ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα)
Για τα µπιφτέκια
1 κιλό κιµάς, ανάµεικτος (µοσχαρίσια λάπα και χοιρινό µπούτι)*
3 φέτες ψωµί, µουσκεµένο και στυµµένο
2 κ.σ. ξίδι
2 κρεµµύδια, τριµµένα
1 µεγάλη ντοµάτα, τριµµένη
3 κ.σ. µαϊντανό, ψιλοκοµµένο
1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη, τα φυλλαράκια
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. µαύρο πιπέρι
2 αβγά
4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο (για το ταψί και την επάλειψη)
Για τις πατάτες
1 κιλό πατάτες, κοµµένες κυδωνάτες
χυµός από 1 λεµόνι + λίγο επιπλέον για το σερβίρισµα
4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σερβίρισµα
1 κ.γ. αποξηραµένη ρίγανη
1 κ.γ. αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουµε όλα τα υλικά για τον κιµά σε ένα µπολ και ζυµώνουµε για τουλάχιστον 10 λεπτά. Αφήνουµε το µείγµα στο ψυγείο για 1 ώρα.
Βάζουµε τις πατάτες να βράσουν σε µια κατσαρόλα µε κρύο νερό και τον χυµό του λεµονιού, για περίπου 10 λεπτά, µέχρι να τρυπιούνται µε τη µύτη ενός µαχαιριού. Τις βγάζουµε σε ένα µπολ και κρατάµε στην άκρη 1 φλ. από το νερό µέσα στο οποίο έβρασαν. Προσθέτουµε τα υπόλοιπα υλικά και τις ανακατεύουµε έτσι ώστε να καλυφθούν από όλες τις πλευρές.
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 200°C. Χωρίζουµε το µείγµα του κιµά σε ισοµεγέθη κοµµάτια των περίπου 120 γρ. Πλάθουµε σε µπιφτέκια. Με τη βοήθεια ενός πινέλου, λαδώνουµε ένα ταψί και στη συνέχεια ένα ένα τα µπιφτέκια µε τα χέρια µας. Τα τοποθετούµε στο ταψί. Σκορπίζουµε τις πατάτες ανάµεσά τους. Τέλος, ρίχνουµε και το φλιτζάνι µε το νερό.
Ψήνουµε για 30-40 λεπτά, µέχρι να ροδίσει το φαγητό. Σκεπάζουµε το ταψί µε αλουµινόχαρτο και το αφήνουµε στην άκρη για 20 λεπτά. Ραντίζουµε µε ελαιόλαδο και χυµό λεµονιού και σερβίρουµε.
*Ζητήστε από τον κρεοπώλη να περάσει δεύτερη φορά τους 2 κιµάδες µαζί από τη µηχανή.
Περισσότερες συνταγές εδώ.