Έκθεση-κόλαφος του ΔΝΤ που δικαιώνει την ελληνική κυβέρνηση: "Δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Πρέπει να γίνει κούρεμα του χρέους κατά 30%"
-Στην τελευταία αξιολόγηση τον Μάιο 2014, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εκτιμήθηκε ότι επιστρέφει στην οδό της βιωσιμότητας, αν και παρέμενε πολύ ευάλωτο στα σοκ. Μέχρι αργά το καλοκαίρι του 2014, με τα επιτόκια να έχουν μειωθεί περαιτέρω, φάνηκε ότι δεν θα χρειαζόταν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους βάσει του πλαισίου του Νοεμβρίου 2012, αν το πρόγραμμα εφαρμοζόταν όπως είχε συμφωνηθεί.
«Οι νέες χρηματοδοτικές ανάγκες καθιστούν μη βιώσιμη τη δυναμική του χρέους»-Σημαντικές αλλαγές που έγιναν έκτοτε στις πολιτικές --χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και μια αδύναμη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που θα επιβαρύνει την ανάπτυξη και τις ιδιωτικοποιήσεις-- οδηγούν σε σημαντικές νέες ανάγκες χρηματοδότησης».
-Με δεδομένο επιπλέον το πολύ υψηλό υφιστάμενο χρέος, αυτές οι νέες χρηματοδοτικές ανάγκες καθιστούν μη βιώσιμη τη δυναμική του χρέους. Το συμπέρασμα αυτό ισχύει είτε εξετάσει κανείς το χρέος βάσει του πλαισίου του Νοεμβρίου 2012 είτε στρέψει την προσοχή στην εξυπηρέτηση του χρέους ή στις συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες.
-Αστοχίες πολιτικής: Το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο του 2014 υπολειπόταν κατά 1,5% του ΑΕΠ σε σχέση με το στόχο του προγράμματος. Επιπρόσθετα, η προτεινόμενη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3% στο 1% του ΑΕΠ για το 2015, από το 4,5% του ΑΕΠ στο 2% για το 2016 και εν συνεχεία στο 3% το 2017, στο 3,5% το 2018 κ.ο.κ. θα προσέθετε αθροιστικά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ στις χρηματοδοτικές ανάγκες την περίοδο 2015-2018».
-Για να εξασφαλισθεί με υψηλές πιθανότητες ότι το χρέος είναι βιώσιμο, οι ελληνικές πολιτικές πρέπει να επανέλθουν σε σωστή πορεία, αλλά επίσης, κατ' ελάχιστον, οι ωριμάνσεις των υφιστάμενων ευρωπαϊκών δανείων πρέπει να επιμηκυνθούν σημαντικά, ενώ θα χρειασθεί να παρασχεθεί νέα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με παρόμοιους όρους παραχώρησης για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες τα επόμενα χρόνια. Όμως αν το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που εξετάζεται αποδυναμωθεί περαιτέρω --ιδιαίτερα μέσω μιας περαιτέρω μείωσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα και ακόμη ασθενέστερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων-- θα καταστεί απαραίτητο να γίνουν κουρέματα του χρέους.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/30.html#ixzz3eoqduKRr
Wikileaks: Κούρεμα καταθέσεων ήθελε για την Ελλάδα ο Σόιμπλε το 2011
Μπαράζ αποκαλύψεων πραγματοποιήθηκε από τα Wikileaks με έντονο... ελληνικό χρώμα, καθώς ήρθαν στο φως της δημοσιότητας συνομιλίες της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ για το ελληνικό χρέος.
Οι συνομιλίες της με συνεργάτη της αποτελούν προϊόν υποκλοπής από την NSA, γεγονός που αποδεικνύει το ενδιαφέρον των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης και τα σχέδια των Ευρωπαίων για την Ελλάδα.
Η έκθεση της NSA είναι από το 2011 και αναφέρεται στα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε η Άνγκελα Μέρκελ για την ελληνική κρίση με τους Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο (Κομισιόν), Ζαν Κλοντ Τρισέ (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ).
«Συζητώντας την οικονομική κρίση με συνεργάτη της στις 11 Οκτωβρίου του 2011 η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να μην μπορεί να αποφασίσει για το ποια επιλογή θα ήταν η καλύτερη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα. Άλλο ένα κούρεμα χρέους ή άμεση παροχή οικονομικής βοήθειας ήταν οι δύο επιλογές της.
Η Μέρκελ φοβόταν είναι ότι η Αθήνα δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τα προβλήματα ακόμα και με πρόσθετο κούρεμα, δεδομένου ότι δεν μπορούσε να διαχειριστεί το υπόλοιπο χρέος. Επιπλέον αμφέβαλε για το εάν η αποστολή ειδικών στην Ελλάδα θα βοηθούσε για να ελεγχθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.
Ο υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστήριζε με θέρμη ένα κούρεμα καταθέσεων, παρά τις προσπάθειες της Μέρκελ να τον ελέγξει, ενώ η Γαλλία και ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο έδειχναν να είναι υπέρ μιας ηπιότερης προσέγγισης.
Κάθετα αντίθετος ήταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτηρίζεται αναποφάσιστη».
Η Γερμανίδα Καγκελάριος πίστευε ότι έπρεπε να υιοθετηθεί Φόρος επί των Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών ώστε την επόμενη χρονιά να είναι θωρακισμένες οι ελληνικές τράπεζες. Μάλιστα, οι Γερμανοί εκτιμούσαν ότι έπρεπε να ασκηθεί πίεση ώστε να βοηθήσουν η αμερικανική και βρετανική κυβέρνηση για έναν τέτοιο φόρο.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/wikileaks-2011_3.html#ixzz3eorWbqCh
Συγκινητικό κύμα αλληλεγγύης! Εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι ψηφίζουν ΟΧΙ στη λιτότητα στην Ελλάδα!
Σαρωτικό κύμα αλληλεγγύης! Εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι στο πλευρό της Ελλάδας υπογράφουν: "ΟΧΙ στη λιτότητα". Έλληνες, δεν είμαστε μόνοι!
Διαβάστε περισσότερα εδω: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/blog-post_11.html#ixzz3eorjr8oh
Για πρώτη φορά: «Πειραγμένη» δημοσκόπηση με επίσημη παραδοχή!
Η δημοσιογραφία στα καλύτερά της! Η γνωστή εταιρία δημοσκοπήσεων GPO, η οποία συνεργάζεται με την εκπομπή «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη στο MEGA, ξεκίνησε μία έρευνα κοινής γνώμης για το δημοψήφισμα. Ως εδώ όλα καλά και θεμιτά, Όταν, όμως, κάποιοι ιθύνοντες νόες αντιλήφθηκαν ότι αρχίζει να καταγράφει υπεροχή το «ΝΑΙ» -με βάση τα πρώτα ευρήματα της δημοσκόπησης-, άντλησαν αυτά που ήθελαν και απλώς έκαναν τη δουλειά τους, όπως την κάνουν άλλωστε τόσα χρόνια.
Ωστόσο, δεν υπολόγισαν την αντίδραση της GPO. Ο πρόεδρος της γνωστής εταιρίας δημοσκοπήσεων, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος γνωρίζει άριστα πως να αποφεύγει τις κακοτοπιές, ως πολιτικός αναλυτής και παλιός επιστημονικός συνεργάτης του ΠΑΣΟΚ, εξέδωσε μία σκληρή ανακοίνωση (όπως μας ενημερώνει ο ιστότοπος toperiodiko.gr) με την οποία επισημαίνει:
«Εν αγνοία της GPO και χωρίς την παραμικρή συμμετοχή της εταιρίας, δημοσιοποιήθηκαν σε μέσα ενημέρωσης αποσπασματικά ευρήματα τμήματος έρευνας σχετικά με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Για το γεγονός αυτό, η GPO δηλώνει ότι δεν φέρει καμία ευθύνη και θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία των συμφερόντων της. Επισημαίνουμε ότι ο νόμος επιτρέπει την ενημέρωση των πολιτών με τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων ερευνών – δημοσκοπήσεων. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται με υπεύθυνο και ολοκληρωμένο τρόπο και τη συμμετοχή των εταιριών δημοσκοπήσεων, όπως ο νόμος ορίζει. Αυτό ισχύει πάντοτε, αυτό πρέπει να ισχύσει και τώρα μπροστά σε μια τόσο κρίσιμη απόφαση του ελληνικού λαού».
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/vol.html#ixzz3eorxsKrn
Απροκάλυπτη παρέμβαση Σουλτς στα εσωτερικά της χώρας: Να δοθεί τέλος στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ με το «Ναι» στο δημοψήφισμα
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε την ελπίδα να αναλάβει μια «κυβέρνηση τεχνοκρατών» στην Ελλάδα και να δοθεί τέλος στην «εποχή ΣΥΡΙΖΑ» σε περίπτωση νίκης του «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, σε δηλώσεις του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
«Θα καταστεί επιτακτική ανάγκη η διεξαγωγή νέων εκλογών εάν ο ελληνικός λαός ψηφίσει υπέρ του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και επομένως υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη και ο Τσίπρας, κατά λογική συνέπεια, παραιτηθεί», είπε ο Σουλτς στην εφημερίδα.
Για να εξασφαλιστεί η συνέχεια του κράτους την περίοδο ως τις εκλογές πρέπει να διοριστεί «μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Εάν αυτή η μεταβατική κυβέρνηση καταλήξει σε μια λογική συμφωνία με τους πιστωτές, τότε θα πρόκειται για το τέλος της εποχής ΣΥΡΙΖΑ. Έπειτα από αυτό, η Ελλάδα θα έχει ξανά μια πιθανότητα», υποστήριξε ο Μάρτιν Σουλτς.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατηγόρησε για ανευθυνότητα την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε ο Σουλτς, είναι «απρόβλεπτος και χειραγωγεί τον κόσμο στην Ελλάδα», δείχνει έναν «σχεδόν δημαγωγικό χαρακτήρα». «Η εμπιστοσύνη μου σε ό,τι αφορά τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να διαπραγματευθεί έχει φθάσει πλέον στο απόλυτο μηδέν», συνέχισε ο πρόεδρος του ΕΚ.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/blog-post_93.html#ixzz3eosAHjPb
Τσίπρας: «Συμφωνία σε 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα»
«Μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα πω στους πολίτες ποτέ ψέματα. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να περάσει ασφαλώς η περιπέτεια με τους καλύτερους όρους. Δεν έχω προλάβει να αγαπήσω την καρέκλα μου και δεν την βάζω πάνω από τον λαό», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
«Μένουμε Ευρώπη, αλλά δεν θέλουμε απλά να μένουμε στην Ευρώπη, θέλουμε να ζούμε στην Ευρώπη, ως ισότιμα μέλη και όχι ως φτωχοί συγγενείς», πρόσθεσε.
«Όταν βρίσκεται κανείς σε μια ιστορική στιγμή και του τίθεται ένα τελεσίγραφο, είχα τρεις επιλογές: Να μην πρωτοτυπήσω και να το δεχθώ παίρνοντας στους όμους μου την ήττα της ελπίδας, να πάω σε ρήξη τυφλή ή να δυναμώσω την ύστατη προσπάθεια να βρεθεί μία καλύτερη συμφωνία μέσω της δημοκρατικής οδού», επεσήμανε.
Αναφερόμενος στο διακύβευμα του δημοψηφίσματος ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν είναι για το ευρώ. Το ερώτημα είναι για τη συγκεκριμένη πρόταση. Κάποιοι αλλάζουν σκόπιμα το ερώτημα. Το ελληνικό κοινοβούλιο είναι αρμόδιο να αποφασίσει το ερώτημα που θα θέσει προς τον λαό. Ο ελληνικός λαός δεν θα ξεγελαστεί παρά το όργιο κατατρομοκράτησης. Κάποιοι επιλέγουν να θέσουν το ερώτημα ναι ή όχι στην Ευρώπη για να πάρουν την απόφαση που επιθυμούν».
«Η απάντηση είναι "ναι" ή "όχι" στη συγκεκριμένη πρόταση. Εμείς δεν θέλουμε μία οποιαδήποτε λύση, θέλουμε μία βιώσιμη λύση. Ένα ισχυρό όχι, αυξάνει τη διαπραγματευτική μας ισχύ για μία βιώσιμη λύση. Πριν ακόμα φτάσει ο λαός στην κάλπη υπάρχουν ήδη σημεία υποχώρησης από τους δανειστές μας. Κορυφαίοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα έχει δίκιο».
«Έχω κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να διεκδικήσω μία συμφωνία που θα δίνει διέξοδο από την κρίση. Να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη με μέτρα σκληρής λιτότητας, να έχουμε επαρκή χρηματοδότηση και διευθέτηση του χρέους. Επιθυμούμε να έχουμε ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Από την πρώτη στιγμή θέλαμε να παντρέψουμε τη δημοκρατία, τη λαϊκή ετυμηγορία, με τον σεβασμό στους κανόνες της ευρωζώνης. Ωστόσο, δεν μπορούμε να δεχτούμε μέτρα χωρίς διευθέτηση του χρέους».
«Είχαμε ένα τελεσίγραφο που έπρεπε να απαντήσουμε σε 48 ώρες. Εξάντλησα όλες τις αντοχές τις ανθρώπινες και τις αντοχές της οικονομίας. Δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας αυτό. Έφυγα από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης όταν από την άλλη πλευρά υπήρχε τελεσίγραφο», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στις διαφορές μεταξύ Αθήνας και πιστωτών, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «ο Γιούνκερ είπε ότι η διαφορά μας είναι 60 εκατ. ευρώ, όμως ξέρει ότι οι διαφορές μας είναι πολύ σημαντικές. Δεν δεχόμαστε ότι για να έχουμε συμφωνία πρέπει να διατηρούμε τον εργασιακό μεσαίωνα χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις ενώ σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν. Δεν δεχόμαστε ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και κατάργηση ΕΚΑΣ. Δεν δεχόμαστε να στοχοποιούν επαγγελματικές ομάδες. Δεν δεχόμαστε μέτρα που πλήττουν τους αγρότες και τους κατοίκους των νησιών. Δεν δεχθήκαμε να αυξήσουμε 10 μονάδες το ΦΠΑ στην εστίαση και 13 στα ξενοδοχεία».
«Θέλουμε ένα ασφαλές δανειοδοτικό πρόγραμμα. Χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους. Η πρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί δεν περιλαμβάνει διευθέτηση του χρέους. Βρεθήκαμε μπροστά σε μία κρίσιμη ιστορική απόφαση. Ή θα δεχόμασταν το τελεσίγραφο προδίδοντας τον λαό, φέρνοντας πίσω μια πρόταση αδιέξοδη που δεν χρηματοδοτεί την ανάπτηξη και δεν διευθετεί το χρέος», πρόσθεσε.
«Πριν από λίγο το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι η χώρα χρειάζεται κούρεμα χρέους, 20ετή περίδο χάριτος και ισχυρό πακέτο ανάπτυξης. Αυτά σε εμάς, όταν διαπραγματευόμασταν το ΔΝΤ δεν τα είπε», υπογράμμισε.
«Είμαι εδώ και πέντε μήνες απόλυτα ειλικρινής απέναντι στον λαό. Δεν σκέφτηκα ούτε στιγμή να γυρίσω πίσω με ένα μη βιώσιμο πρόγραμμα και να πανηγυρίζω ότι κέρδισα. Είναι προφανές ότι δεν κέρδισα. Δεν έφτασα σε συμφωνία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Μας είπαν “πάρτε ένα πρόγραμμα μέτρων που θα φέρει νέα ύφεση, χωρίς να σας εξασφαλίζουμε ανάπτυξη”. Το δημοψήφισμα και το ισχυρό όχι στις μη βιώσιμες προτάσεις είναι η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με άλλους όρους.
Μιλώντας για τις κλειστές τράπεζες και τις ουρές στα ΑΤΜ, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «είναι εικόνες ντροπής για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Αυτό συνέβη επειδή η ΕΚΤ διέκοψε τη ρευστότητα, όταν το Eurogroup απέρριψε το αίτημά μας για ολιγοήμερη παράταση. Είναι μία εκδικητική αντίδραση των εταίρων. Δεν θέλησαν να δώσουν δικαίωμα στον λαό να προσφύγει στη δημοκρατική διαδικασία χωρίς παρεμβάσεις. Υπάρχει αυτές τις μέρες όργιο παρεμβάσεων και κατατρομοκράτησης. Η ΕΚΤ έπραξε με βάση τους κανόνες, έπειτα από την πρωτοφανή απόφαση του Eurogroup».
«Βλέπω έναν ώριμο λαό, ψύχραιμο που ταλαιπωρείται. Ωστόσο αυτές οι εικόνες μεγενθύνονται. Δεν υπάρχει καμία δεοντολογία στα ΜΜΕ. Πρέπει να δώσουμε την αντικειμενικότητα στον λαό να αποφασίσει. Το συλλαλητήριο του όχι υποβαθμίστηκε αντiδεοντολογικά από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Η διαίρεση του λαού διαρκεί μέχρι να πάμε στην κάλπη. Την επόμενη μέρα είμαστε όλοι μαζί. Ζητάνε από τον λαό να ψηφίσει ναι σε όλα ενώ ξέρουν πόσο βαριά είναι τα μέτρα. Εγώ θέλω οι πολίτες να αποφασίσουν ελεύθερα. Ο λαός αυτές τις μέρες ζει τον εκβιασμό που ζω πέντε μήνες», πρόσθεσε.
«Είχαμε μια αέναη διαδικασία διαπραγμάτευσης με δική τους ευθύνη, προκειμένου να μας αναγκάσουν να προσχωρήσουμε απολύτως στις θέσεις τους. Γιατί να εκλέγουμε πρωθυπουργούς αν δεν σέβονται τη λαϊκή ετυμηγορία;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
«Πιστεύω ότι τα προβλήματα στην οικονομία δεν θα κρατήσουν πολύ. Είναι σημαντικότερο να βρούμε μία βιώσιμη λύση. Για τους συνταξιούχους παλεύουμε. Για να έχουν αξιοπρεπείς συντάξεις και όχι συντάξεις χαρτζιλίκι», πρόσθεσε.
«Δεν έπραξα αιφνιδιάζοντας τους Ευρωπαίους. Όταν μου έδωσαν τελεσίγραφο είπα ότι θα ενημερώσω το κυβερνητικό συμβούλιο. Πριν αποφασίσει το συμβούλιο τους ενημέρωσα», συμπλήρωσε.
«Οι τράπεζες θα ανοίξουν με συμφωνία. Είτε με συμφωνία που δεν θα είναι βιώσιμη αν επικρατήσει το “ναι”, είτε με βιώσιμη αν επικρατήσει το “όχι”. Αν επικρατήσει το "όχι" την επόμενη μέρα θα είμαι στις Βρυξέλλες για βιώσιμη συμφωνία. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, όπως είπε και η κα Μέρκελ».
«Να μην ανησυχεί ο κόσμος για τις καταθέσεις. Θα έχουμε συμφωνία 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα. Δεν χρειάζεται να κινδυνολογούμε. Ας μην συγχέουμε το ζήτημα των τραπεζών με αυτό της Κύπρου. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κεφάλαια, δεν έχουν ρευστότητα. Έχουν εχέγγυα των καταθέσεων, έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί. Στην Κύπρο υπήρχε πρόβλημα κεφαλαίων και εν κρυπτώ αντιμετώπισαν το πρόβλημα κουρεύοντας τις καταθέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το δημοψήφισμα είναι η τελευταία στάση πριν από τη συμφωνία. Είτε με ναι είτε με όχι. Όσο πιο ισχυρό είναι το όχι τόσο πιο καλά θα μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε. Τόσο πιο πολλά θα μπορέσουμε να πετύχουμε. Δεν υπάρχει κανένας φόβος για τις καταθέσεις. Θα κάνουμε το παν γι’ αυτό. Μιλάω μετά βεβαιότητας. Θα υπάρξει συμφωνία άμεσα. Αυτή τη στιγμή κάνουμε μία μικρή επανάσταση μέσα στην ευρωζώνη».
«Φτάσαμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης. Τη σφραγίδα θα τη βάλει ο λαός. Οι σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της χώρας έχουν σφραγιστεί με ένα μεγάλο όχι. Ένας σκληρός πυρήνας θέλει η Ελλάδα να γίνει το τιμωρητικό παράδειγμα, αλλά δεν είμαστε μόνοι μας. ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία μας θέλουν μέσα στο ευρώ».
Μιλώντας για την επόμενη ημέρα, σε περίπτωση επικράτησης του «ναι», ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αν επικρατήσει το “ναι” θα έχουμε μία συμφωνία που θα συνεχίσει τον κύκλο της λιτότητας. Σε πέντε μήνες θα μιλάμε για νέο μνημόνιο. Αυτό που θα κάνουμε είναι να εφαρμώσουμε το Σύνταγμα. Η συμφωνία θα γίνει νόμος κι εγώ θα παραμείνω θεσμικός εγγυητής της λειτουργίας του Συντάγματος. Θα ακολουθήσουμε ότι ορίζει το Σύνταγμα. Δεν κάνουμε πραξικόπημα, οι δοτές κυβερνήσεις είναι πραξικόπημα. Αυτά που έλεγε ο Σαμαράς όταν έδινα τη μάχη στις Βρυξέλλες είναι πραξικόπημα».
«Όλο το παλιό πολιτικό σύστημα είναι απέναντί μας. Αυτές τις μέρες μίλησαν Καραμανλής, Σημίτης, Σαμαράς, Βενιζέλος. Δεν έχουν ευθύνη για το πού έφτασε η χώρα; Ποιος προκάλεσε την κρίση; Δεν είναι τυχαίο που όλοι είναι απέναντί μας. Δεν θα γίνω ένα με το παλιό πολιτικό σύστημα. Πόσοι πρωθυπουργοί εξαπάτησαν τον λαό μόλις ανέλαβαν την εξουσία», πρόσθεσε.
«Δεν πρόκειται να πω ποτέ ψέματα στον λαό. Λέω την αλήθεια, αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Θα τις ξεπεράσουμε μαζί. Θέλουμε να μείνουμε στο ευρωπαϊκό πλαίσιο με μία βιώσιμη συμφωνία. Όχι ως φτωχοί συγγενείς. Το ευρώ δεν είναι ταυτόσημο με την καταστροφή των μνημονίων. Η άποψη του κ. Σόιμπλε ότι ευρώ σημαίνει λιτότητα και καταστροφή δεν είναι η σωστή. Εδώ και πέντε χρόνια γίνεται ό,τι θέλουν οι εταίροι και παρόλα αυτά έχουμε 3 εκατ. ανέργους. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Υποσχέθηκα ότι θα κάνω το παν για μία βιώσιμη λύση, υποσχέθηκα ότι δεν θα πω ψέματα. Δεν είναι πρόθεσή μου να βγάλω τη χώρα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Οδηγίες προς τους ψηφοφόρους για το δημοψήφισμα της Κυριακής
Την Κυριακή 5 Ιουλίου οι Έλληνες πολίτες καλούνται να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα παίρνοντας θέση επί ερωτήματος σχετικά με τις προτάσεις των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση.
Οι εκλογείς ψηφίζουν στα ίδια εκλογικά τμήματα με αυτά των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015. Εξαίρεση αποτελούν όσοι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους (κατόπιν αίτησής τους έως τις 30 Απριλίου 2015), καθώς αντί για τα ειδικά εκλογικά τμήματα, την Κυριακή θα πρέπει να προσέλθουν στο εκλογικό τμήμα της περιοχής τους.
Εξαιτίας των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων δεν κατέστη δυνατό να συμμετάσχουν οι ομογενείς. Για πρώτη φορά θα κληθούν να ψηφίσουν 108.371 18άρηδες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στην εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr). Εναλλακτικά, σχετικές πληροφορίες παρέχει το ίδιο υπουργείο στο τηλέφωνο 213 1361500 έως το κλείσιμο της κάλπης.
Η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους, όπως είχαν ορισθεί για τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου. Για τον περιορισμό των εξόδων, εν μέσω μάλιστα δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, δωρεάν θα είναι το Σαββατοκύριακο η διέλευση από τα διόδια των αυτοκινητόδρομων (και της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου), όπως και την Κυριακή στην Αττική Οδό. Επίσης, εκπτώσεις στις τιμές των εισιτηρίων τους παρέχουν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα ΚΤΕΛ και η Aegean Airlines.
Οι κάλπες ανοίγουν στις 07:00 το πρωί και κλείνουν στις 7 το βράδυ. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος γίνεται με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου ή της άδειας οδήγησης ή του ατομικού βιβλιαρίου υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Αποδεκτά είναι και τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας και διαβατήρια που έχει λήξει η ισχύς του.
Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, όπως αυτοί οριστικοποιήθηκαν μετά τη Β΄ αναθεώρηση έτους 2015 και περιλαμβάνουν όλες τις μεταβολές που συντελέστηκαν μέχρι και την 30η Απριλίου 2015. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν και οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι και καταστάσεις για ορισμένες κατηγορίες εκλογέων (στρατιωτικών, ναυτικών, και ανδρών φρουράς εκλογικών τμημάτων, καθώς και κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης).
Εκλογείς που, χωρίς να έχουν αποστερηθεί του εκλογικού τους δικαιώματος, δεν περιλαμβάνονται για οποιαδήποτε άλλη αιτία στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου στα δημοτολόγια ή Μητρώα Αρρένων του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
Οι πολίτες µε αναπηρία ή σωματική αδυναμία ψηφίζουν πάντοτε µε απόλυτη προτεραιότητα, ενώ οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής διευκολύνουν την προσέλευση και αποχώρησή τους.
Οι εκλογείς θα λάβουν δύο ψηφοδέλτια. Στο πρώτο αναγράφεται το ερώτημα του δημοψηφίσματος που είναι: «Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»). Παραπλεύρως, οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μία εκ των απαντήσεων: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ ή ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ. Η επιλογή γίνεται με σταυρό είτε εντός του τετραγώνου που υπάρχει κάτω από τις απαντήσεις είτε αριστερά ή δεξιά από την απάντηση. Το δεύτερο ψηφοδέλτιο είναι το λευκό, ενώ ως τέτοιο θα λογίζεται και το πρώτο ψηφοδέλτιο εάν δεν φέρει σταυρό.
Για να είναι νόμιμο το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες τουλάχιστον το 40% του εκλογικού σώματος. Η συγκέντρωση και η μετάδοση των αποτελεσμάτων θα γίνει με τη συνδρομή της SingularLogic, ενώ για την αμεσότερη μετάδοση των αποτελεσμάτων θα αξιοποιηθούν και κινητά τηλέφωνα τα οποία θα έχουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι 4.800 εκλογικών τμημάτων. Λόγω της απλούστερης διαδικασίας σε σχέση με τις εκλογές, το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα είναι γνωστό μία με δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης δηλαδή περί τις 8 - 9 το βράδυ.
Παράταση ως τις 17 Ιουλίου για την υποβολή των μηχανογραφικών
Από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι λόγω της επικείμενης διεξαγωγής του Δημοψηφίσματος, για το οποίο τα περισσότερα Λύκεια της χώρας θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα, η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων παρατείνεται ως και την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/17.html#ixzz3eoviCMPi
Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των ειδικών μαθημάτων
Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των ειδικών μαθημάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, από το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Oι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα του υπουργείου results.it.minedu.gov. gr πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό εξετάσεων και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.
Ο καιρός σήμερα
Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, με πιθανότητα τοπικών βροχών σε ορεινές περιοχές, αναμένουμε την Πέμπτη 2 Ιουλίου. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί ενδέχεται να βρέξει πρόσκαιρα στην Εύβοια και τις Σποράδες.
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο θα κυμανθεί από 18 έως 32 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά, 13 έως 32 στη βόρεια Ελλάδα, 17 έως 32 στη δυτική Ελλάδα, 16 έως 30 στο βόρειο Αιγαίο και από 17 έως 31 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από τα βορειοδυτικά έως 5 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα είναι βόρειοι - βορειοανατολικοί έως 6 μποφόρ στα κεντρικά και βόρεια τμήματα και δυτικοί – βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ στα νότια και νοτιοανατολικά.
Σαν σήμερα 3 Ιουλίου: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/07/3_3.html
Περισσότερες ειδήσεις εδώ.