ΥΛΙΚΑ
- 120 ml νερό χλιαρό
- 120 ml. γάλα χλιαρό
- ξερή μαγιά 1 κ.σ.
- 30 γρ. ζάχαρη
- 30 γρ. βούτυρο και λίγο επιπλέον λιωμένο για το άλειμμα
- 1 αβγό
- 360 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 30 ml. ηλιέλαιο
- Αλάτι 1 κ.γ.
- Χρόνος Προετοιμασίας
- 120'
- Βαθμός Δυσκολίας
- Εύκολη
Η δοσολογία είναι για 16 κρουασάν. Μπορούμε εύκολα να διπλασιάσουμε τις ποσότητες για να φτιάξουμε περισσότερα κρουασάν.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το νερό, το γάλα και τη μαγιά. Αφήνουμε για 5 λεπτά να δράσει η μαγιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το βούτυρο, το λάδι, το αυγό και 120 γρ. αλεύρι. Ανακατεύουμε τα υλικά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να πάρουν την υγρασία των υγρών υλικών. Δουλεύουμε το μείγμα για 2 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα. Βγάζουμε το εξάρτημα ανάδευσης από το μίξερ και βάζουμε τον γάντζο.
Προσθέτουμε στον κάδο 120 γρ. αλεύρι και δουλεύουμε το μείγμα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε ακόμη 30 γρ. αλεύρι και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. Αν η ζύμη είναι ακόμη αρκετά υγρή και κολλώδης τότε προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι. Η ζύμη θα πρέπει να είναι αφράτη και να μην κολλάει ιδιαιτέρως.
Αλείφουμε με λάδι ένα μεγάλο μπολ και τοποθετούμε εκεί τη ζύμη. Καλύπτουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε σε ζεστό μέρος. Αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιάσει τον όγκο της για περίπου 45-60 λεπτά.
Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη την τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε ένα κυκλικό κομμάτι διαμέτρου 40 εκ. Κόβουμε τη ζύμη σε 8 τετράγωνα κομμάτια και το κάθε κομμάτι το κόβουμε στη μέση διαγωνίως ώστε να έχουμε 16 τρίγωνα κομμάτια. Παίρνουμε το πρώτο κομμάτι και το τυλίγουμε σε ρολό ξεκινώντας από την φαρδιά πλευρά και καταλήγοντας στην στενή. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης. Τοποθετούμε τα κρουασάν σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και το καλύπτουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε για μισή ώρα τα κρουασάν να διπλασιάσουν τον όγκο τους.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
Μόλις τα κρουασάν είναι έτοιμα, αφαιρούμε την μεμβράνη και ψήνουμε για 12-15 λεπτά στο φούρνο μέχρι να πάρουν χρώμα.
Βγάζουμε τα κρουασάν από το φούρνο και αλείφουμε το καθένα με λιωμένο βούτυρο όσο ακόμη είναι καυτά.