ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ |
Οι Αγρονόμοι και Τοπογράφοι Μηχανικοί ασχολούνται με τοπογραφικές και κτηματογραφικές μελέτες. Συλλέγουν, επεξεργάζονται και παρουσιάζουν στοιχεία του περιβάλλοντος. Προσδιορίζουν θέσεις πάνω στη γη, αποτυπώνουν εκτάσεις, χαρτογραφούν μικρότερες ή ευρύτερες περιοχές, αναλύουν και οργανώνουν το χώρο.
ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ: 10 ΕΞΑΜΗΝΑ
Στο ΕΜΠ υπάρχουν τρεις τομείς:
1.Τομέας Τοπογραφίας
2.Τομέας Γεωγραφίας και περιφερειακού σχεδιασμού.
3.Τομέας Έργων υποδομής και αγροτικής ανάπτυξης Στο πρόγραμμα σπουδών εκτός απο τα μαθήματα περιλαμβάνονται και Ασκήσεις Οι "Μεγάλες Γεωδαιτικές Ασκήσεις" Οι"Μεγάλες Ασκήσεις Ειδικών Θεμάτων Γεωδαισίας" Στο 10ο εξάμηνο ο φοιτητής εκπονεί την διπλωματική εργασία.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Ε.Μ.Π.
1. Ειδίκευση στη Γεωπληροφορική
2. Περιβάλλον και Ανάπτυξη
ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
1. Γεωπληροφορική με κατευθύνσεις:
α) Γεωδαισία
β) Ψηφιακές Απεικονίσεις
γ) Υδατικούς Πόρους
2. Σχεδιασμό και τη Διαχείριση της Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης
Αγορά Εργασίας
ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Τα Τμήματα Αγρονόμων - Τοπογράφων χορηγούν αντίστοιχο δίπλωμα. Ο πτυχιούχος Αγρονόμος Τοπογράφος μετά από εξετάσεις στο Τ.Ε.Ε. αποκτά άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Μέχρι το 2000 άδεια ασκήσεως επαγγέλματος είχαν λάβει 5.374 Τοπογράφοι Μηχανικοί. Έχει το δικαίωμα να υπογράφει χωρίς περιορισμό τοπογραφικές μελέτες για ιδιώτες και για Δημόσιες Υπηρεσίες και Οργανισμούς (γεωδαιτικές, τοπογραφικές κ.ά. κάθε είδους και έκτασης). "Με περιορισμούς" υπογράφει κτιριακές μελέτες (μέχρι δύο ορόφους), μηχανολογικές, ηλεκτρολογικές και μελέτες έργων οδοποιίας.
Αν ο Αγρονόμος Τοπογράφος θέλει να ασχοληθεί με μελέτες Δημοσίων Έργων, πρέπει να αποκτήσει Μελετητικό Πτυχίο. Για να αναλάβει την κατασκευή έργων του Δημόσιου Τομέα, τρία χρόνια μετά την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος μπορεί να πάρει το πτυχίο του εργολήπτη από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων.
ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ: Ο Αγρονόμος Τοπογράφος μπορεί να εργαστεί σε: 1. Υπουργεία (ΠΕΧΩΔΕ) κ.ά.), Οργανισμούς, Υπηρεσίες Νομαρχιών, Δήμων και Κοινοτήτων κ.ά. 2. Στη Μέση Εκπαίδευση ως καθηγητής, αφού αποκτήσει το πτυχίο της ΣΕΛΕΤΕ και δώσει εξετάσεις.
ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ: Έχει δυνατότητες απασχόλησης σε γραφεία μελετών, τεχνικές κατασκευαστικές εταιρείες κ.ά. Επίσης, ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ μπορεί να συστήσει δικό του Μελετητικό γραφείο.
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Το επάγγελμα του Αγρονόμου Τοπογράφου είναι κατοχυρωμένο και δεν μπορεί κάποιος να το ασκήσει χωρίς τα απαραίτητα προσόντα. Σε ανερχόμενη φάση βρίσκεται η αγορά εργασίας για τους επαγγελματίες Αγρονόμους - Τοπογράφους, με μειωμένα ποσοστά υποαπασχόλησης, ετεροαπασχόλησης και ανεργίας. Γι' αυτούς τους λόγους αναμένονται καλύτερες μέρες για τους Αγρονόμους - Τοπογράφους με τη νέα οικιστική νομοθεσία και τη δημιουργία του Εθνικού Κτηματολογίου.
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Γεωπληροφορικός Αγρονόμος - Τοπογράφος
Περισσότερα θέματα για Πανεπιστήμια εδώ.