι πτυχιούχοι των λεγόμενων "καθηγητικών σχολών", μπορούν να εργαστούν στη δημόσια και ιδιωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει αναλογία προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας. Από το έτος 2003 οι διορισμοί εκπαιδευτικών θα γίνονται αποκλειστικά από τους πίνακες που θα καταρτίζονται ύστερα από διαγωνισμό.
Οι επιτυχόντες στο διαγωνισμό θα κατατάσσονται κατά τη σειρά της βαθμολογίας τους σε πίνακες επιτυχίας. Από τους πίνακες αυτούς θα γίνονται οι διορισμοί στα σχολεία κατά την απόλυτη σειρά των υποψηφίων και με βάση τις δηλωμένες προτιμήσεις τους, λαμβανομένης υπόψη και της τυχόν προϋπηρεσίας που υπάρχει στον δημόσιο τομέα . Επιτυχόντες θα θεωρούνται εκείνοι των οποίων ο βαθμός σε κάθε μάθημα αντιστοιχεί σε ποσοστό τουλάχιστον 60% της προβλεπόμενης ανώτατης βαθμολογίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει κάποιος πτυχιούχος μέρος στο διαγωνισμό, από το 2003 και μετά είναι η απόκτηση Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής Ικανότητας (Δεν έχει καθοριστεί ακόμη ο ακριβής τρόπος απόκτησής του.
Προβλέπεται η παρακολούθηση ειδικών προγραμμάτων 2 εξαμήνων, που θα οργανωθούν και θα λειτουργήσουν από τα Πανεπιστήμια). Δεν υποχρεώνονται να αποκτήσουν το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Ικανότητας οι Πτυχιούχοι των Τμημάτων Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και οι Πτυχιούχοι Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης.
Ως αποτέλεσμα της παρατεινόμενης αδιοριστίας πολλοί Φυσικοί στρέφονται προς την επιστήμη της Πληροφορικής παρακολουθώντας μεταπτυχιακά τμήματα ή επιμορφωτικά σεμινάρια. Η πιο προσιτή διέξοδος για την πλειοψηφία των αδιόριστων πτυχιούχων Φυσικών παραμένουν τα φροντιστήρια.
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Ραδιοηλεκτρολόγος, Ειδικός στον Ηλεκτρονικό Αυτοματισμό, Πληροφορικός
Περισσότερα θέματα για Πανεπιστήμια εδώ.