Με μοριοδότηση, στην οποία θα συνυπολογίζονται το εάν έχουν περάσει ΑΣΕΠ (2008) και η προϋπηρεσία, θα γίνουν φέτος οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών στα σχολεία. Όπως αναφέρει το αναλυτικό ρεπορτάζ τις εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», σε αυτή την πρόταση έχει καταλήξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδεία και την κατέθεσε στην προχθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής που έχει συσταθεί προκειμένου να καταρτίσει ένα σχέδιο για τον νέο τρόπο των μόνιμων διορισμών.
Η πρόταση που κατατέθηκε είναι η εξής:
Να υπολογίζεται με ένα μόριο κάθε βαθμό η επιτυχία στο ΑΣΕΠ του 2008, αλλά μόνο για τους επιτυχόντες. Για παράδειγμα: βαθμολογία 70 Χ 1 μόριο = 70 μόρια ή βαθμολογία 54 Χ 0 = 0 μόρια. Επίσης να υπολογίζεται με ένα μόριο κάθε μήνα προϋπηρεσία π.χ 80 μήνες Χ 1 μόριο = 80 μόρια.
Στη συνέχει να γίνει μια ενιαία λίστα με το άθροισμα των μορίων και από τις 2 κατηγορίες. Μάλιστα, όπως τονίστηκε, δεν θα αποτελεί προϋπόθεση η επιτυχία στο ΑΣΕΠ, προκειμένου να συμπεριληφθεί κάποιος στην τελική λίστα, καθώς αυτό θα είναι εφικτό μόνο με την προϋπηρεσία.
Η επιτροπή
Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης ης επιτροπής ο αναπληρωτής γενικό γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Χρήστος Πιλάλης, επι της ουσίας προτείνεται να δημιουργηθεί μια ενιαία λίστα μόνιμων διορισμών στην οποία υπολογίζονται με τα κριτήρια (ΑΣΕΠ – προϋπηρεσία) τα μόρια των οποίων θα αθροίζονται και θα βγαίνει η τελική μοριοδότηση.
Τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί για το θέμα και ως εκ τούτου η επιτροπή θα συνεδριάσει πάλι μεθαύριο Τετάρτη, προκειμένου να εξετάσει όλα τα δεδομένα και να καταλήξει, καθώς ο νέος τρόπος μόνιμων διορισμών αφορά χιλιάδες εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον τους με δεδομένο ότι και φέτος, όπως δείχνουν τα πράγματα, όπως δείχνουν τα πράγματα, οι μόνιμοι διορισμοί θα γίνουν και πάλι με το σταγονόμετρο.
Το ζήτημα των μόνιμών διορισμών είναι ακόμη με εκκρεμότητα, αφού ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί το ποσό που θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για τον σκοπό αυτό, ώστε ο υπουργός Παιδείας να ορίσει και τον αριθμό των διορισμών.
Στοιχεία
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μόνιμες προσλήψεις θα κινηθούν σε «χαμηλά επίπεδα» και δεν θα ξεπεράσουν τα 2.000 – 2.500 άτομα μαζί με αυτές που θα πρέπει να γίνουν στην Ειδική Αγωγή και στα ΑΕΙ.
Σε κάθε περίπτωση οι περισσότεροι θα διοριστούν σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια καθώς υπάρχουν τεράστια κενά, τα οποία δύσκολα θα συμπληρωθούν ακόμη και με τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που επίσης θα είναι περιορισμένες.
Από την πλευρά της η εκπαιδευτική κοινότητα συνεχίζει να διεκδικεί μαζικούς διορισμούς, καθώς, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι, αποτελεί τη μοναδική λύση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των τεράστιων ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς στα δημόσια σχολεία.
Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.