ΑΘΗΝΑ |
Από τη στιγμή που συντελέστηκε η μεγάλη αλλαγή και πραγματοποιήθηκε η ένταξη των σχολών της Αστυνομίας στο σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων - σε ένα σαφώς αντικειμενικό σύστημα επιλογής - έγινε η αναβάπτιση των σχολών αυτών στη συνείδηση της κοινής γνώμης. Το επάγγελμα του αστυνομικού ανασύρθηκε από την ομίχλη. Οι σημερινοί 18χρονοι, απαλλαγμένοι από τα σύνδρομα του παρελθόντος, διαλέγουν τις σχολές της Αστυνομίας με βασικό κριτήριο την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρουν. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι Έλληνες πολίτες, άνδρες και γυναίκες ή ομογενείς από τη Βόρειο Ήπειρο, την Κύπρο και την Τουρκία, που επιθυμούν να καταταγούν στην Ελληνική Αστυνομία ως δόκιμοι αστυφύλακες ή υπαστυνόμοι. Βασικό προσόν: να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,70 μ. ( άνδρες - γυναίκες), χωρίς υποδήματα και στηθική περίμετρο οι άνδρες τουλάχιστον 0,83 μ.
Για τις Αστυνομικές Σχολές δεν προβλέπεται κατώτατο όριο μορίων. Προβλέπονται όμως προκαταρκτικές εξετάσεις, δηλαδή υγειονομικές, αθλητικές και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, δεν εισάγονται υπεράριθμοι, αλλά απαιτείται ο ισοβαθμήσας με τον τελευταίο εισακτέο να έχει συγκεντρώσει επίσης ίση βαθμολογία στο γενικό βαθμό πρόσβασης και στα μαθήματα βαρύτητας και να έχει δηλώσει τη Σχολή με την ίδια σειρά προτίμησης που την είχε δηλώσει και ο τελευταίος εισακτέος. Προηγείται αυτός που δήλωσε τη Σχολή με προγενέστερη προτίμηση. Όσοι θα καταταγούν στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών και δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, θα υποβληθούν στη βασική εκπαίδευση νεοσυλλέκτων στις Σχολές Αστυνομίας και ο χρόνος υπηρεσίας στην Ελληνική Αστυνομία θεωρείται χρόνος εκπλήρωσης στρατιωτικής υπηρεσίας. Σε περίπτωση απόλυσης ή αποβολής από την Ελληνική Αστυνομία εκείνων που δεν έχουν συμπληρώσει το χρόνο στρατιωτικής υπηρεσίας, η υποχρέωση αυτή εκπληρώνεται στο ακέραιο στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μαθητές που διαγράφονται από τις Σχολές λόγω αποβολής, απολύσεως ή παραιτήσεώς τους, υποχρεώνονται να εκπληρώσουν όλες τις στρατιωτικές υποχρεώσεις. Η φοίτηση στη Σχολή Αστυφυλάκων διαρκεί πέντε (5) εκπαιδευτικά εξάμηνα. Η κατανομή στα Τμήματα της Σχολής Αστυφυλάκων γίνεται με βάση τη σειρά προτίμηση για καθένα που δηλώνεται, μετά την επιλογή τους, στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνδυασμό με τη συνολική τους βαθμολογία. Οι δόκιμοι αστυφύλακες κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στη σχολή δύναται να συμμετάσχουν εκ νέου στη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την είσοδό τους στη Σχολή Αξιωματικών ως ιδιώτες. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα με τη συμπλήρωση 3ετίας από της εξόδου τους από τη Σχολή να διαγωνιστούν για το βαθμό του αρχιφύλακα με εξετάσεις που γίνονται με μέριμνα της υπηρεσίας. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης οι δόκιμοι υπαστυνόμοι και αστυφύλακες θα σιτίζονται και θα διανυκτερεύουν στα οικήματα της Σχολής.
Οι Αστυφύλακες της Ελληνικής Αστυνομίας εκπαιδεύονται στη Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας. Μετά την αποφοίτησή τους εντάσσονται στο αντίστοιχο σώμα και είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να υπηρετήσουν σε αυτό μέχρι να πάρουν σύνταξη. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στις επιτόπου Νομαρχίες και γραφεία Δημοσίων Σχέσεων των σχολών. Για την Αστυνομική Ακαδημία: Δ/νση Αστυν. Προσωπικού, Κατεχάκη 1, Γουδί, τηλ. 01-69.13.065.
Περισσότερα θέματα με πανεπιστήμια εδώ.