Όταν ακούει κάποιος για ταινίες ή/ και σειρές βασισμένες στην αρχαία Ελλάδα, η πρώτη αντίδραση μεγάλου μέρους του Ελληνικού κοινού είναι κάτι σε…«ωχ», καθώς πάρα πολλοί αντιδρούν αρνητικά στις όποιες «ελευθερίες» παίρνουν συχνά οι σκηνοθέτες και σεναριογράφοι με την ελληνική ιστορία και μυθολογία.
Σε κάθε περίπτωση, η αρχαία Ελλάδα έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς δημιουργούς, με θεούς και ήρωες να έχουν ενσαρκωθεί από διάσημους (και μη) ηθοποιούς, με την αρχαία Ελλάδα να είναι «πηγή» για πολύ μεγάλο αριθμό «sword and sandal» παραγωγών των στούντιο της Τσινετσιτά κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.
Ακολουθούν κάποιες από τις πιο γνωστές και χαρακτηριστικές μεταφορές θεών και ηρώων στη νεότερη τηλεόραση και σινεμά
Περσικοί Πόλεμοι: Λεωνίδας και Θεμιστοκλής
Οι «300», βασισμένοι στο εμπνευσμένο από τη μάχη των Θερμοπυλών κόμικ του Φρανκ Μίλερ, έμειναν στην κινηματογραφική ιστορία, με το βροντερό «THIS!IS!SPARTA!» του Τζέραρντ Μπάτλερ να αφήνει εποχή. Το sequel, «Rise of an Empire» επικεντρώθηκε στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, με τον Σάλιβαν Στέιπλετον ως Θεμιστοκλή.
Ηρακλής
Ας είμαστε ειλικρινείς: όλοι έχουμε παρακολουθήσει, περισσότερο ή λιγότερο, στο παρελθόν τις περιπέτειες του Ηρακλή (και της Ζήνα) στην τηλεόραση. Η φιγούρα του Κέβιν Σόρμπο είναι διάσημη, καθώς ο ψηλός Αμερικανός ταυτίστηκε με τον ρόλο του Ηρακλή στη δημοφιλή σειρά- και αξίζει να θυμίσουμε και ότι στο «Young Hercules», τον Ηρακλή είχε παίξει ο Ράιαν Γκόσλινγκ.
Πρόσφατα έπαιξε στις αίθουσες το «Hercules: The Thracian Wars», με τον γιγαντόσωμο «The Rock» στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ και ο Μαρκ Άντι (ο Ρόμπερτ Μπαράθεον του Game Of Thrones) ενσάρκωσε τον ήρωα στο «Atlantis» του BBC One. Φυσικά, δεν γίνεται να παραβλεφθεί ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ως «Ηρακλής στη Νέα Υόρκη», ενώ πρόσφατα επίσης τον ήρωα έπαιξε και ο Κέλαν Λουτζ στο The Legend of Hercules».
Δίας
Ο βασιλιάς των θεών, όπως είναι αυτονόητο, απαιτεί…ειδική βαρύτητα για να μεταφερθεί στην οθόνη. Ο Άντονι Κουΐν τον έπαιξε στον τηλεοπτικό «Ηρακλή» με τον Κέβιν Σόρμπο.
Ομολογουμένως επιβλητικός ήταν ο Λίαμ Νίσον στο «Clash of the Titans» και τη συνέχειά του, ενώ στο πολύ ιδιαίτερης καλλιτεχνικής προσέγγισης «Ιmmortals», ο Λουκ Έβανς ήταν μια πολύ διαφορετική «ματιά» στον βασιλιά των θεών, καθώς απεικονιζόταν όχι «σεβάσμιος», αλλά, όπως ήταν η αντίληψη των αρχαίων για τους θεούς, αιώνια νέος και ωραίος.
Επίσης, τον Δία έχει παίξει και ο Σον Μπιν (ο Ένταρντ Σταρκ του Game of Thrones), στο «Percy Jackson», καθώς και ο Άνγκους ΜακΦάιντεν στο «Jason and the Argonauts».
Οδυσσέας
Ο πολυμήχανος βασιλιάς της Ιθάκης έχει ενσαρκωθεί από τον Αρμάντ Ασάντε στη μίνι σειρά «η Οδύσσεια», όπου παρελαύνει σειρά γνωστών ηθοποιών.
Επίσης, στον ρόλο εμφανίζεται και ο προαναφερθείς Σον Μπιν, ο οποίος, ακόμα και αν δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, ξεχωρίζει αναμφίβολα στο «Troy» του Βόλφγκανγκ Πέτερσεν, καθώς είναι ιδιαίτερα ταιριαστός στον ρόλο του πονηρού ήρωα, το μυαλό του οποίου δεν σταματά να δουλεύει στιγμή. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν κάποιος πάει πολύ πίσω (1954) βρίσκει στον ρόλο και τον Κερκ Ντάγκλας.
Αχιλλέας
Κατά καιρούς έχει παιχτεί από διάφορους ηθοποιούς σε ταινίες και σειρές, ωστόσο ο Μπραντ Πιτ απλά δεσπόζει στον πρωταγωνιστικό ρόλο του «Troy».
Αθηνά
Η Ιζαμπέλα Ροσελίνι ήταν η ηθοποιός που ενσάρκωσε τη θεά της Σοφίας και στην «Οδύσσεια» με τον Αρμάντ Ασάντε, ενώ στο «Immortals» τον ρόλο έπαιξε η Ίζαμπελ Λούκας. Στον «Percy Jackson», η εμφάνιση της Μελίνας Κανακαρίδη ήταν βγαλμένη κατευθείαν από τις σελίδες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.
Ποσειδώνας
Ο Κέβιν ΜακΚίντ (γνωστός στο ευρύ κοινό από το Rome και το Grey’s Anatomy) ήταν ο Ποσειδώνας του «Percy Jackson», ενώ ο Κέλαν Λουτζ, που έχει παίξει και τον Ηρακλή, εμφανίζεται στον ρόλο του άρχοντα των θαλασσών στο «Immortals».
Θησέας
Στο «Immortals» Ο Χένρι Κέιβιλ, ο οποίος έχει παίξει και τον Σούπερμαν, αποτελεί τον ιδανικό ηθοποιό για να ενσαρκώσει τον ήρωα στο ταξίδι του από την παιδική πρακτικά ηλικία στην αθανασία.
Άρης
Ο Κέβιν Σμιθ του «Ηρακλή» και της «Ζήνας» ήταν μια ιδιαίτερα μοντέρνα και καλτ φυσιογνωμία στον ρόλο. Στο «Wrath of the Titans» τον έπαιξε ο Έντγκαρ Ραμίρεζ, ενώ στο «Immortals» τον ενσάρκωσε ο Ντάνιελ Σάρμαν.
Περσέας
Ο Σαμ Γουόρθινγκτον έπαιξε τον ήρωα- πρωταγωνιστή στα Clash of the Titans/ Wrath of the Titans.
Αφροδίτη
Ομολογουμένως…«δύσκολος» ρόλος, καθώς η ηθοποιός που θα την παίζει θα πρέπει να είναι αντικειμενικά και αδιαμφισβήτητα εντυπωσιακή γυναίκα. Η Σέριντα Σουάν ήταν στον ρόλο στο «Percy Jackson», ενώ η Αλεξάνδρα Τάιντινγκς το έπιανε πιο κωμικά στον «Ηρακλή» και τη «Ζήνα». Ωστόσο, πραγματικά ξεχωριστή ήταν η Τζέιμι Μάρεϊ στο τηλεοπτικό «Valentine».
Μέγας Αλέξανδρος
Ο Μακεδόνας στρατηλάτης ενσαρκώθηκε από τον Κόλιν Φάρελ στον «Αλέξανδρο» του Όλιβερ Στόουν, ωστόσο η ερμηνεία του απέσπασε ανάμεικτες κριτικές. Πάντως, στην ίδια ταινία, η Αντζελίνα Τζολί ως Ολυμπιάδα και ο Βαλ Κίλμερ ως Φίλιππος ο Β” ήταν εξαιρετικά ταιριαστοί. Τον Αλέξανδρο έχει παίξει και ο Σαμ Χόιχαν στο «Young Alexander the Great», ο οποίος παίζει πλέον τον έναν από τους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους στο προβαλλόμενο «Outlander».
Ιάσωνας
Ο…συνονόματος Τζέισον Λάντον στον ρόλο του αρχηγού των Αργοναυτών, πλαισιωνόμενος από τις πανέμορφες Νατάσα Χένστριτζ (Υψιπύλη) και Τζολίν Μπλάλοκ στη μίνι σειρά «Jason and the Argonauts».
Άδης
Ο Ραλφ Φάινς είναι εντυπωσιακά σκοτεινός στα Clash/ Wrath of the Titans. Στον Percy Jackson, στον ρόλο βλέπει κανείς τον Στιβ Κούγκαν. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τη φωνή του θεού του Κάτω Κόσμου έκανε στον «Ηρακλή» της Ντίσνεϊ ο Τζέιμς Γουντς, δίνοντας μία πολύ ιδιαίτερη διάσταση στον Άδη.
Τιμής Ένεκεν: Βασίλισσα Γοργώ
Η σύζυγος του Λεωνίδα μπορεί να ήταν ιστορικά πάντα στη σκιά του άνδρα της, ωστόσο η αριστοκρατική Λίνα Χίντεϊ στον ρόλο (στο «300» και το «Rise of an Empire») αποτελούσε την επιτομή της έννοιας της βασίλισσας, από κάθε άποψη – μάλλον δεν είναι τυχαίο το ότι αργότερα επελέγη να παίξει την αδίστακτη αλλά πανέμορφη βασίλισσα Σέρσεϊ Λάνιστερ στο «Game of Thrones». Από εκεί και πέρα, να σημειωθεί ότι τον ρόλο είχε παίξει και η Άννα Συνοδινού στο «The 300 Spartans» του 1962.
Δείτε εδώ πολλές από αυτές τις ταινίες.
Περισσότερα θέματα για την αρχαία Ελλάδα εδώ.