Οι 11 διασημότερες αποδράσεις στην ιστορία

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

apodrasi

Πριν από ένα μήνα περίπου οι κρατούμενοι και καταδικασθέντες για δολοφονίες David Sweat και Richard Matt απέδρασαν από φυλακή της Νέας Υόρκης, κόβοντας ένα σωλήνα κι έρποντας μέσα του για μισό μίλι, θυμίζοντας αρκετά κάτι από το Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ. Την εβδομάδα που μας πέρασε ανάμεσα στις καταιγιστικές πολιτιστικές εξελίξεις, όλοι αφιερώσαμε λίγο χρόνο για να παρακολουθήσουμε το βίντεο της απόδρασης του “El Chapo”, του μεξικάνου ναρκοβαρώνου από μια φυλακή υψίστης ασφαλείας. Αν δεν το είδατε, ορίστε…
Με αφορμή αυτές τις δύο χολιγουντιανές αποδράσεις απόδραση, αναζητήσαμε τις πιο ξακουστές όλων των εποχών, πέσαμε πάνω στο σχετικό αφιέρωμα του allday.com και σας τις παρουσιάζουμε…
 (Σημείωση: Η λίστα θα έπρεπε να ξεκινάει με τον Δαίδαλο και τον Ίκαρο αλλά αποφασίσαμε να αρκεστούμε σε όσα μπορούμε να αποδείξουμε)
Η απόδραση του Hugo Grotius από το κάστρο Loevesteinhugo-grotius
Ο Grotius ήταν oλλανδός πολιτικός και συγγραφέας. Φυλακίστηκε το 1621 στο κάστρο του Loevestein. Εκείνος βέβαια δεν πτοήθηκε και συνέχισε να γράφει μέσα από το κελί του και να αποστέλλει τις απόψεις του προς εκδοτικούς οίκους, εφημερίδες και ομοϊδεάτες του. Μέχρι που μια μέρα κατάφερε μέσα στο –πιθανότατα αρκετά μεγάλο- ταχυδρομικό κουτί του κάστρου μαζί με τις επιστολές του να ταχυδρομικά και τον εαυτό του. Διάφορα ολλανδικά μουσεία τσακώνονται ακόμα για το ποιο έχει στη συλλογή του το εν λόγω αυθεντικό κουτί.

Η απόδραση από το AlcatrazALCATRAZ-PRISON-960x480
Πρόκειται μάλλον για τη διασημότερη απόδραση όλων των εποχών, καθώς αφορά την ίσως διασημότερη φυλακή της ιστορίας. Τον Ιούνιο του 1982 τρείς άνδρες κατάφεραν το –έως τότε αλλά κι έκτοτε- αδύνατο. Οι Clarence Anglin, John Anglin και Frank Morris είχαν εφαρμόσει το σχέδιό τους καρτερικά, φροντίζοντας να σκάψουν τρύπες στον τοίχο του κελιού τους με κουτάλια, δραπετεύοντας εν τέλει από τη στέγη. Από εκεί επιβιβάστηκαν σε ένα αυτοσχέδιο πλεούμενο κι ανοίχτηκαν στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο. Κανείς ποτέ δεν έμαθε τι απέγιναν.

Η διασημότερη –από τις πολλές- απόδραση του  Frank Abagnale Jr.abagnale
Τον γνωρίσαμε μέσω του Leonardo DiCaprio στο Catch Me If You Can, εκεί που ο Tom Hanks μάταια προσπαθούσε να βγάλει άκρη με τον πιτσιρικά με τα χίλια πρόσωπα. Κάποιες από τις αποδράσεις του Abagnale καταγράφηκαν στην ταινία αλλά η διασημότερη –και σίγουρα η πιο ακραία- έμεινε έξω. Όταν συνελήφθη το 1971 ο Abagnale ούτε λίγο ούτε πολύ κατάφερε να πείσει τους φρουρούς πως δεν ήταν πραγματικά κρατούμενος αλλά επιθεωρητής φυλακών. Το έκανε δείχνοντάς τους μια κλεμμένη και παραποιημένη ταυτότητα επιθεωρητή που του είχε προμηθεύσει ένας φίλος. Αμέσως διετάχθη η αποφυλάκισή του και λίγο αργότερα πιθανότατα κάποιοι έχασαν τη δουλειά τους. Ο Abgnale πάντως άλλαξε πλευρά και τώρα, στα 67 του, συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση ως σύμβουλος ασφαλείας.

Η απόδραση του Πεταλούδαpetaloudas
Η διασημότερη λογοτεχνική απόδραση ανήκει βέβαια στον Κόμη Μοντεκρίστο του Αλέξανδρου Δουμά. Η δεύτερη ανήκει στον Henri Charrière, την οποία και εξιστόρησε στο βιβλίο του Papillon που μεταφέρθηκε και στο σινεμά με αξέχαστο πρωταγωνιστή τον Steve McQueen. Έχοντας φυλακιστεί πολλές φορές κι έχοντας αποδράσει άλλες τόσες από τις φυλακές της αποικιακής Γαλλικής Γουιάνας, ο Charrière φύλαξε το καλύτερο για το τέλος. Κατασκεύασε μια σχεδία από καρύδες και ανοίχτηκε στη θάλασσα με προορισμό τη Βενεζουέλα. Εκεί βέβαια φυλακίστηκε ξανά για έναν χρόνο, αλλά τελικά παρέμεινε στη συνέχεια ως υπήκοος της χώρας.

Η απόδραση του θρυλικού John Dillingerdillingerwantedposter-679x960
Ο διάσημος γκάνγκστερ –τον οποίο ενσάρκωσε ο Johnny Depp πριν μερικά χρόνια στο Public Enemy – ήταν ένας μάγος των αποδράσεων. Η πιο εντυπωσιακή απ’ αυτές έγινε το 1933 όταν και ηγήθηκε μιας ομάδας κρατουμένων την οποία είχε φροντίσει να εξοπλίσει με αυτόματα όπλα. Κανείς δεν ξέρει πως κατάφερε να τα περάσει μέσα στη φυλακή. Λίγους μήνες μετά συνελήφθη ξανά και φυλακίστηκε στο Crown Point της Indiana. Εκεί τερμάτισε την τεχνική του κατασκευάζοντας ένα ομοίωμα αυτόματου όπλου από ξύλο που τον βοήθησε στη απόδράσή του από ένα πραγματικό φρούριο.

Η Μεγάλη Απόδρασηstalagluftiii1
Πρόκειται για άλλη μια ιστορική απόδραση που έγινε ταινία, η περίφημη The Great Escape (πάλι με τον Steve McQueen). Πρόκειται για την ηρωική απόδραση τριών στρατιωτών του Συμμαχικών Δυνάμεων που κρατούνταν στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Stallag Luft. Δυστυχώς οι υπόλοιποι πενήντα συγκρατούμενοι τους θανατώθηκαν.
Την ίδια περίοδο κατάφεραν να αποδράσουν πρόσκαιρα 25 στρατιώτες των δυνάμεων του Άξονα από τη φυλακή Papago Prison της Αριζόνα, οι οποίοι όμως συνελήφθησαν ξανά πολύ γρήγορα. Οι ίδιοι πίστεψαν πως πλέον η ποινή τους θα μετατρεπόταν σε θάνατο. Εξεπλάγησαν όταν τους ανακοινώθηκε η τιμωρία τους: μόνο ψωμί και νερό για δύο εβδομάδες.

To Εξπρές του Μεσονυκτίουbillyhayes1
Ο εικοσιτριάχρονος Billy Hayes καταδικάστηκε σε πολυετή κάθειρξη στην Τουρκία προσπαθώντας να βγάλει μικροποσότητα ναρκωτικών από τη χώρα. Μια Τουρκία που ακόμα φημίζεται για την σκληρότητα των φυλακών της, πόσο μάλλον σχεδόν μισό αιώνα πριν. Τόσο ο Hayes όσο και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν την άποψη πως η ποινή ήταν εξοντωτική. Έχοντας κερδίσει  λόγω καλής συμπεριφοράς τη μεταφορά του σε ηπιότερο σωφρονιστικό κατάστημα έπειτα από πέντε χρόνια φυλάκισης, το 1975 ο Hayes κατάφερε να αποδράσει. Έκλεψε μια βάρκα και την έκανε προς Αιγαίο. Εκεί τον περίμεναν οι ελληνικές αρχές και ο μύθος λέει  πως τον βοήθησαν να επιστρέψει στην πατρίδα του με αντάλλαγμα πληροφορίες για τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας. Υπάρχει κανένας που να μην έχει δει τοMidnight Express του Alan Parker; Υπάρχει κανένας που να μην τον στοιχειώνει το σάουντρακ του Giorgio Moroder;

Όταν ο IRA βρήκε το μίτο για τον «βρετανικό λαβύρινθο»hm-maze
Η μεγαλύτερη απόδραση επί βρετανικού εδάφους πραγματοποιήθηκε το 1983 στη φυλακή HM Maze. Εκείνη την εποχή θεωρούταν ανθρωπίνως αδύνατο να δραπετεύσει κανείς από εκεί, αφού η φυλακή ήταν χωρισμένη σε είκοσι μικρότερα κτήρια, εξ ου και «βρετανικός λαβύρινθος». Οι κρατούμενοι στρατιώτες του IRA έκαναν το μειονέκτημα πλεονέκτημα κατορθώνοντας να πάρουντον έλεγχο του κτιρίου ξεχωριστά με όπλα που είχαν καταφέρει να περάσουν μέσα στη φυλακή. Όμως όταν βγήκαν από τη φυλακή που το βαν που υποτίθεται θα τους περίμενε δεν είχε φτάσει ακόμα. Αναπόφευκτα ήχησαν οι σειρήνες και οι δραπέτες άρχισαν να τρέχουν ασύντακτα προς πάσα κατεύθυνση. Οι περισσότεροι εξ αυτών πιάστηκαν ξανά επί τόπου, ενώ όσοι κατάφεραν να ξεφύγουν επικηρύχθηκαν αμέσως διεθνώς.

Η μεγάλη ατυχία της Sarah Jo Pendersarahjopender
Λίγες είναι οι γυναίκες που έχουν συνδεθεί με ιστορικές αποδράσεις. Ίσως η πιο γνωστή είναι η καταδικασμένη για φόνο, Sarah Jo Pender. Παρότι ακόμα διεκδικούσε την αθωότητα της για το έγκλημα που κατηγορήθηκε το 2000, η Pender δραπέτευσε από τη φυλακή Rockville τον Αύγουστο του 2008. Με τη βοήθεια ενός εκ των φρουρών, η Pender άλλαξε ρούχα και βγήκε από την μπροστινή πόρτα σαν κυρία. Μέχρι το φθινόπωρο είχε ήδη χτίσει μια νέα ζωή στο Σικάγο έχοντας δουλειά και διαμέρισμα. Ατύχησε όμως και μάλιστα χαρακτηριστικά. Ο γείτονας από το διπλανό διαμέρισμα ήταν μεγάλος φαν της σειράςAmerica’s Most Wanted και η Pender ήταν η μοναδική γυναίκα της λίστας. Την αναγνώρισε το Δεκέμβρη του 2008, τη μαρτύρησε στις αρχές και η Pender επέστρεψε στη φυλακή όπου δε δικαιούται αναστολή μέχρι το 2054.

Η απόδραση-ρεκόρ του Brian Bo Larsenbrian-bo-larsen-960x720
Ο Brian Bo Larsen κατέχει τον άτυπο τίτλο του βασιλιά των αποδράσεων. Ο σαραντάχρονος Δανός μπαινοβγαίνει στις φυλακές από την παιδική του ηλικία, κυρίως για μικρόεγκλήματα. Έχει συνολικά αποδράσει 22 φορές. Η πιο πρόσφατη από αυτές πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβρio του 2014. Συνολικά κυκλοφορούσε ως δραπέτης για δέκα μέρες μέχρις ώτου οι αρχές τον συλλάβουν ξανά, πιάνοντας τον σ’ ένα δάσος στην αγκαλιά μιας ιερόδουλης. Ο Bo ήταν υπό την επήρεια ουσιών, τράκαρε το αυτοκίνητό του λέγοντας της πως κυνηγούσε αόρατους εχθρούς. Η ιερόδουλη τρόμαξε και κάλεσε κρυφά την αστυνομία, χωρίς να ξέρει πως ο “John”, όπως είχε συστηθεί, ήταν στην πραγματικότητα ο πρωταθλητής Brian Bo.
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)