Οι τελευταίες μέρες στην Ελλάδα έχουν «παγώσει» κάθε οικογένεια. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πού θα οδηγήσουν οι πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις και η ανασφάλεια αναπόφευκτα δημιουργεί στους γονείς αγωνία, στρες και νεύρα. Δεν είναι, μάλιστα, λίγοι εκείνοι που, από φόβο για το τι μέλλει γενέσθαι, ακύρωσαν ήδη τις καλοκαιρινές τους διακοπές, προκειμένου να μην προβούν σε έξοδα που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Σε αυτή την ταραγμένη περίοδο που διανύουμε, τα παιδιά γίνονται αναπόφευκτα κοινωνοί του φόβου, εισπράττουν το άγχος μας και, ειδικά τα μεγαλύτερα παιδιά, γεμίζουν με ερωτηματικά. Πώς πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά μας αυτές τις μέρες για να εξασφαλίσουμε την ψυχική ισορροπία τους; Η παιδοψυχολόγος κ. Μαρία Σαράντη απαντά.
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.Πάνω απ΄όλα ψυχραιμία
Τα παιδιά, και δη τα μεγαλύτερα, γνωρίζουν καλά εδώ και καιρό πως, για τις περισσότερες οικογένειες τουλάχιστον, οι οικονομικές δυνατότητες είναι περιορισμένες. Έχουν μάθει να λειτουργούν με τη λογική «αγοράζω κάτι γιατί το χρειάζομαι όχι γιατί απλά το θέλω», συνεπώς δεν θα πέσουν από τα σύννεφα αν τους ανακοινώσουμε ότι για μερικές ημέρες θα χρειαστεί να περιορίσει όλη η οικογένεια ακόμα περισσότερο τις ανάγκες της.
Αν τα παιδιά είναι σε ηλικία που μπορούν κάπως να καταλάβουν τι συμβαίνει σε αυτή την ιδιαίτερα συνθήκη στην χώρα, η κ. Σαράντη συμβουλεύει ότι χρειάζεται να εξηγήσουμε στα παιδιά πως πρέπει τις επόμενες ημέρες να παρθούν κάποιες σημαντικές αποφάσεις. Μέχρι, λοιπόν, να παρθούν οι αποφάσεις αυτές, θα χρειαστεί όλη η οικογένεια να κάνει υπομονή και να δείξει αυτοσυγκράτηση στα περιττά έξοδα, καθώς εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει δυνατότητα για ανεξέλεγκτη ανάληψη χρημάτων από τις τράπεζες.
Καλό είναι να μην μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες που περισσότερο θα μπερδέψουν, παρά θα δώσουν πραγματικές απαντήσεις στα παιδιά -εκτός, βέβαια, κι αν είναι σε ηλικία που κατανοούν πλήρως την κατάσταση. Όποιες κι αν είναι οι πολιτικές πεποιθήσεις σας, προσπαθήστε να θυμάστε ότι σε κάθε περίπτωση «τα παιδιά χρειάζεται να προστατευτούν από την καταστροφολογία», όπως λέει και η κ. Σαράντη.
«Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνετε ή έστω να δείχνετε ψύχραιμοι μπροστά στα παιδιά, γιατί αν νιώσουν την ανασφάλειά σας θα φοβηθούν πολύ», εξηγεί η ειδικός. «Παραμείνετε κυρίαρχοι του αυτοελέγχου της συμπεριφοράς σας. Τα παιδιά ό,τι κι αν ακούσουν γύρω τους, θα νιώσουν ανάλογα με το πώς νιώθετε εσείς», καταλήγει.
Ο ρόλος σας ως γονείς είναι να εξασφαλίζετε στα παιδιά σας το αίσθημα της ασφάλειας. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν πάντα πως κάθε φουρτούνα μπορεί να ξεπεραστεί όταν η οικογένεια είναι ενωμένη και αγαπημένη. Πρέπει να καταλάβουν βαθιά μέσα τους ότι το χρήμα δεν είναι κριτήριο ευτυχίας, αλλά η αλληλεγγύη και η αλληλοϋποστήριξη δίνουν μεγαλύτερη χαρά.
Τέλος, ακόμα κι αν χρειαστεί να κάνετε δραστικές αλλαγές στο πρόγραμμα των επόμενων ημερών, αν αποφασίσατε π.χ. να αλλάξετε τα πλάνα των διακοπών σας ή να ακυρώσετε κάποια αγορά που είχατε τάξει στα παιδιά, μην αφήσετε την κακή ψυχολογία να σας πάρει από κάτω. Κλείστε την τηλεόραση, αφιερώστε χρόνο στα παιδιά σας με βόλτες στη φύση και δραστηριότητες που θα τους δώσουν χαρά, εντός και εκτός σπιτιού και δείξτε τους όχι μόνο ότι δεν τα παρατάτε στα δύσκολα, αλλά και πόσο χαρούμενοι είστε που πάνω από όλα είστε μαζί!
Δύο επίκαιρα παιδικά βιβλία
Καθώς η εποχή αυτή είναι μία ευκαιρία να συζητήσουμε με τα παιδιά για την οικονομία, για τα χρήματα, αλλά και για το πώς οι δύσκολες στιγμές συχνά μας δείχνουν ποια είναι τα πραγματικά σημαντικά πράγματα στην ζωή μας, εφαλτήριο για τέτοιες ενδιαφέρουσες συζητήσεις μπορούν να σας δώσουν τρία εξαιρετικά παιδικά βιβλία: Τα βιβλία «Ο μπαμπάς έχασε την δουλειά του» και «Πώς βγαίνουν τα χρήματα;», από τις εκδόσεις Μίνωας, προερχόμενα από τη σειρά «Μιλάμε στα παιδιά για...», τα βοηθούν μέσα από τρυφερές, ευαίσθητες και διασκεδαστικές ιστορίες να καταλαβαίνουν ότι κάθε πράξη έχει συνέπειες και να αποκτούν σωστά πρότυπα προς μίμηση. Τα βιβλία απευθύνονται σε παιδιά από 5 ετών.