Οι επιστήμονες μελετώντας τα απολιθώματα των ζώων βρήκαν ότι οι πρωτοπόροι της σεξουαλικής πράξης με τη μορφή της διείσδυσης του αρσενικού μορίου στο θηλυκό ήταν τα πλακόδερμα. Τα πλακόδερμα ήταν ψάρια που έζησαν στη Σκωτία πριν από 385 εκατομμύρια χρόνια και πήραν το όνομα τους από την οστέινη πανοπλία που έφεραν στο εξωτερικό τους για προστασία.
Πρόκειται μια πολύ σημαντική επιστημονική ανακάλυψη στο πεδίο της εξελικτικής ιστορίας της σεξουαλικής αναπαραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα απολιθώματα των αρσενικών Micrpbrachiusdicki, ένα είδος που ανήκει στην οικογένεια των πλακόδερμων δείχνουν ότι το γεννητικό όργανο των ψαριών αυτών ήταν οστέινο και είχε σχήμα L. Το θηλυκά ψάρια αντίστοιχα ανέπτυσσαν δύο μικρά οστά ανάμεσα στα οποία «κλείδωνε» το αρσενικό όργανο κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος.
Τα πλακόδερμα κάποτε θεωρούνταν ως είδος που έχει εξαφανιστεί, χωρίς να έχει συγγενικά είδη που ζουν σήμερα. Νέες μελέτες όμως έχουν δείξει ότι ακόμα και η εξέλιξη του ανθρώπου έχει τις βαθιές της ρίζες στα πλακόδερμα. Πολλά μάλιστα από τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά συμπεριλαμβανομένων των σιαγόνων, των δοντιών και των άκρων φαίνεται σύμφωνα με κάποιους παλαιοντολόγους να προέρχονται από αυτή την ομάδα ψαριών. Σύμφωνα με την παρούσα μελέτη την ίδια προέλευση έχει ακόμα και η ανθρώπινη συνουσία και οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε από τα απολιθώματα των ψαριών.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα ευρήματα λοιπόν, το αρχαίο ψάρι Microbrachius εκτιμάται ότι είχε μήκος 8 cm και ζούσε στις λίμνες της Σκωτίας αλλά και σε κάποια σημεία της Εσθονίας και της Κίνας. Το όνομα του σημαίνει μικρά άκρα και αναφέρεται στα δυο μικρά οστά, η χρησιμότητα των οποίων ταλάνιζε για χρόνια τους επιστήμονες. Πλέον, το μυστήριο λύθηκε, αφού βρέθηκε πως τα οστά αυτά υπήρχαν στα θηλυκά ψάρια κι εξυπηρετούσαν την αναπαραγωγή, συγκρατώντας το αρσενικό μόριο μέσα στη γεννητική περιοχή του θηλυκού. Ένα από τα πιο περίεργα μάλιστα ευρήματα της μελέτης είναι ότι τα ψάρια αυτά ζευγάρωναν σε μια στάση στο πλάι, έτσι ώστε τα οστέινα μέρη τους να κλειδώνουν το ένα μέσα στο άλλο. Η στάση αυτή, μάλιστα, διευκόλυνε το αρσενικό να τοποθετήσει το γεννητικό του όργανο στη σωστή θέση για τη σεξουαλική πράξη.
Στη μελέτη συμμετείχαν επιστήμονες από την Αυστραλία, την Εσθονία, Βρετανία, τη Σουηδία και την Κίνα, οι οποίοι ανέλυσαν απολιθώματα από μουσειακές συλλογές σε όλο τον κόσμο.
Περισσότερα επιστημονικά θέματα εδώ.