Ολοκληρώθηκε το Eurogroup - Νέα συνεδρίαση την Τετάρτη

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Αποτέλεσμα εικόνας για Eurogroup

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Αύριο στις 18.00 ώρα Ελλάδας έχουμε νέα συνεδρίαση του Eurogroup. Οι υπ. Οικονομικών ζήτησαν βελτιώσεις που θα παρουσιάσουμε στις επόμενες ώρες. Ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως τα άρθρα που γράφονται στον ελληνικό Τύπο σήμερα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Πρόκειται για μια θετική τοποθέτηση όπως φαίνεται. Οι θεσμοί ζητούν νέο πρόγραμμα, δέχονται το αίτημα για τον ESM.

Στο δια ταύτα για το σημερινό Eurogroup: Οι προτάσεις μας ικανοποιούν εν μέρει τους δανειστές, θέλουν κάποιες βελτιώσεις. Στέλνουμε νέες προτάσεις μέχρι αύριο το πρωί και στις 18.00 ώρα Ελλάδας θα έχουμε νέα συνεδρίαση για το ελληνικό ζήτημα. Φαίνεται πως στόχος είναι η συμφωνία και από τις δύο μεριές.

Τι είναι ο ESM

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (European Stability Mechanism - ESM) είναι ένα μόνιμο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα 19 μέλη της Ευρωζώνης, το οποίο θα διαδεχτεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης. Τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2013, όταν επικυρώθηκε από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.
Για την προληπτική χρηματοπιστωτική συνδρομή το άρθρο 14 της Συνθήκης του ESM αναφέρει πως το συμβούλιο διοικητών μπορεί να αποφασίσει τη χορήγηση προληπτικής χρηματοπιστωτικής συνδρομής με τη μορφή προληπτικού πιστωτικού ορίου υπό όρους (Precautionary Conditioned Credit Line - PCCL) ή με τη μορφή πιστωτικού ορίου με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line - ECCL).Και οι δύο αυτές πιστωτικές γραμμές έχουν μια αρχική περίοδο διαθεσιμότητας ενός έτους και μπορεί να ανανεωθούν δύο φορές, κάθε φορά για έξι μήνες.
Αναφορικά με την προληπτική χρηματοπιστωτική συνδρομή ο κανονισμός του ESM αναφέρει πως στόχος της είναι να στηρίξει υγιείς πολιτικές και την πρόληψη καταστάσεων κρίσης, επιτρέποντας στα μέλη του ESM να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στη βοήθεια του Μηχανισμού πριν αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες άντλησης κεφαλαίων στις αγορές κεφαλαίων.
Το κράτος μέλος που λαμβάνει την προληπτική χρηματοπιστωτική συνδρομή υπόκεινται σε ενισχυμένη εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό θα παρέχει στον ESM σε μηναία βάση όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που απαιτούνται για την εκτέλεση της δανειοδοτικής δραστηριότητας και τη διαχείριση του κινδύνου, όπως μηνιαίες πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα, αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό του σύστημα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ, επιφορτίζεται με την παρακολούθηση της συμμόρφωσης προς τους όρους που συνοδεύουν τη διευκόλυνση της χρηματοπιστωτικής συνδρομής.
Εμείς, αιτούμαστε απεμπλοκής από το ΔΝΤ σε αυτό το σημείο.

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)